Nyt hotel i Montgomery, Alabama

Overnatning i Montgomery i Alabama. Hovedstaden i Alabama har ligesom de andre, gamle sydstatshovedstæder nogle fine, historiske bydele med flotte hoteller. Hotellerne ligger ofte i gamle huse, der før i tiden blev brugt til noget helt andet. Vi fortæller her om et nyt overnatningssted i byen samt info om, hvad du ellers kan opleve i byen.

Snart åbner det tredje hotel under brandet Marriott Autograph Collection i Alabama. Hotellet, som opføres i det ikoniske Montgomerys Murphy House, bliver byens første luksus boutique-hotel. Murphy House blev bygget i 1851 af den velhavende bomuldsmægler John Murphy og er en af to resterende antebellum-bygninger (en særlig arkitektonisk byggestil) i nabolaget. Huset har gennem tiden været hjemsted for flere klubber og forbund, før det i 1950’erne blev mødested for en veteranforening. Murphy House blev tilføjet til National Registry of Historic Places i starten af 1970’erne og er i dag et vartegn i Montgomery. Hotellet åbner i løbet af 2022 og får 100 værelser og suiter samt egen restaurant og mødefaciliteter.

Interiør fra Murphy House. Foto: PR.

Et lille udvalg af oplevelser i Montgomery, Alabama

Der er mange ting at se og opleve, når først ens overnatning i Montgomery i Alabama er på plads. Meget af historien, der knytter sig til borgerrettighedskampen, foregik eller havde sit udspring i Montgomery. For eksempel var det her i byen, at Rosa Parks nægtede at rejse sig for en hvid mand i bussen. Det blev startskuddet til den store busboykot i 1950’erne. Der er statuer af Rosa Parks flere steder, ligesom der også på byens universitet er et museum tilegnet hende og den rolle hun spillede i borgerrettighedskampen. Det kan du læse mere om her. Martin Luther King, Jr. prædikede som ung præst i kirken Dexter Avenue Baptist Church, og man kan besøge kirken – måske endda deltage i en gudstjeneste, hvis det passer ind i ens program. MLK spillede også en stor rolle under busboykotten, ligesom det var ham, der ledte marchen fra byen Selma til Montgomery knapt 10 år efter busboykotten.

Marchen sluttede ved foden af byens regeringsbygning, Alabama Capitol, som er afbildet på billedet øverst. MLK’s kirke ligger i øvrigt et stenkast fra Capitol. Du kan læse mere om marchen – eller marcherne, for der var flere – her. Marcherne havde stor betydning for at sorte amerikanere fik lettere adgang til at stemme i Sydstaterne.

Dexter Avenue Baptist Church blev udnævnt til et historiske landemærke i 1974. I 1978 ændrede man navnet på kirken, således at det officielle navn faktisk er Dexter Avenue King Memorial Baptist Church til ære for Martin Luther King, Jr. Foto: Art Meripol.
Rosa Parks Museum er en del af Troy University i Downtown Montgomery. Bussen, der er udstillet på museet er dog ikke den oprindelige fra Rosa Parks’ tid. Foto (c) Art Meripol.

Slavehandel i byen

Montgomery var et af slavetidens travleste knudepunkter, og tusinder af slaver blev købt og solgt gennem tiden i byen.

Citeret fra Den Store Danskes indlæg om slaveri: “Der var slaveri i både Syd- og Nordamerika før 1492, men slet ikke i det enorme omfang, det fik med den europæiske kolonisering.

Flertallet af afrikanerne blev købt med henblik på arbejde i plantager i de tropiske egne; det gjaldt især dyrkningen af sukkerrør og produktionen af sukker, men slaverne indgik tillige i produktionen af kaffe, kakao, bomuld, indigo m.m. Systemet med slavearbejdssjak gav længe en højere produktivitet, end man kunne opnå ved brug af frie arbejdere, som der ikke var tilstrækkelig mange af, og som man ikke i samme omfang kunne bruge tvang over for. De fleste steder var man således totalt afhængige af slavernes arbejdskraft.”

En stærk oplevelse

En af de stærkeste oplevelser i Montgomery er besøget på National Memorial for Peace and Understanding. Det er et delvist udendørs center, hvis fokus i høj grad er de mange tusind afrikansk-amerikanske mennesker, der blev lynchet i de amerikanske Sydstater helt op til 1960’erne.

Kunstværket Rise Up ad Hank Willis Thomas fra 2016. Kan ses ved The Equal Justice Initiative’s Memorial for Peace and Justice i Montgomery, Alabama. Foto (c) Art Meripol.

Det er organisationen EJI (Equal Justice Initiative), der står bag mindesmærket. De har også et stort, moderne museum i Montgomery, hvor besøgende får indblik i det, der her bliver kaldt racistisk terror. Museet er ikke for sarte sjæle, men meget lærerigt. Læs mere om museet her.

Montgomery har meget mere at byde på, og det hele handler ikke kun om borgerrettigheder, selvom det fylder meget. Her er for eksempel også et museum for musikeren Hank Williams, som mange turister besøger hvert år. Er du Hank Williams-fan og hører du til dem, der langtidsplanlægger, kan du allerede nu sætte kryds i kalenderen 16- og 17. september 2023, som er de dage, museet fejrer Hank Williams’ 100-årsfødselsdag.

Vi har skrevet meget om Sydstaterne. Se for eksempel her, hvor du kan smage på en madfestival i Sydstaterne.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.