Sønder Boulevard, København V

Sønder Boulevard på Vesterbro. Her i Københavns hipsterparadis #1 finder du både tidslommer på de brune værtshuse, der kan tilfredsstille slumromantikeren, caffe latte i litervis, steder at hænge ud med børn, folkehus med fællesspisning, ungdomskirke med rockmusik, restauranter og hippe gå-i-byen-steder.

Københavnersmart på Sønder Boulevard

Hvorfor nu et indlæg om Vesterbro? Har vi ikke allerede hørt nok om den bydel som er nummer 4 på Top Ti over verdens mest hippe bydele (tak til Wonderful Copenhagen)? Måske. Men ikke desto mindre kommer der nu et mere. Det gør der fordi iværksætterne i The Pixel Business og FaceMade netop har lanceret et Vesterbro-bykort – City Hearts – med et udvalg af bydelens hippe (og nogle måske lidt ukendte) steder. Vi kigger både på nogle af de steder, der allerede er på kortet og på nogle, som kortet ikke har medtaget i denne omgang. Mere præcist kigger vi på Sønder Boulevard og området omkring Boulevarden. I kommende indlæg vender vi tilbage og udforsker andre dele af Vesterbro. Kortet kan fås i butikker og på hoteller på Vesterbro.

Sønder Boulevard ved Dybbølsgade med Kihoskh.

Sønder Boulevard

Sønder Boulevard skærer sig på langs gennem Vesterbro, parallelt med både Istedgade og Vesterbrogade. Her ligger både barer, pizzeriaer, værtshuse, cafeer og kiosker, for eksempel Kihoskh. Skråt over for Kihosh ligger vinhandlen Volatil, som med egne ord “er en vindruehandel på Vesterbro og på internettet startet af fem mere eller mindre drukfældige venner fra Fyn (og Holland). Vi arbejder med naturlig og håndlavet vin fra små og flinke bønder.” Ved siden af Volatil har folkene fra Kihoskh åbnet baren Rbabarrab. De har også et enkelt, men fint spisekort. Og få skridt fra baren finder du restauranten Osteria 16 Pesce. Her er der ofte fyldt godt op både ude og inde. Der er også inden for de sidste par år åbnet flere spisesteder/cafeer på Sønder Boulevard. I samme krydsfelt som Rhabarrab og Osteria 16 Pesce kan du både spise og drikke på Dumpo. Seneste skud på mad-stammen er pokebowl-kæden Oli Oli.

Striben er populær

Allerede fra foråret, er det dog striben mellem Boulevardens to vejbaner, der er den største attraktion. Her indtager festfolket den grønne stribe med klirrende ølposer og engangsgrills sammen med børnefamilierne og veninderne, der er ude med tæpper, picnickurv og kølig hvidvin. Hundefolket – og dem er der mange af på Vesterbro – lufter de firbenede venner, teenagere spiller basket og fodbold i boldburene, som der er to af på Sønder Boulevard, og gadens folk samler flasker i stor stil.

Striben på Sønder Boulevard en tidlig morgen.

Yoga, swingdans og fællesspisning i kirken

Det, der indtil sommeren 2015 var Absalons Kirke, er i dag omdannet til folkehuset Absalon. Der er superbillig (50 kr. pr. person, fredag og lørdag får du to retter til 100 kr.) fællesspisning hver aften klokken 18 og mange andre aktivteter i huset, for eksempel yoga, barselshygge, pigebordtennis, dans og meget andet. Absalon skal fungere som din forlængede dagligstue, og alle er velkomne. Absalon ligger på Sønder Boulevard, og det er ikke ualmindeligt at festen i weekender med dejligt vejr, rykker udenfor. Dyrehaven, der om dagen er cafe med god mad på spisekortet, er ofte tætpakket på weekendaftner, hvor der er mere barstemning end caféstemning. Også cafékonceptet Mad og Kaffe finder du på Sønder Boulevard. Her skal du være ude i god tid med bordbestillingen. De har travlt!

Den rolige del af Boulevarden

Jo længere op mod Enghave du går, desto roligere bliver Sønder Boulevard. Græsset er grønnere på striben og ikke nær så slidt som nede omkring Kihoskh, Absalon og Dyrehaven. Hvis du krydser Enghavevej for enden af Boulevarden kommer du til den nu nedlagte Enghave S-togsstation. Her ligger også et fint område med boldbur og grønne områder.

De baltiske lande

Tilbage ad Sønder Boulevard ned mod Halmtorvet ligger Dannebrogsgade. På hjørnet af Boulevarden og Dannebrogsgade finder du et brunt værtshus, der stadig består: Café 42. Her er der gang i den, masser af røg, billard og billige øl. Stamgæsterne plejer at tage tålmodigt imod nye ansigter. Få skridt ned ad Dannebrogsgade ligger Letlandsgade, Litauens Plads og Estlandsgade. Dette lille baltiske hjørne på Vesterbro tiltrækker især om sommeren masser af mennesker.

Hjørnet af Sønder Boulevard og Dannebrogsgade ned mod Litauens Plads og Riga.

Lommeparken på Litauens Plads

Litauens Plads er en såkaldt lommepark med græs, solide bænke, bordtennisbord og afslappet stemning. Her holder familier til med børn og hunde, unge mennesker drikker drinks inden byturen og kvarterets skævere eksistenser hygger med håndbajere. Ved siden af den gamle Gethsemane Kirke ligger Riga, en udendørs bar med kulørte lamper, drinks og et lille menukort. Riga har kun åbent om sommeren (men de senere år faktisk også omkring julen). Til gengæld skal der ikke mange solstråler til, før der er gang i den på Riga. Gethsemane Kirke er i dag stadig en kirke, men en lidt anderledes en, nemlig en ungdomskirke. Ud over prædikener tilbyder man også fællesspisning, koncerter, loppemarkeder m.v. Læs om Ukirke her.

Fra Litauens Plads er der ikke langt til hverken Istedgade eller Saxogade. Faktisk ligger Ny Carlsberg Glyptotek også på Vesterbro. Dog ikke Sønder Boulevard. Men vi har skrevet om museets ægyptiske samling her.

Indlægget er oprindeligt udgivet 9. juli 2016. Opdateret med nye spisesteder, links og billeder 22. maj 2022.

2 Kommentarer on “Sønder Boulevard, København V

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.