San Diego og de vilde naturoplevelser

San Diego i Californien er fyldt med vilde naturfænomener. Og det gælder ikke kun hvalernes migration om vinteren. Der er meget mere at komme efter, året rundt.

Ingen tvivl om, at det er gråhvalernes migration om vinteren, som er et af de største trækplastre i byen.

Det er også en helt ekstraordinær naturoplevelse, og fænomenet trækker mange turister til San Diego. Gråhvalen er en bardehval, og den kan blive op til 15 m lang og veje op til 35 tons. Hvalen findes kun i det nordlige Stillehav. Læs mere om disse majestætiske havdyr her.

Hvert år migrerer tusinder af gråhvaler langs San Diegos kystlinje fra de kølige vande ved Alaska mod de varmere temperaturer ved Baja Californien i Mexico for at føde. Rejsen foregår mellem december og april, og det er vildt at spotte de gigantiske dyr på deres rejse. Senere på året – hen på sommeren og om efteråret – kan man være heldig at spotte blåhvaler i havet ved San Diego. Lokale firmaer tilbyder forskellige typer af hvalspottingture. Det kan være om bord på en større båd, men det kan også være i for eksempel kajak. Turene afgår blandt andet fra San Diego Bay, Mission Bay og lokale strande.

Hvalspotting er dog som nævnt langt fra den eneste spændende naturoplevelse i San Diego. Her er fire andre fede ting, du kan opleve i løbe af året i og omkring byen. Og husk, at hvis du er meget interesseret i hvalspotting, så er Bodega Bay i det nordlige Californien også et godt sted. Det har vi skrevet om her.

Svøm med hajer i San Diego

Mellem juli og september samler verdens største stime af leopardhajer sig lige ud for La Jollas kyst. Dette dramatiske syn vil måske umiddelbart skabe lidt panik, hvis man står foran en snorkeltur i de hajfyldte vande, men leopardhajerne er fredelige dyr, der ikke er farlige for mennesker.

Der er flere måder at opleve leopardhajerne på. Du kan for eksempel tage ud i kajak, tage snorklen på eller bare hoppe i vandet og svømme eller gå sammen med dem. De holder til på ret lavt vand.

Birch Aquarium at Scripps, La Jollas prominente oceanografiske forskningscenter og museum tilbyder Leopard Shark Snorkeling Adventures fra juli til og med september. Turene tager cirka to timer. Tjek også Hike Bike Kayak og Everyday California som tilbyder snorkelture med leopardhajerne i løbet af sommeren og efteråret.

På jagt efter grunion

Grunions er små, slimede sølvfarvede fisk, som kun findes langs kysten her og ned til Mexico. Grunions rider på bølgerne og lader sig skylle op på stranden for at gyde. Når de har lagt deres æg og befrugtet dem, returnerer de til havet. Man kan spotte de tusinder af dansende og virrende grunions i deres parringsritual på flere strande i San Diego i løbet af foråret og sommeren. Parringsritualet foregår mellem fuldmåne og nymåne. Tjek for eksempel strandene Ocean Beach, Mission Beach, La Jolla Shores, Coronado Beach og Silver Strand State Beach.

San Diego Fairy Shrimp

San Diego County er et amt med en meget stor biodiversitet. Her har mere end 200 forskellige sjældne eller truede planter og dyr hjemme. Blandt dem finder man den udrydningtruede San Diego fairy shrimp. San Diego fairy shrimps er små, gennemsigtige rejer, der kun lever i sæsonbestemte smådamme. De klækkes og bliver voksne i løbet af 7-14 dage efter at de sæsonbestemte damme er blevet fyldt med regnvand og de er væk i løbet af en måned. Nogle af de næsten 2.600 sæsonbestemte damme i San Diego ligger i naturskønne omgivelser og er tilgængelige for publikum. Det gælder for eksempel den store Ramona Grasslands Preserve i San Diegos landlige East County.

Bioluminescens

Synet af bioluminescent lyst i havet er en sjældenhed i San Diego. Det kan dog ske, at man i løbet af foråret og sommeren er så heldig at opleve dette fænomen. Bioluminescens opstår, når en særlig type alge i store mængder bevæger sig gennem oceanet. Organismerne har en glødende farve, der får vandet til at syne rødt i dagslys (kaldes også rødt tidevand). Om natten gløder organismen som forsvar, og det kan man se når bølgerne brydes eller når for eksempel fisk svømmer ind i algerne for at æde af dem. Det mest ideelle tidspunkt at opleve bioluminiscens på er nogle timer efter solen er gået ned. Det skal helst være på en strand, hvor der ikke er nogen eller ret meget lysforurening, for eksempel Sunset CliffsTorrey Pines State Beach og Solana Beach i San Diegos North County.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.