Den irske nationaldag St. Patricks Day fejres over hele verden

St. Patrick’s Day 2021. Ikoniske monumenter farves grønne på St. Patrick’s Day 2021 – inklusive dansk trold. Den 17. marts farves mere end 300 ikoniske bygninger og monumenter over hele verden traditionen tro grønne i anledning af Irlands nationaldag, St. Patrick’s Day. Foruden Sydneys operahus, Niagara Falls, London Eye og velkomstskiltet i Las Vegas tæller listen i år også en af Thomas Dambos gigantiske trolde i Naturpark Amager.

På den irske nationaldag, St. Patrick’s Day, der fejres hvert år den 17. marts, er der tradition for at gøre storbyer over hele verden grønne for en dag. Ofte er der tale om at “farve” bygninger, statuer og landemærker grønne med grønt lys. Som det fx er tilfældet med Sydneys ikoniske operahus, Niagara Falls, London Eye og det legendariske velkomstskilt i Las Vegas. Disse landemærker er igen i år blandt de over 300 ikoniske landemærker, som på verdensplan farves grønne i dagens anledning.

I Danmark er valget i år faldet på en af Thomas Dambos enorme trolde bygget af genanvendt træ. Nemlig Bjarke Cirkelsten, der “bor” i Naturpark Amager. I dagens anledning oplyses den gigantiske trold med grønt lys, og er dermed med til at fejre “Land of the Giants”, som Irland også kalder sig.

Trolden Bjarke Cirkelsten på Amager skal farves grøn i anledning af St. Patrick’s Day 2021. Foto: PR.

Virtuel fejring for alle – med musik, dans og underholdning

Grundet pandemien og de gældende restriktioner både i Irland og verden over er de traditionsrige parader og øvrige festligheder i år rykket online, hvor bl.a. Tourism Ireland er vært for et virtuelt event med traditionel irsk musik og dans.

Eventen streames live fra den irske pub Johnie Fox’s, der har ligget i Dublin Mountains i udkanten af den irske hovedstad siden 1798. Her vil bl.a. The Celtric Drummers optræde, inden festen senere skifter lokation til Belfast i Nordirland, hvor Shamrock Tenors kigger forbi med en kombination af traditionelle keltiske melodier og moderne lyd.

St. Patrick's Day 2021
The Sydney Opera House i Australien ved en tidligere St. Patrick’s Day. Foto: Fiora Sacco.

Herefter tages gæsterne med til Dingle på den irske vestkyst, inden turen går tilbage til Dublin, hvor det populære Guinness Storehouse vil vise, hvordan man skænker den perfekte “pint” fra en dåse.

Endelig giver Riverdance-akademiet en danselektion, ligesom der efterfølgende er live-undervisning i at lære at spille på skeer.

Eventen varer halvanden time, fra kl. 20.00 til 21.30, og det er gratis for alle at deltage.

Læs mere om St. Patrick’s Day og dette års virtuelle fest her.

Baggrundsinformation

St. Patrick, der levede i det femte århundrede, er en irsk helgen og apostel. Den 17. marts hvert år fejres årsdagen for hans død i Irland og resten af verden. Dagen har til formål at mindes St. Patrick og ankomsten af kristendommen til Irland. Festlighederne omfatter som oftest offentlige parader og festivaler iført grøn påklædning og såkaldte “shamrocks” – grønne trekløvere.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.