Santa Cruz, CA, fejrer surfingens historie

Surfing i Santa Cruz. Byen og amtet af samme navn, som ligger midt på den californiske Stillehavskyst, er kendt for at være et fedt sted at surfe. Og surfingens historie i Santa Cruz bliver nu fejret i turistguiden for 2020.

Visit Santa Cruz County (VSCC) har netop præsenteret deres 2020-guide. Den udkommer i et smart lommeformat, og indeholder opdateret og nyttig information. Som sagerne er lige nu og her kan man ikke sende guiden til udlandet, men interesserede kan downloade den her.

Coverfotoet for 2020 cover er en henvisning til surfing i Santa Cruz og den betydning, denne sport har haft for byen, ja for hele amtet Santa Cruz County. Vidste du for ekemsepel, at det var kongelige fra Hawaii, som bragte surfing til Santa Cruz i 1885? Og at surfing er Californien officielle sport i dag? Bølgebetvingernes lokale pionerer fortjener dog også at blive hædret. Det gør man blandt andet ved gennem initiativet Heritage Tourism, som blev lanceret i Santa Cruz i 2019. Harry Mayo, som i dag er 97 år gammel, er det sidste, overlevende medlem af den oprindelige Santa Cruz Surfing Club, der blev etableret i 1936.

Surfing i Santa Cruz
Omslaget på turistguiden for 2020. Foto: PR.

Historien om the Santa Cruz Surfing Club

Den ydmyge start tog sin begyndelse i 1936. Det første “klubhus” lå i surferen David “Buster” Stewards forældres hus. To år senere byggede det lokale handelskammer et skur til surfbrædderne på Cowell Beach. Klubben medlemmer lejede en tidligere burgerrestaurant som klubhus. Der blev nedsat bestyrelse, designet klublogo og fremstillet t-shirts med logoet. ‘s parents’ home.  Under Anden Verdenskrig drog de fleste af klubbens medlemmer i krig, og der var ingen klubaktiviteter længere. Da de kom hjem, skulle de på college, begynde deres videre karrierer og stifte familien. Klubben lukkede i 1952.

Surfing i Santa Cruz i genetablerede klubber

I 1986 meldte de resterende, oprindelige medlemmer sig ind i andre, lokale surfklubber i Santa Cruz. Det gamle fyrtårn Mark Abbott Memorial Lighthouse blev til Santa Cruz Surfing Museum. I øvrigt det første af sin slags på den amerikanske vestkyst. Det lille museum med gratis adgang viser genstande fra over 100 års surfhistorie. Herfra kan man se ud over Steamers Lane, som er et af de bedste steder i USA at surfe. Umiddelbart efter rejste man the Surfing Statue på West Cliff Drive. Den er viet til “All surfers, past, present, and future.

Surfing i Santa Cruz
Surfermuseet i det gamle fyrtårn i Santa Cruz. Foto (c) VSCC og Paul Schraub.

I 2008 reorganiserede Santa Cruz Surfing Club sig og dannede the Santa Cruz Surfing Club Preservation Society. Her ærer, beskytter og bevarer man surfingens historie i hele Santa Cruz Amt samt alle dem, der var bannerfører for denne sport.

Oplev selv surferkulturen i Santa Cruz

Ikke så langt fra surfermuseet og statuen finder man det store murmaleri, opsat til ære for Jack O’Neill og hans betydning for surferne i Santa Cruz. Stedet, hvor hans oprindelige surfshop lå, er i dag et California Point of Historical Interest. The Santa Cruz Dream Inn og O’Neill Wetsuits står bag murmaleriet. Billedet øverst forestiller murmaleriet. Det er Paul Schraub, der har taget billedet.

Surfing i Santa Cruz
Nogle af de bedste bølger i USA finder du i Santa Cruz, Californien. Foto (c) Dave Nelson Liquid Imagery.

I november 2019 installerede man en bronzerelief til ære for de første medlemmer af surfklubben. Relieffet viser gruppens klubhus, skuret til deres surfbrædder og indeholder også en liste over klubbens oprindelige medlemmer. Relieffet kan ligeledes ses ved Cowell Beach.

Det er let at finde mere surfinspiration

Indtil det igen bliver til at rejse, kan du søge  mere surfinspiration her. Og når du så endelig kommer til Santa Cruz, så besøg gerne Jack O’Neill Lounge and Restaurant på Santa Cruz Dream Inn. Her får du mad og cocktails inspireret af havet, og du kan se eksempler på, hvordan våddragter så ud “i gamle dage”. Køb mere moderne udstyr hos O’Neill shop in Downtown Santa Cruz eller hos Freeline Surf Shop i Pleasure Point.  Er du slet ikke til surfing i Santa Cruz, kan du holde dig tør og bare kigge på surferne på Steamer Lane, Pleasure Point, Cowell Beach og Capitola.  

Læs mere om Santa Cruz

Vi har besøgt Santa Cruz to gange inden for de senere år, og der er skønt. Vi har skrevet lidt om det her. Det er i forbindelse med køretur ad Highway 1, det helt klassiske, amerikanske roadtrip.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.