Museer bobler af aktiviteter for børn og unge

RAGNAROK i Roskilde og ROMU’s andre museer: ”Vi er så glade for at se brugerne vende tilbage til museerne”, siger formidlingschef fra museumsorganisationen ROMU i en pressemeddelelse. Organisationen melder om adskillige udsolgte omvisninger, sommerskoler med rekordhøjt antal deltagere og forrygende interesse i sommervejret for museumsfortællinger om festivaler, pop og rock.

COVID-19 har sat en stopper for meget, men de danske familiers lyst til at tage på museum lader sig ikke sådan lige bremse. I hvert fald syder og bobler det af smilende gæster og aktiviteter for familier, børn og voksne på besøgsstederne for museumsorganisationen ROMU her i sommertiden.

På RAGNAROCK i Roskilde – museet for pop, rock og ungdomskultur – har besøgstallet i flere omgange været tæt på sommerrekord. Langt over 300 mennesker har lagt vejen forbi dagligt i gennemsnit. Gæsterne bygger blandt andet sig selv i LEGO foran en model af Orange Scene fra Roskilde Festival på museet. Så glade har de besøgende været for at deltage i den aktivitet, at RAGNAROCK har måttet bestille 400 ekstra LEGO-figurer. Og den oprindelige modelbygger Morten Øberg har været forbi med råd og dåd om at bygge videre på modellen af Roskilde Festival.

RAGNAROCK i Roskilde har også et plakatværksted, hvor alle kan være med. Her kan man deltage i konkurrencen om at lave den bedste festivalplakat. Men ellers er det den forlængede særudstilling med det store rockband Gasolin’ og de kendte sange som Langebro, Kvinde Min og Masser af Succes, der trækker publikum i sommervejret. Alle planlagte omvisninger om Gasolin’ er nu udsolgt til godt ind i august.

Ragnarok i Roskilde
Du kan bygge dig selv i LEGO foran den legendariske Orange Scene fra Roskilde Festival – her også udført i LEGO. Foto: PR.

Børnefamilier glade for mindre museer

På Frederikssund Museum, Færgegården, deltog et rekordantal på 60 skipperglade børn og voksne i den forgangne uges første skipperskole. Skipperskolen gør deltagerne klar til at færdes på sø og hav med viden om Roskilde Fjord. Og det hele er fortalt i præcis i det tempo, som passer til den enkelte familie.

Også på Lejre Museum er der masser af glade børn og voksne. De kommer og deltager især i to aktiviteter for børn. En mysteriejagt for hele familien og myteomvisninger i landskabet.

Mysterie-jagten løser familierne selv. Og de er glade og ret stolte, når de kommer tilbage til museumsbutikken for at sige det forløsende kodeord, som udløser en lille præmie. Myte-omvisningerne havde fuldt hus fra første myte-omvisning.

Stemningen har været fantastisk – børnene har været henrykte over at deltage i de små aktiviteter, der støtter op om fortællingerne om skjoldungerne og de nordiske guder”, siger formidlings- og kommunikationschef Sidsel Risted Staun. Hun peger også på Lejre Museums nye spotudstilling, der viser fund fra de arkæologiske udgravninger ved Kongehallen i Gl. Lejre.

I skole som i gamle dage i Roskilde

Roskilde Museum har også en række aktiviteter i gang. Her kommer både børn og voksne for at gå i skole som i gamle dage, hvor hittet er at skrive med fjer og blæk. Og at gå på stylter i frikvarteret i museumsgården. Andre familier kommer for at gå på byvandring i middelalderens Roskilde. Her prøver de at få historier og steder til at passe på kortet over middelalderens Roskilde. Det er ikke nemt, men giver et fantastisk indblik i, hvor stor Roskilde er blevet siden middelalderen.

Alene i den første uge i juli deltog over 100 børn og deres familier i aktiviteterne på Roskilde Museum.

Vi er så glade for at se brugerne vende tilbage til museerne efter nedlukningen. Det er jo for borgerne – store som små – vi laver museum og skaber oplevelser. Derfor er det særlig skønt, at alle vores museer kan være et udflugtsmål for alle de familier, som bor eller holder ferie i Roskilde, Lejre og Frederikssund. Her er masser af gode, spændende oplevelser hele sommeren. Det er bare at komme afsted”, siger Sidsel Risted Staun, som har endnu mere at glæde sig over.

Stigende besøgstal

Også besøgstallene på museernes hjemmesider stiger, og omkring 1.000 har valgt at skrive sig op som nye, faste modtagere af et af de tre elektroniske nyhedsbreve fra ROMU. Det ene handler om pop og rock. Det andet om fjordens kulturhistorie. Det tredje bringer nyt fra museumsorganisationen i det hele taget på tværs af alle ti besøgssteder fra stenalderen til debatten om kulturarv og mindesmærker fra i går.

Ragnarok i Roskilde
RAGNAROK i Roskilde har indkøbt ekstra LEGO-klodser til de mange besøgende, der lægger vejen forbi denne sommer. Foto: PR.

Læs mere om sommerens tilbud og aktiviteter fra ROMU på www.romu.dk eller www.museumragnarock.dk.

Museumsorganisationen ROMU består af ti besøgssteder i Roskilde, Frederikssund og Lejre Kommuner. ROMU beskæftiger knap 60 årsværk og dækker kulturhistorien fra stenalderen til nyeste tid. Museerne ledes af museumsdirektør, ph.d. Morten Thomsen Højsgaard.   

Museumsorganisationen ROMU blev etableret i 2015 og udgøres i dag af besøgsstederne Roskilde Museum, Frederikssund Museum Færgegården, Lejre Museum, RAGNAROCK – museet for pop, rock og ungdomskultur, Lützhøfts Købmandsgård, Håndværksmuseet, Sankt Laurentius, Gl. Kongsgård, Tadre Mølle og Domkirkemuseet.

Vi har for længe siden skrevet lidt om Tadre Mølle. Det kan du læse her.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.