Sæson for jagten på det røde guld

Så går sæsonen for jagten på det røde guld ind. Det sker i nabolandet, og vi danskere kan nemt være med. Krebs i alle afskygninger og i store mængder kan fanges. Ledsaget af fest, højt humør, snapseviser og sensommersol. Kom med til krebsefangst og festligt krebsegilde i Sverige.

Så er det tid til at hente det røde guld op fra dybet – og sætte tænderne i det lækre, fine kød. I Sverige inviteres man med på båd, hvor der fanges og tilberedes på dæk. Nogle steder kan krebsefangsten også ske fra broer. Som prikken over I’et er det sæson for de sjove krebsegilder. Her bliver krebsedyrene traditionen tro sat til livs i festligt lag.

Krebsegilde Sverige
Friske skaldyr omkring bordet i Bohuslän.

Krebsegilde i Sverige er en sensommertradition

Et krebsegilde er en traditionel svensk sensommerfest i august eller september, hvor krebsedyrene for alvor kommer i centrum. Som oftest samles familie og venner i en miniferie på landet til en lang festlig nat, hvor der ikke bare spises krebs i store mængder men også festes med hagesmæk og specielle krebsehatte på. De glade snapseviser er naturligvis et fast indslag. Hele vejen rundt om bordet synges med uanset sangkvalitet, og der skåles løbende.

Krebsegilderne er et vigtigt indslag i den svenske festkalender og en væsentlig del af svenskernes folkesjæl og kulturhistorie. De fejres og nydes over hele landet, og der er også mange hoteller og restauranter, som sætter krebsene i højsædet i sensommeren, siger Anna Kron Boysen fra Visit Sweden.

Svenskerne har svælget i krebs siden 1600-tallet. I store dele af Sverige spises krebs især på denne tid, og på vestkysten er det hovedsageligt jomfruhummer, der stilles på bordet. Der er delte meninger om, hvilke af dem, der smager bedst, og ofte hænger det sammen med, hvor man er vokset op i Sverige. Der er forskellige måder at tilberede dyrene på, men det mest almindelige er, at krebs koges i saltet vand, evt. med øl, dild og andre krydderier.

Krebsegilde Sverige
Kräftskiva på Knistad Herrgård 2014.

Jomfruhummer, signalkrebs eller sumpkrebs?

Jomfruhummer – Nephrops norvegicus: Jomfruhummer er et langstrakt krebsedyr med ti tornede ben, fem på hver side. De forreste ben er lange og smalle med kløer foran. Jomfruhummer lever for det meste nedgravet på havbunden og har en lyserød skal. Dens føde består af forskellige mindre krebsdyr, orme og mikroskopiske dyr. Dens længde varierer mellem 8 og 24 cm.

Signalkrebs – (Pacifastacus leniusculus): Signalkrebsen blev indført til Sverige fra Nordamerika og er i øjeblikket den mest almindelige krebs i det sydlige Sverige. Krebs bevæger sig normalt som en slags fodgænger hen over søbunden. Røde sumpkrebs vokser hurtigt, og voksne dyr kan nå en vægt på 50 g og være 5,5 til 12 cm lange.

Læs med når vi i de kommende dage skriver mere om de svenske krebsegilder. Du kan i mellemtiden tjekke disse specielle overnatningssteder i Sverige.

2 Kommentarer on “Sæson for jagten på det røde guld

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.