På udflugt i Amish-land

Pennsylvania er ikke den eneste stat i USA med en stor Amish-befolkning, men det er tæt på, hvis man for eksempel vil på en dagsudflugt fra New York City. For der bor mange Amishfolk i området Lancaster i Pennsylvania. Vi tog på udflugt i Amish-land på vej til Washington, DC fra New York City.

Vi kører fra New York City lidt over otte om morgenen. Selvom vi bor ganske centralt og ved ankomst til byen ikke havde mange minutters kørsel fra vi kom over på Manhattan og til vi var på hotellet, tager det længere tid her til morgen. Myldretidstrafikken er tung. Men da vi først er kommet gennem den og væk fra Manhattan bliver det bedre. Efter Lincoln Tunnelen løsner trafikken endnu mere, og vi sætter os til rette.

På vej på udflugt i Amish-land

Vores rute går ad I-95 gennem New Jersey, og vi krydser ind i Pennsylvania efter små to timer. Kort efter cirkler vi uden om Phildadelphia, som vi har bestemt os for at besøge på et andet tidspunkt. Efter endnu en lille times kørsel ned gennem Pennsylvania bliver landskabet mere og mere landligt. Her og der dukker en Amish-hestevogn op på vejen, og da vi efter godt tre timers kørsel fra New York stopper uden for Lancaster, har vi set adskillige Amishfolk, både i hestevogn og på gåben.

Hestevognene, som amishfolket bruger, er ikke noget særsyn på vejene i Lancasterområdet i Pennsylvania. Foto (c) Discover Lancaster.

The Amish Experience

Man kan sagtens køre rundt i Lancaster-området på egen hånd, hvis man for eksempel er der på et roadtrip. Landskabet er smukt med smalle veje, bølgende marker, velholdte gårde og huse, træer og småbitte byer. Amishfolket er dog ikke specielt interesserede i hverken at tale med dig eller stille sig op til fotos. De fleste voksne ignorerer turisterne, mange af børnene gemmer sig. Det skal man naturligvis respektere.

Hvis man gerne vil høre lidt mere om Amishfolkets tro, livsstil og så videre, er man derfor henvist til i stedet at opsøge et af de etablissementer, der tilbyder for eksempel guidede ture.

Vi har valgt The Amish Exerience, der ligger mellem de to landsbyer Intercourse (jo, det hedder den) og Bird-in-Hand. Her kan man blandt andet besøge et amishhus og en amishskole, og det er en virkelig fin oplevelse, der er gjort meget ud af. Man skal dog være opmærksom på, at det ikke er et hus, nogen bor i eller har boet i. Skolen har heller ikke nogen elever og har aldrig eksisteret som skole.

Det hele er bygget op, så besøgende har mulighed for at se, hvordan Amish-folket bor. Hvis man synes, at det er for turistet, så må man undvære. Med mindre man kender nogle Amish på egnen, kan man ikke besøge hverken deres hjem eller skoler eller andet. Til gengæld har The Amish Experience eksisteret siden 1959, og oplevelsen er så tæt på det ægte som man kan komme.

Deltager man i en guidet tur med The Amish Experience fortæller guiden også om Amish-folkets tøj. Blandt andet, at de meget sjældent går med mønstret tøj. Foto (c) Discover Lancaster.

Besøg på en Amish-gård

Og så er der selvfølgelig også undtagelser. Enkelte Amish-familier har nemlig i turismens navn åbnet deres hjem delvist for besøgende. Du kommer ikke ind i stuerne eller andre private gemakker, men kan få lov at se staldene, garagen med hestevognene og maskinhallen med de landbrugsmaskiner, Amish-folket benytter. Og så er der selvfølgelig også en butik, hvor man kan købe forskellige Amish-souvenirs. Selvom man har åbnet for turister, er det ikke velset at fotografere hverken børn eller voksne, og slet ikke uden at spørge om lov først.

Vi var på en guidet tur med en veltalende og vidende guide, der fortalte om familien på gården. Vi fik blandt andet at vide, at det for eksempel ikke er forbudt for Amish at være passager i en bil, de må bare ikke selv køre den. Man kan også have en telefon, den må bare ikke være i hjemmet, men kan hænge i en slags telefonboks på ydersiden af laden.

Efter rundturen på gården kørte vi lidt rundt i det meget idylliske landskab. Vi besøgte også en café, og her undrede det flere af os, at det var Amish-piger, der ekspederede og brugte de elektroniske kasseapparater – noget en Amishperson ellers ikke må. Guiden kunne fortælle, at det ikke var Amish-piger, men piger, der tilhører den menonittiske kirke. Menonitter ligner Amish, men de har en lidt mere afslappet tilgang til for eksempel elektronik. Og så kan man i øvrigt kende dem på, at de går med mønstret tøj. Det bruger Amish-folket ikke.

Et simpelt – men stort – måltid

Tilbage på The Amish Experience har sulten meldt sig, og så er det praktisk, at her også er en stor restaurant, Plain & Simple. Den ligger i tilknytning til endnu en souvenirforretning, som vi faktisk gerne vil slå et slag for. Her kan man nemlig finde ganske mange fine ting at tage med hjem. Og så er det også en både flot og hyggelig forretning.

På restauranten serverer man enkel, amerikansk mad, som man spiser det på landet. For eksempel stegt kylling med kartoffelmos, æblekage og iste. Og der er rigeligt af det.

Man må heller ikke glemme at se filmen om Jacob. Den kører i den lille biograf, der ligger ved siden af restauranten. Det er en film med masser af effekter, og den er ikke fuldstændig tåbelig. Eller man kan vende det om og sige, at ja, den er måske en smule tåbelig, men vi lærte faktiske en hel masse om Amish-folket ved at se filmen, som hedder Jacob’s Choice.

En såkaldt Dutch Dinner med blandt andet kylling, pølse, majs og bønner. Typisk måltid i Lancaster, Pennsylvania. Foto (c) Discover Lancaster.

Videre til Washington, DC

Efter udflugt i Amish-land kørte vi videre ned mod Washington, DC. Det meste af dagen brugte vi i Lancaster. Men vi kunne også have overnattet på stedet eller være kørt tilbage til New York City. Hvis man er forberedt på en del kørsel frem og tilbage, kan man altså sagtens opleve Amish-folket og Lancaster på en dagsudflugt fra New York City. Køreturen tager ca. tre timer. Fra Lancaster tager det lidt længere tid ned til Washington, DC. Vi holder meget af Washington, DC og har for eksempel skrevet om oplevelser omkring byen. Det kan du læse mere om her.

Lancaster er i øvrigt meget mere end Amish. Orienter dig om de mange muligheder på Discover Lancasters hjemmeside her.

Indlægget er oprindeligt udgivet 4. april 2019. Det er opdateret 22. maj 2022 med smårettelser og korrektur.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.