Sveti Stefan, Budva, Montenegro

Sveti Stefan i Montenegro. Adriaterhavets bølger slår mod klipperne mange, svimlende meter nede ude på den lille ø. På øen, der er forbundet med fastlandet via en smal landtange, ligger fiskerlandsbyen Sveti Stefan. Den stammer fra senmiddelalderen, komplet med bymur, kirker, torve, snoede brostensbelagte gyder og små fiskerhuse, bygget i sten.

Den lille fiskerlandsby ligger højt på øen, omgivet af Adriaterhavet.
Den lille fiskerlandsby ligger højt på øen, omgivet af Adriaterhavet.

Sveti Stefans historie

Sveti Stefan blev grundlagt i 1400-tallet, blandt andet som værn mod pirater. Landsbyens helgen er Sankt Stefan, som byen altså også er opkaldt efter. Der boede omkring 400 indbyggere i landsbyen, som havde sin absolutte storhedtid i 1800-tallet. Pladsen på øen er trang, og 400 indbyggere har fyldt godt op, særligt i øens kirker, som der kun findes tre af. I 1900-tallet begyndte folk at flytte fra øen, og umiddelbart efter Anden Verdenskrig boede der blot 20 mennesker på øen. Den blev snart blev totalt forladt. De sidste beboere blev “hjulpet” til at flytte af det kommunistiske styre.

Restaureret landsby

Kort tid efter flyttede kunstnere og arkitekter ind på øen og begyndte at sætte husene i stand. Arkitekterne havde heldigvis næse for, at det var værd at bevare husenes oprindelige udseende, og ændrede derfor kun indendørs. I slutningen af 1950’erne var Sveti Stefan udviklet som et hotelkompleks. De gamle huse fungerede som hotelværelser af varierende størrelse med moderne indretning. Siden da er værelserne moderniseret flere gange, men huse, gyder, byens små torve, kirkerne og så videre står stadig med deres oprindelige udseende.

Hele øen fungerer i dag som et hotelkompleks, hvor gæsterne bor i de gamle fiskerhuse.
Hele øen fungerer i dag som et hotelkompleks, hvor gæsterne bor i de gamle fiskerhuse.

Turister med penge

Sveti Stefan har fra begyndelsen været et eksklusivt sted at holde ferie. Gennem tiderne har utallige kendisser ferieret på Sveti Stefan. Marilyn Monroe, Sophia Loren, Kirk Douglas og Claudia Schiffer hører til blandt de mange berømtheder, der har aflagt øen et besøg. Med værelser, der nemt koster over 6000 kr. pr. nat, er Sveti Stefan stadig et sted, der henvender sig til turisten med penge på lommen. Til gengæld får du ro, betagende omgivelser, smukke værelser, god mad og god service. Der er restaurant tilknyttet hotellet, men det er selvfølgelig også muligt at tage ind på fastlandet og finde en restaurant der.

Ikke langt fra Budva

Sveti Stefan Montenegro ligger nemlig ikke langt fra Budva, Montenegros populære badeby. Her er der masser af muligheder for at både spise og gå ud, og prisniveauet er fornuftigt. Budva har også flere seværdigheder, blandt andet en smuk, gammel venetiansk bydel. Med bjerge og Adriaterhavet som nærmeste naboer, har du også rigtig gode muligheder for at holde en aktiv ferie, hvis det er det, der er ønsket. Montenegro er helt sikkert et af vores yndlingsrejsemål. Og her er også hoteller, som er til at betale.

Smuk udsigt fra Sveti Stefan ind mod fastlandet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.