10 uforglemmelige køreture i Storbritannien

Roadtrip i Storbritannien. Kør væk fra de britiske motorveje, og lad dig overraske over, hvad du rent faktisk kan opleve. Storbritannien har masser af flotte ruter, som det er ideelt at planlægge en bilferie efter. Her er oplevelser fra bjergpas til naturskønne kystveje.

A82 – Loch Lomond til Loch Ness

Denne betagende rute er en af de mest ikoniske i Storbritannien. A82 begynder i Glasgow og går nordpå ind i det skotske højland. Her går den nordpå forbi Loch Lomond, før den når til højdepunktet – Glencoe. Dette smukke område er en de mest imponerende lokaliteter i Storbritannien, og det forstår man godt. Filmentusiaster vil også kunne genkende området fra James Bond-filmen Skyfall.

Efter Glencoe runder A82 Loch Leven, før den går gennem Fort William. På denne vejstrækning kan du se Storbritanniens højeste bjerg Ben Nevis tårne sig op. Hvis du føler dig særligt eventyrlysten, så stop i Fort William og prøv at bestige bjergtinden.

Fortsæt nordpå langs med A82, og når endnu en ikonisk lokalitet, nemlig Loch Ness. Kør langs med søen og se, om du kan få øje på det legendariske Loch Ness-uhyre. Du kan også stoppe op og tage en afslappet spadseretur i området. Urquhart Castle stammer fra middelalderen og ligger smukt med udsigt over Loch Ness.

Ruten på 225 kilometer kan køres på tre en halv time, men husk at stoppe undervejs.

Roadtrip i Storbritannien
Urquhart Castle ligger med den mest storslåede udsigt over Loch Ness. Ruinerne er ved siden af landsbyen Drumnadrochit. Foto (c) VisitBritain.

A3055 – Military Road (på Isle of Wight)

A3055, der også hedder Military Road, løber parallelt med øens vestkyst. Det er en tur, som man måske skal skynde sig at få med i sit roadtrip i Storbritannien. For erosionen langs kysten bevirker, at der er risiko for, at en del af ruten vil forsvinde ad åre. Allerede nu foregår dele af ruten ad veje med kun en køreretning på grund af jordskred.

Rute A3055 daterer sig til til midten af det 18. århundrede. Den er grundlagt som en vigtig del af øens militære infrastruktur. Den 18 kilometer lange rute forbinder St Catherine’s Point i nærheden af Chale med Freshwater Bay i vest. Selvom ruten er kort, kan du opleve flotte udsigter over havet og et meget smukt landskab. Du må ikke stoppe mellem Brook og Freshwater Bay, fordi det er en særlig clearway, der skal holdes ryddet. Der er dog flere parkeringspladser undervejs, hvor man gerne må standse for at nyde udsigten.

B3135 – Cheddar til Ashwick

B3135 skærer sig gennem Mendip Hills, der er udnævnt til Area of Outstanding Natural Beauty. Den snor sig gennem klipper og en kløft midt i Somerset. Landsbyen Cheddar, som hovedsageligt er kendt for ost, er også omkranset af frodige, naturskønne landeveje. Eventyrlystne bilister kan glæde sig til at navigere gennem den imponerende Cheddar Gorge. Der er også flotte sving på vejen, der fører ind i den stilfærdige landsby, Ashwick.

Køreturen er på omkring 23 kilometer og går ind i Englands West Country. Der er mange attraktioner i området, men ingen af disse kan give den samme særlige oplevelse som turen gennem Cheddar Gorge. Du skal bruge omkring 30 minutter til at køre turen.

Roadtrip i Storbritannien
Cheddar Gorge er en kalkstenskløft i Mendip Hills nær landsbyen Cheddar. Kløften er en del af det, man kalder et Site of Special Scientific Interest. Foto (c) VisitBritain og Stephen Spraggon.

Wrynose og Hardknott Pass

Hvis du drømmer om en rigtig udfordring på landevejen, så skal du til Wrynose og Hardknott Pass. Her finder du nogle af de stejleste veje i Storbritannien. Hardknott Pass har en stigning på 33% grader, og turen er ikke for de frygtsomme.

Men du bliver belønnet med nogle imponerende udsigter over Lake District området, for ikke at tale om de gode historier, du kan fortælle, når du er vel hjemme igen. Ruten har utallige sving og snoninger mellem den maleriske landsby Eskdale og byen Ambleside. Den går også forbi Hard Knott Fort, en af de mest afsides yderposter fra dengang, England var en del af romerriget. Den historiske fæstning blev bygget mellem år 120 og 138 og ligger med udsigt over det pas, som danner del af romervejen. Vejen forbinder Ravenglass med Ambleside og Brougham med Penrith.

Evo Triangle

Evo Triangle, opkaldt efter bladet Evo som ofte bruger denne rute for at teste eller anmelde nye biler, kombinerer tre veje i det nordlige Wales. Begynd på A5 i nærheden af Cerrigydrudion og kør mod vest til den lille landsby, Pentrefoelas. Herfra drejer man til venstre ind på A543, hvor Evo Triangle virkeligt viser, hvad den kan.

Her er snævre sving og flotte udsyn på turen op ad bakke og vejen synes at fortsætte uendeligt. Du kommer forbi Sportsman’s Arms, og her skal du dreje til højre ind på B4501. Det er sandsynligvis den flotteste strækning på ruten, med de panoramiske udsigter ud over Alwen Reservoir og en vej, der snor og bugter sig. Ruten er lidt over 30 kilometer lang og tager cirka en halv time at køre. Måske er du heldig at opleve nogle tests af de nyeste sportsvogne.

Alnmouth til Lindisfarne

Køretur på kysten i Northumberland er ikke kedeligt. Ruten fra Alnmouth til Lindisfarne naturreservat følger kysten og har smukke udsigter ud over Nordsøen. Kysten i Northumberland er også spækket med slotte, som man kan se på bakketoppene over vejene. Bamburgh Castle er et særligt højdepunkt på denne rute. Det imponerende stenslot, som blev bygget i det 12. århundrede, var oprindeligt en keltisk fæstning. Her har det ikke skortet på grusomheder med oprør og blodsudgydelse.

I slutning af turen kommer du til Lindisfarne, et naturskønt område, der også er benævnt som et Area of Outstanding Natural Beauty. Holy Island og Lindisfarne Castle var stedet, hvor den første invasion af vikinger fandt sted i slutningen af 700-tallet. Her er meget malerisk på afstand, men vær endelig forsigtig, hvis du kører tættere på. Visse steder kan man nemlig ikke benytte vejen mod Holy Island på grund af tidevand. Man risikerer at strande. Regn med at bruge en time på at køre turen, selvom der er flere muligheder for at stoppe og beundre udsigten langs ruten.

Luftfoto af Bamburgh Castle på Northumberlands kyst. Foto (c) VisitBritain og Yin Sun Photography.

Bealach na Ba

Bealach na Ba – som betyder “kvægpasset” på dansk – var tidligere det sted, man ledte husdyrene over bjergene. I dag er det et af de mest naturskønne områder, man kan køre gennem i England. Midt på ruten er der formidabel udsigt over det skotske højland.

Vejen stammer fra 1822 og blev bygget på samme måde som de store bjergveje i Europas alpeland. Der er ingen indviklede instrukser at følge på den her rute, bare følg vejen syd for Tornapress mod Applecross. Herefter begynder opstigningen over Bealach na Ba. Der er flere steder undervejs på den 18 km lange rute, hvor du kan stoppe op og se ud over landskaberne.

A470 – Brecon Beacons til Snowdonia

A470 strækker sig henover det meste af Wales, og den forbinder Cardiff i syd med Llandudno i nord. Kør nordpå langs vejen for at opleve de bedste udsiger. Nord for Merthyr Tydfil går A470 gennem i nationalparken Brecon Beacons. Her er der bølgende bakker og en næsten endeløs horisont. Meget oplagt rute til roadtrip i Storbritannien.

Forsæt på A470 gennem det walisiske landskab, små landsbyer og lokalsamfund. Der er gode muligheder undervejs for at stoppe op og opleve mere. Holder du dig på A470, kommer du til sidst til Snowdonia. Bjergene tårner sig op i det fjerne, og jo længere nordpå du kører, desto bedre bliver udsigterne.

Ruten, som er 285 kilometer lang, består af en blanding af enkeltbanetrafik og brede motortrafikveje, og man kan køre den på fire og en halv time. Cambrian Way, en tur tværs over Wales’ bjergrige “rygrad”, følger en stor del af A470. Her er der flere spændende ruter til for eksempel Welsh Royal Crystal i Rhayader og forlystelsesparken Adventure Parc Snowdonia.

Vej ved Holy Island, Lindisfarne, Northumberland. Foto (c) VisitBritain.

Snake Pass

Snake Pass ligger i området Lake District, og ruten går over henover højdedragenene Pennine Hill mellem købstaden Glossop og Sheffield. Som navnet antyder, er Snake Pass fuld af kurver og sving, men udsigterne er der bestemt ikke noget i vejen med. I sensommeren blomstrer lyngen på de omkringliggende bakker, og det er et imponerende syn af se området sækket af en skøn lilla farve.

Snake Pass, der åbnede i 1821, var oprindeligt hovedvej mellem Sheffield og Manchester. Der er ofte sne i vintermåneder, og ruten er derfor lukket i denne periode. Resten af året er den populær blandt cyklister og motorcyklister. I bil på roadtrip i Storbritannien tager den 32 kilomter lange rute omkring en halv times tid.

B3306 – St Ives til St Just

B3306 er måske ikke den hurtigste vej mellem St Ives og St Just, men den er helt klart den mest spændende. B3306 er en 20 kilometer lang kystvej, der snor sig hyggelige små landsbyer og bakkerne ned til havet.

Ruten følger Penwith-halvøens ‘Tin Coast’, og Levant Mine og Beam Engine-minerne i nærheden af Trewellard er en del af Cornish Mining World Heritage Site. Her er der mange bygninger fra dengang, der var minedrift, og man kan også se en restaureret minedriftmotor fra 1840’erne. Du kan også kan tage til Pendeen og besøge tinminen Geevor Tin Mine. Det er et velbevaret museum, der står stort set, som da minearbejderne forlod det i 1990.

Oprindelig idé: VisitBritain.

Få flere ideer til ferie i Storbritannien her, hvor vi har skrevet om 48 timer i det sydøstlige England.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.