Er du ølentusiast? Så er der online åbent hus i belgiske bryggerier

Lambic og oude geuze. Verdensberømte belgiske lambic- og oude geuze-bryggerier holder åbent hus online den 1.-2. maj Den 1.-2. maj får øl-entusiaster over hele verden mulighed for at stille spørgsmål til og blive klogere på øltyperne lambic og oude geuze, når bryggerierne i landdistriktet Pajottenland i det nordlige Belgien holder virtuelt åbent hus.

Pajottenland er det eneste sted i verden, man kan brygge disse verdenskendte typer øl. De fremstilles under naturlig gæring efter århundredegamle traditioner. Til eventen kan man møde bryggerierne Boon, De Oude Cam, De Troch, Hanssens, Lambiek Fabriek, Lindemans, Mort Subite, Oud Beersel, Tilquin og Timmermans.

Få øltyper i verden er så populære blandt ølentusiaster som lambic og oude geuze. Denne slags øl kan kun brygges i landdistriktet Pajottenland i Zenne-dalen i regionen Flandern i det nordlige Belgien. Det er her, der er den rigtige sammensætning af mikroorganismer i luften. Her holder lambiske bryggerier og geuze-blandere liv i den århundredegamle tradition med spontant gærede øl.

Åbent hus hvert andet år

Hvert andet år holder regionernes bryggerier normalt åbent hus på én fælles dato. Det er den dag, øl-elskere fra hele verden kommer hertil for at smage og købe disse helt særlige ølvarianter. Arrangementet er blevet afholdt siden 1997. I 2017 blev det udvidet til et todages event grundet stor efterspørgsel. I år har arrangøren, Belgium’s High Council for Artisanal Lambic Beers (HORAL), dog flyttet eventen online. Du kan være med hjemme fra stuen den 1.-2. maj.

Igennem hele april måned kan man varme op til arrangementet på www.toerdegeuze.be, hvor der løbende lanceres videoer om alle bryggerierne, deres unikke bryggemetoder og et tilbageblik på den seneste udgave af Toer de Geuze i 2019.

Til selve eventen den 1.-2. maj kan man i løbet af to halve dage deltage i interaktive live sessions, hvor der også er mulighed for at stille spørgsmål til ens favorit-producenter. Alle medlemmer af HORAL er med: Boon, De Oude Cam, De Troch, Hanssens, Lambiek Fabriek, Lindemans, Mort Subite, Oud Beersel, Tilquin og Timmermans.

Mad og øl

Der vil også være sessioner om at lave mad med øl, ligesom man kan høre om dette års Megablend. Megablend er en særlig oude geuze, der laves specielt til dette event – og fremstilles ved at blande ung og gammel lambic fra alle HORAL-medlemmerne. De tidligere års Megablend er for mange blevet samleobjekter.

Om lambic og oude geuze

Lambic er en flad hvedeøl, der gærer naturligt – uden at bryggeren tilsætter gær. Det sker ved, at mikroorganismer fra luften og tønden poder urten og starter en lang fermenteringsproces.

Oude geuze fremstilles ved at blande forskellige lambic – typisk fra et til tre år gamle varianter. Herefter fermenteres de i nye flasker for at skabe de perlende oude geuze-øl.

Lambic og oude geuze er komplekse øl, der på mange måder har samme smagsegenskaber som vin – med overraskende forfriskende og frugtige noter. Kokke i Belgien og resten af verden bruger disse øltyper i madlavning eller til at komplimentere deres retter.

Praktisk information

Alle sessioner til den virtuelle event foregår på engelsk.

Alle videoer og øvrigt indhold kan også ses efter eventen her.

Datoerne for næste års udgave af Toer de Geuze, der forventes at finde sted fysisk i Flandern, er allerede offentliggjort: 30. april og 1. maj 2022.

Du kan i øvrigt læse mere om belgisk øl her. Eller se opskrifter, som der indgår belgisk øl i her.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.