Via Dolorosa – Jerusalem, Israel

Via Dolorosa, Jerusalem. Solen skinner, men der er efterår i luften i Jerusalem, og det er ikke så varmt, at pilgrimmene får hedeslag af at vandre med kors på ryggen ad Via Dolorosa – Smertens Vej i Jerusalems gamle bydel. Pilgrimmene går den samme tur som Jesus, da han vandrede mod Golgata og korsfæstelsen …

israel-092
Efter Den Sidste Nadver med disciplenen tog Jesus til Gethsemane. Her blev han fanget og overgivet til romerne, som dødsdømte ham. Der er ni korsvejsstationer på Via Dolorosa og fem i Gravkirken. Hver station fortæller en historie om det, der skete den dag, og selvom nogle af fortællingerne er nævnt i evangelierne, stammer flere af hændelserne fra senere kristen tradition. Den rute, de besøgende tager i dag, blev fastlagt i Middelalderen. Ruten begynder ved den østlige byport – Løveporten – og ender i Gravkirken. Regn med, at det tager alt mellem 2 – 4 timer, hvis du vil besøge de forskellige stationer langs ruten, og hvis du vil bruge tid inde i Gravkirken, som er stor.
israel-033
Det er ikke usædvanligt at se pilgrimme vandre med kors på ryggen ad Via Dolorosa for at opleve Jesu lidelser. Har du selv mod på at prøve, kan du leje et kors flere steder. Højsæson er til påske, hvor tusinder af pilgrimme vandrer ad Via Dolorosa. Der er ikke noget krav om særlig påklædning, men hvis du vil besøge kirker og andet undervejs, er tækkelig påklædning, der dækker både knæ og skuldre (gælder for både mænd og kvinder) nødvendig.
israel-041
Korsvejsstation III, som markerer det sted, hvor Jesus i følge traditionen faldt for første gang under vægten af korset.

Det arabiske kvarter

Via Dolorosa begynder i det arabiske kvarter i Jerusalems gamle bydel. Her er alle dage et typisk, mellemøstligt mylder med masser af små forretninger, der sælger frugt, kød, slik, dagligvarer og alt muligt andet.

De ni korsvejsstationer langs Via Dolorosa er alle afmærket med romertal. Der står grupper af turister – både dem, der “bare”er på udflugt til et historisk sted og dem, som er på pilgrimsrejse – ved hver eneste station. Guider af alle slags fortæller om historierne, der knytter sig til de forskellige korsvejsstationer. Og mellem hver station kan du købe alverdens souvenirs. Både religiøse og mindre religiøse.

israel-034
Der er religiøse souvenirs til salg langs hele Via Dolorosa. Her er der tale om en fint udskåret julekrybbe i træ.
israel-090
De sidste stationer befinder sig i Gravkirken, og relaterer sig til Det Nye Testamentes fortællinger om korsfæstelsen. Mosaikken på væggen til højre i billedet forestiller det, der skete ved den sidste station efter den døde Jesus er taget ned fra korset. Josef fra Arimatæa, en af Jesu disciple, svøber Jesu legeme og lægger det i graven. Det er her, turen ad Via Dolorosa ender.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.