Macao er for madelskere med hang til både Michelin-stjerner og hot streetfood. Så planlægger man at lægge vejen forbi Hongkong i nærmeste fremtid, må man ikke snyde sig selv for et besøg i østaten Macao. Foruden fascinerende kultur og arkitektur byder den asiatiske underholdningsmetropol på 19 Michelin-restauranter og 12 Michelin-anbefalede gadekøkkener.
Mad på verdensarvsliste
Macao var igennem 400 år var under portugisisk administration. Østatens spændende køkken kombinerer kinesisk og asiatisk madkultur med den portugisiske. Både byens gastronomi og historiske centrum er optaget på UNESCOs verdensarvslister.
Om Macao
Macao ligger omkring 60 km vest for Hong Kong. Staten består af Macao-halvøen samt øerne Taipa og Coloane. Macao-halvøen, der er Macaos hjerte og bl.a. huser østatens historiske centrum, er forbundet med Taipa med tre broer. Mellem Taipa og Coloane har flere store internationale resorthoteller etableret sig i et nyt område kaldet Cotai.

Portugisernes præg på Macao
Portugiserne kom til Macao i midten af det 16. århundrede, og det har præget byen. Arkitektur, kunst, religion, traditioner og madkultur er nemlig stadig påvirket af både kinesisk, vestlig og portugisisk kultur. Macao blev i 1999 en særlig administrativ region under Folkerepublikken Kina. I 2005 blev Macaos historiske centrum optaget på UNESCOS verdensarvsliste.
Direkte rute fra København til Hongkong
Med en ny direkte SAS-rute fra København til Hongkong er det nu endnu nemmere for danske rejselystne at tage på asiatisk storbyferie. Og planlægger man at lægge vejen forbi Hongkong, bør man ikke snyde sig selv for en dag eller to i Macao, der ligger vest for Hongkong.

Macao er for madelskere
Macao er især et must for de madglade. Her finder man – på et areal, der kun dækker en tiendedel af Odense – ikke mindre end 19 Michelin-restauranter og 12 Michelin-anbefalede gadekøkkener. Inspirationen kommer fra både Asien og Portugal. Faktisk blev Macao i slutningen af 2017 optaget på UNESCOs liste over “Creative Cities Newtork” (UCCN) – netop pga. sin gastronomi.
Unik madkultur
Madkulturen i den asiatiske underholdningsmetropol bærer tydeligt præg af Macaos unikke historie. I det 16. og 17. århundrede etablerede de portugisere, der på daværende tidspunkt boede i Macao, nemlig en sejlrute østpå. Ad den vej bragte afrikanske og indiske købmænd adskillige eksotiske krydderier og madkulturer til Macao. Samtidig blev mange portugisere gift med lokale kinesere i Macao. På den måde smeltede forskellige eksotiske ingredienser som karry, kokosmælk, nelliker og kanel – og de kinesiske tilberedningsmetoder – over tid sammen med den traditionelle portugisiske madkultur. Blandt de mest populære macanske retter er i dag afrikansk kylling og macanske chili-rejer.
Mange Michelin-stjerner
Macaos Michelin-restauranter spænder fra den 3-stjernede The Eight, der kombinerer kantonesisk og huiyang-kogekunst, til 1-stjernede hit-steder som Shinji by Kanesaka. Dertil kommer The Kitchen, der har specialiseret sig i flammegrillet kød. Der er ikke noget at sige til, at Macao er for madelskere.
Streetfood hotspots
Har man brug for en bid mad på farten, er Macao også kendt for sine bagerier. Her serverer man specialiteter som mandel-cookies, forårsruller, peanut- og sesamslik samt æggetærter (portugisiske Pastéis de Nata). Det er svært at vælge et forkert bageri, men det mest ikoniske må være Lord Stow’s Bakery. Det blev åbnet af englænderen Andrew Stow i området Coloane i 1989. Af øvrige street food-hits kan bl.a. nævnes Lei Ka Choi, der serverer traditionelle kantonesiske retter i lerskåle, eller Ving Kei, der har specialiseret sig i mad med tofu – inkl. tofu-øl og -desserter.

UNESCO-bydel og underholdning
Macao er for madelskere, det er der ingen tvivl om, men for de kultur- og historieinteresserede byder Macao desuden på et ret unikt mix af europæisk og asiatisk kultur og arkitektur. Indflydelsen fra både Kina og Portugal er tydelig. Macaos historiske centrum med templer og kirker, bibliotek og hyggelige torve er på UNESCOs verdensarvsliste. Byen har også en lang række shows og forestillinger at vælge imellem, ligesom der er rig mulighed for shopping.
Praktisk information
Siden den 28. oktober 2018 har man kunnet flyve direkte fra København til Hongkong med SAS fem gange ugentligt. Turen tager 10 timer og 20 minutter. Fra Hong Kong International Airport kan man rejse direkte til Macao – uden først at skulle igennem Hongkongs immigration.
Fra Hongkong kan man rejse med færge til Macao – en tur, der tager en times tid – eller man kan køre via verdens længste havbro, der er 55 km lang og forbinder Hongkong med Macao og byen Zhuhai. Broen blev indviet den 23. oktober 2018.
Læs mere om, hvorfor Macao er for madelskere her.
Interesseret i mere om Macaos historier og kultur, så tjek dette link.
Skal du af sted? Så sørg for at have noget at læse i på den lange flyrejse. Vi anbefaler her nogle gode bøger til rejsen!
Ovenstående er en let redigeret pressemeddelelse fra www.related.dk.
1 Kommentar on “Macao er for madelskere med hang til Michelin”