Snør vandrestøvlerne i Wales: Her venter 2.200 km vandrestier

Vandretur i Wales. Naturskønne Wales i Storbritannien har i alt 2.200 km vandreruter, der kan kombineres på utallige måder. På en vandreferie i Wales kan man opleve både bjergtagende kystlandskaber, historisk UNESCO-verdensarv, stjerneklare nattehimler, smagfuld gastronomi, charmerende slotte og lokale landsbyer. Her er fire anbefalelsesværdige ruter – og en række praktiske tips, når man skal udforske Wales til fods.

Gennem naturskønne nationalparker

Vandretur i Wales
Den 217 km lange Glyndŵr’s Way, der blev indviet i 2002, er en af Wales’ tre nationale ruter. Her er man garanteret at komme “off the beaten track”, mens man bliver klogere på Wales’ historie. Det tager i alt ni dage at vandre den sløjfeformede rute, men man kan også dele turen op i mindre bidder. Undervejs kommer man igennem den bjergrige nationalpark Brecon Beacons samt den frodige natur i nationalparken Snowdonia – og forbi landbrugsområder, åben hede og lyngklædte bakker. Samtidig kan man være heldig at se vandrefalke, musvåger og fiskeørne. Man kan bl.a. tilgå ruten fra byerne Welshpool, Knighton and Machynlleth, der kan nås med tog, hvis man ikke vil vandre alle 217 km. Begiver man sig ud på den fulde rute, er der mulighed for at overnatte i mindre byer undervejs. Læs mere on denne vandretur i Wales her. Foto (c) VisitBritain.

Vandretur i Wales anerkendt af Lonely Planet

Vandretur i Wales
Vandreruten Offa’s Dyke kan dateres mere end 120 år tilbage i tiden. Men da kongen dengang etablerede den 285 km lange rute, havde han formodentlig ikke forestillet sig, at rejseguide-giganten Lonely Planet i dag ville fremhæve ruten som en af verdens bedste. Offa’s Dyke er også en af Wales’ nationale vandreruter. Ruten går langs grænsen mellem England og Wales og passerer to af Wales’ såkaldte Areas of Outstanding Natural Beauty (the Wye Valley og Clwydian Range). Besøger man informationscentret Offa’s Dyke Centre i Knighton kan man samtidig lære mere om ruten og dens historie. Det tager tolv dage at vandre hele ruten. Hvis man løber turen, kan det gøres på fem dage. Man kan dog også sagtens blot gå dele af turen på et par timer eller et par dage. Der er generelt god infrastruktur i området og fx flere overnatningssteder langs ruten, som tilbyder at hente vandrere efter en lang vandredag – så man slipper for at gå samme vej tilbage. Dermed er Offa’s Dyke også oplagt til en aktiv weekendtur. Læs mere her.

Langs landets smukkeste kystlinje

Vandretur i Wales
I det sydøstlige Wales snor Pembrokeshire Coast Path sig langs landets smukkeste kystlinje. Ruten, der åbnede allerede i 1970, er 299 km lang og var den første i Wales til at blive anerkendt som national vandrerute. Størstedelen af ruten går igennem Pembrokeshire Coast National Park, der er Storbritanniens eneste kystliggende nationalpark. Pembrokeshire var i fortiden kendt som “mystikken og fortryllelsens land” (Gwlad Hud a Lledrith), og man fornemmer hurtigt hvorfor, når man vandrer gennem det bjergtagende landskab med rå klipper, skjulte huler og smukke sandstrande. Undervejs kan man nyde kønne kystplanter og være heldig at møde rovfugle og sæler. Samtidig kommer man forbi historiske kirker, kapeller og slotte samt monumenter og levn fra både jernalderen og vikingetiden. I alt er der 10 km stigning og hældning på ruten, så der er god mulighed for at få testet vandreformen undervejs. Man kan dog også nyde mindre dele af ruten, fx med udgangspunkt i en af de charmerende kystbyer langs turen. Læs mere her.

Med udsigt til Mælkevejen

Cambrian Mountains Astro Trail er en 80 km lang vandrerute i Cambrian Mountains, der er kendt for sin kulsorte – og dermed stjerneklare – nattehimmel. På ruten har man fantastiske muligheder for at se Mælkevejen, meteorsværme og den internationale rumstation. Mange deler ruten op og overnatter langs ruten undervejs. Her er flere forskellige overnatningsmuligheder – fra hoteller og B&B’s til hytter og ferielejligheder. Man kan også booke guidede ture i området. Læs mere her.

Praktisk information om vandreture i Wales

  • App’en og hjemmesiden Traveline Cymru giver information om offentlig transport i Wales og er dermed oplagt, når man skal rejse til og fra vandreruternes startsteder.
  • Brug app’en Refill til at se, hvor man gratis kan opfylde sin vandflaske – og dermed være med til at spare naturen for engangsplastik.
  • Hjemmesiden Adventure Smart har mange gode tips til at gøre en god dag i naturen endnu bedre – også specifikt for områder i Wales. 
  • Læs sikkerhedsrådene for den gældende nationalpark på de forskellige hjemmesider. Få et overblik på www.visitwales.com/info/advice/national-park-safety-information

Få mere inspiration til vandretur i Wales eller til at udforske Storbritannien i det hele taget til fods her.

Vi har også skrevet om vandreture i Irland, det kan du tjekke her.

Denne rejseartikel er fra VisitBritain via Related.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.