New York City: 09/11 Memorial

09/11 Memorial på Lower Manhattan i New York City er en af den slags attraktioner, der er umulige at komme uden om og som ikke kan undgå at berøre den besøgende. Også uanset hvad han eller hun ellers mener om USA, storpolitik og terrorangrebet på World Trade Center d. 11. september 2001.

Vi kan høre vandet, der strømmer ned ad siderne på de to kolossale kratere, som ligger der, hvor World Trade Centers to tårne stod indtil 09/11 2001.

Kraterne er forede med sort granit og deres øverste kant er hele vejen rundt beklædt med bronze med udhuggede navne. Det er navnene på de 2606 personer, der døde den dag samt de seks, der blev slået ihjel ved det første bombeangreb på World Trade Center i 1993.

Blomster, amerikanske flag og andre ting kan være sat ned ved navnene, for eksempel på den afdødes fødselsdag.

09/11 Memorial i New York kunne nemt have endt med at være overpatriotisk og overamerikansk. På en facon, som danskere egentlig slet ikke kan klare, men sådan er det ikke. Selvom mindesmærket er monumentalt er det på en eller anden måde også diskret. De fint og enkelt udhuggede navne, det evigt rislende vand. Og det nye World Trade Center, der tårner sig op ved siden af det sted, hvor det gamle stod.

09/11 Museum

Ved siden af 09/11 Memorial ligger 09/11 Museum. Det er en god idé at bestille billetter i forvejen. Overvej også om det er en god idé, at mindre børn besøger museet. Det er en barsk omgang, selvom både mindesmærket 09/11 Memorial og museets udstillinger lavet meget fint. Det kammer aldrig over i amerikanske flag og overdreven patriotisme.

Det er ikke sikkert, at man nogensinde har lyst til at besøge især museet igen. Men hvis man ikke har set det endnu, er det et must på rejse til New York.

Når du alligevel er på Lower Manhattan kan du passende kigge op og se nogle af de andre skyskrabere i området. Vi har skrevet om fem af Manhattans klassiske skyskrabere her.

1 Kommentar on “New York City: 09/11 Memorial

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.