Lonely Planet giver anerkendelse til irsk økoturisme

Økoturisme i Irland. Det lokale netværk Burren Ecotourism Network i det vestlige Irland er netop blevet udnævnt til én af ti vindere i den nye kategori “Fællesskab” i Lonely Planets Best in Travel 2021. Netværket fremhæves særligt for sin samfundsindsats, der forener turisme og bæredygtighed.

Det anerkendte rejseguideforlag Lonely Planet har i år tilføjet tre nye kategorier til deres årlige “Best in Travel”-kåring. Altså der, hvor de udpeger de rejseoplevelser, man bør skrive på sin bucket list i det kommende år.

I 2021-udgaven, der blev offentliggjort den 17. november, er der for første gang inkluderet i alt 30 inspirerende turismeprojekter inden for kategorierne Fællesskab, Bæredygtighed og Mangfoldighed. Formålet er at anerkende turismeprojekter, der har fokus på bæredygtighed, miljø og lokalsamfund. Og tillige har en mere inkluderende tilgang til turisme.

Burren Ecotourism Network er fremhævet som “bedste turismeprojekt” i kategorien Fællesskab. Netværket får titlen for at bringe en stor gruppe lokale virksomheder sammen om at omdanne nationalparken Burren samt Cliffs of Moher Geopark til en global bannerfører for bæredygtig turisme.

Samfundsindsats, der forener turisme og bæredygtighed

Burren, der ligger langs den ikoniske rute Wild Atlantic Way, er et af de største kalkstensområder i Europa. Det er kendt for sit månelignende landskab og unikke planteliv. I forbindelse med den nye pris fremhæver Best in Travels eksperter dog særligt Burren Ecotourism Networks samfundsindsats. Den viser nemlig, hvordan turisme og bæredygtighed ikke behøver at udelukke hinanden. Økoturisme i Irland er ikke noget nyt. Netværket blev dannet i 2011.

Der er et helt unikt planteliv i The Burren. Foto: PR.

Som hjemsted for nogle af Europas mest bemærkelsesværdige landskaber og en række “blockbuster-attraktioner” vidste de turismeansvarlige i County Clare, at det ikke ville være nok kun at tale om ansvarlig turisme og bæredygtighed. Derfor etablerede i de 2011 ​​Burren Ecotourism Network, som i dag inkluderer omkring 70 forskellige lokale virksomheder. De har forpligtet sig til at promovere regionen gennem ansvarlig turisme og bæredygtighed, forklarer Lonely Planets forfattere og fortsætter.

Råmaterialet er der. Det månelignende landskab i Burren er noget helt særligt med sine 216 squaremiles (559 km2, red.) kalkstenslandskab, med et helt særligt miks af middelhavsplanter og arktisk alpine planter, tre fjerdedele vilde irske blomsterarter og ikke mindre end 23 arter af smukke orkideer. Mod sydvest ligger de storslåede 702 feet (214 meter, red.) høje Cliffs of Moher, en dramatisk række af mørke sandsten og siltstenhoveder, der er blevet kendetegnet for ethvert besøg i Irland.

Kodeks for bæredygtig praksis giver anerkendelse fra Europa-kommissionen

At tage hensyn til dette særlige miljø og sameksistens med naturen er kernen i Burren Ecotourism Network. Alle netværkets virksomheder er tilmeldt Burren og Cliffs of Moher Geoparks kodeks for bæredygtig praksis. Det er en online platform, der blandt andet måler affaldsproduktion, vandforbrug og energiforbrug. Og som fremhæver virksomheder, der formår at minimere disse. Denne kodeks er den eneste af sin slags i Irland.

Billedet er fra Black Head, The Burren, County Clare i Irland, en del af The wild Atlantic Way. Foto: PR.

Som et resultat af netværkets indsats har tre destinationer i County Clare – Loop Head, Burren Food Trail og klostret Scattery Island – fået status som European Destination of Excellence (et initiativ skabt af Europa-kommissionen) for sine forskellige indsatser for bæredygtig turisme.

Ny video fejrer anerkendelsen

Burren og Cliffs of Moher Geopark glæder sig til atter at kunne byde vandrere, geologer, botanikere, kreative, foodies, arkæologer og andre rejsende velkommen, så snart det igen er muligt at rejse.

I mellemtiden kan man nyde denne video, der er lavet for at fejre Lonely Planet-anerkendelsen. Videoen viser, at man på Irlands vestkyst kan kombinere alt fra kystoplevelser til kultur og familieeventyr med bæredygtighed og lav miljøpåvirkning.

Læs mere om Irland her.

Vi har også udgivet flere indlæg om økoturime, blandt andet om at rejse mere bæredygtigt i Los Angeles. Læs mere om det her.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.