Sejltur på fjorden, Musandam, Oman

Musandam. Delfinerne er der næsten inden vi er stævnet ud fra havnen i Khasab, hovedbyen på Musandam-halvøen. De er uden tvivl tiltrukket af både skibsmotorens dunk og skippers klappen og piften. De kommer strygende gennem vandet i flokke af tre, fire, fem stykker. Kredser om båden, under båden og langs med båden mens vi lægger Khasab og havnen bag os og sejler længere og længere ind på fjorden. Omtrent ved verdens ende.

På turen har vi følgeskab af delfinflokke, der svømmer tæt på skibet.

Ikke verdens ende, men næsten

Musandam-halvøen hører til Oman, men er afskåret fra den øvrige del af landet af De Forenede Arabiske Emirater. Halvøen består af uvejsomme bjerge, små landsbyer og en enkelt lidt større by, Khasab. Her bor ikke ret mange mennesker, og de fleste ernærer sig som bønder, fiskere eller i turistindustrien. Hvis de da ikke er involverede i den ret åbenlyse smugling af fx cigaretter, hvidevarer, teknologi med mere, som foregår mellem Musandam og Iran. Selvom der kommer turister til Musandam og selvom sejlture på fjorden og de mange andre ting, der er at opleve på halvøen, er sat i system, er det alligevel næsten som at komme til verdens ende. Særligt når du er midt ude på fjorden. Kun omgivet af stejle bjerge og klipper og ingen andre mennesker end dem, der er med dig om bord på skibet.

Rejsen dertil

Der findes hoteller i Khasab. Og hører man til dem, der gerne vil vandre i bjerge, opleve anderledes flora og fauna, måske dykke eller lave andre aktive ting, er det slet ikke nogen dårlig idé at indlogere sig på et hotel. Men de fleste besøger Musandam på en endagstur, ofte fra Emiraterne. Det tager nogle timer eller tre at køre fra Emiraterne til Musandam. Når du har krydset grænsen er er yderligere en lille times kørsel til Khasab.

Husk visum til Oman

Husk, at der kræves visum til Oman. Det skal ordnes ved grænsen, og er i princippet en formalitet, hvis passet er i orden og du har penge med. Visum koster op til 20 Omani Riyal, og nogle gange vil grænsebetjentene gerne modtage kontant, andre gange kun kreditkort. Så medbring gerne både kontanter og kreditkort. Så er du på den sikre side. Vejene på halvøen er udmærkede, men det sidste stykke ned mod Khasab snor de sig gennem bjergene, hvilket ikke er rart for dem, som har let til køresyge.

Hop om bord på en dhow

En dhow er et traditonelt sejlskib, som i dag dog som regel er udstyret med en motor. På havnen i Khasab ligger der adskillige dhows, som servicerer de turister, der kommer for at sejle på de fjorde, der har givet Musandam navnet “Arabiens Norge”. Det er bedst at købe udflugten, som varer hele dagen, inden ankomst til Khasab, for eksempel gennem en udflugtsarrangør. Så skal du ikke hen at forhandle priser eller risikere, at der ikke er nogen ledige dhows. Det ville være ærgerligt efter den lange køretur.

Vi havde både en skipper, en skibsdreng, der ikke er med på dette billede og en guide med på vores tur. Samtidig var vi heldige, at vi havde skibet for os selv. Der var ikke denne dag, der skulle med “vores” skib.

Slap af og nyd turen og naturen

Og nu gælder det sådan set bare om at slappe af, læne sig tilbage i puderne og nyde turen og naturen. Fjordene er fyldt med delfiner, der ofte kommer meget tæt på skibene. De følger med så længe, de nu har lyst til det. På et tidspunkt lagde vi til for at snorkle i fjorden. Inde ved de små klippeøer er der ofte er ganske fine koralrev. Delfinerne gad dog ikke tage del i snorklingen og var forlængst svømmet ud mod dybere vande. Vores guide kunne fortælle om både Oman, livet på Musandam, bjergene, fiskene og meget andet.

Der bliver sørget godt for gæsterne om bord

Sammen med skipper og skibsdrengen sørgede han også for, at vi blev beværtet med frokost, kaffe, te, sodavand og vand hele dagen. Vi havde det, man kan kalde den store pakke, men man kan godt vælge at spare og blot gå efter sejlturen. Men det er næsten synd bare at sejle lidt frem og tilbage og så ind til Khasab igen. Hvornår kommer du nogensiden til Musandam igen? Det ligger ikke sådan lige for at besøge, så tag heller det hele med. Vi fortrød ikke, selvom det var en lang dag i fri luft.

Du skal have god tid

Selvom det tager tid at komme til Musandam, selvom det er dyrt og selvom det var en temmelig varm dag, vi var af sted (det kunne også have været køligt), må vi sige, at det var hele oplevelsen værd. Vi kan kun anbefale at man prøver selv. Helt oplagt, hvis du er på ferie i Dubai for eksempel og trænger til at se noget andet end skyskrabere, dyre biler og bling-bling malls.

På udflugten lægger man ofte til et eller flere steder, hvor man kan snorkle på små koralrev.
Bjerge og klipper går helt ned til fjordens vande.

1 Kommentar on “Sejltur på fjorden, Musandam, Oman

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.