Tranerne danser foråret ind i Vestsverige

Tranedans i Vestsverige. En helt sikker forårsbebuder er de mange traner ved Hornborgasjön, og de danser ligefrem foråret ind. Hornborgasjön i Vestsverige er det bedste sted at se de mange tusinde traner, når de tager et hvil på vejen til deres ynglepladser længere nordpå. Området ved Hornborgasjön byder på mange variationer af traneoplevelser. I år er det muligt at bo i et helt nyt trætopshus hos Trädhushotellet Islanna. Det ligger lige i nærheden af søen med de mange traner.

”Her i Vestsverige er tranernes ankomst virkelig et sikkert forårstegn, og tranedansen ved Hornborgasjön er virkelig et must at opleve. Lige nu har gæster fra Danmark en ekstra økonomisk fordel ved rejser til Sverige på grund af den rekordlave svenske kronekurs, hvor man slippe med 66 danske kroner for 100 svenske, så det kan måske give muligheden for at forkæle sig selv med en forårstur til Sverige,” siger Fredrik Lindén, administrerende direktør for Turistrådet Västsverige.

Fra midten af marts til midten af april holder tranerne til ved fuglesøen Hornborgasjön. Op imod 20.000 traner om dagen samles ved søen, og rekorden er 27.300 på én gang. Det er en spektakulær oplevelse at se så mange af de store, flotte fugle på en gang. Dansen foregår mellem traneparrene, som holder sammen hele livet. De cirkler rundt om hinanden, laver høje, hurtige hop og så bukker de sig stilfuldt imod hinanden. Tranerne er store fugle på 100-130 cm, med lange ben og et vingefang på omkring to meter. Man kan se dem fra udsigtstårne og platforme. Guider ved infocentret kan fortælle mere om tranerne og området.

Læs mere om tranedans i Vestsverige her.

Tranedans i Vestsverige
Mange naturfotografer vil også gerne opleve tranedans i Vestsverige. Foto (c) Jesper Anhede.

3 tips til en vellykket tranetur

Tranedansen opleves bedst morgen og aften

Særligt smuk er traneoplevelsen ved solopgangens magiske morgenlys og i solnedgangens skumringslys. Tranerne kommer flyvende ved solopgang, så spiser og danser de, og om aftenen flyver de til deres sovepladser på lavt vand i søen. De store fugle kommer nogle gange tæt på de besøgende, kun 30-40 meters afstand. Trods det er det en god idé at tage en kikkert med, så man rigtigt kan nyde skuespillet.

En helt ny mulighed er guidning ved daggry med afgang kl. 6.00 fra Stadshotellet i Skara 25. marts eller fra Kurorten Mösseberg 1. april med ankomst til tranedansen lige til solopgang og tranernes morgensang – en spektakulær måde at starte dagen på. Der indgår morgenmad og en varm drik i guidningen. Guidningen foregår på svensk.

I hele traneperioden kan man stå tidligt op og se traner og bagefter varme sig på en dejlig tranemorgenmad hos Löwings Ateljé i nærheden af Hornborgasjön. Her serveres morgenmadsbuffet fra 22. marts – 16. april kl. 8-10.

Besøg Varnhems klosterkirke, et historisk magtcentrum

Området mellem byerne Skara, Falköping og Skövde har været et historisk magtcentrum og et af de steder, hvor åndelig, politisk, kulturel og økonomisk magt var koncentreret i middelalderen. Klosterkirken er det sidste hvilested for fire svenske middelalderkonger og Stockholms grundlægger Birger Jarl. For nylig er klostersøen blevet renoveret, og man kan nu nyde den samme udsigt over den, som munkene gjorde i sin tid. Der er en vandresti rundt om søen med smuk udsigt over klosteret. Jan Guillous bøger om tempelridderen Arn, som blev opdraget af munkene, har gjort kirken ekstra berømt. Allerede i vikingetiden fandtes her en privat kirke, den gamle krypt er bevaret, og nu kalder man pladsen for Kata gård. Både Varnhems klosterkirke og Kata gård åbner for sæsonen 18. marts.

Udsigt ved Varnhems Klosterkirke. Foto (c) André Nordblom.

Oplev naturen til fods

Vandring er en særligt god måde at opleve området på. Man kan både vandre på Pilgrimsruten fra Falköping til Varnhem. På bjerget Mösseberg, 327 meter over havets overflade ved Falköping, er der vandring med smukke udsigter. Eller på bjerget Billingen hvor vandrestien Trollstien snor sig gennem skov, forbi bjergskråninger og den skjulte perle Rododendrondalen.

Læs mere om forårsudflugter i Vestsverige her.

Og her kan du læse om overnatningsmuligheder i området.

Denne rejseinspiration er fra Turistrådet Västsverige via Kron Kommunikation.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.