Syv læseoplevelser til ferien

Læseoplevelser. Der er ikke noget så herligt som at have noget at læse i, når man er på ferie. Mange, der ikke rigtig når at få læst nok i den travle hverdag, kaster sig over bøger, når ferien banker på.

Nogle er til en god krimi, nogle vil fordybe sig i en klassiker og nogle vil helst have nyere litteratur.

Her guider vi til syv vidt forskellige læseoplevelser til ferien.

Krimielskeren: De smukkeste af Karin Slaughter – der altid byder på gode læseoplevelser

Selvom det er mange år siden, er familien aldrig kommet sig over datteren Julias forsvinden. Den er gået i opløsning, og de to tilbageværende søstre Lydia og Claire har ikke verdens bedste forhold. Heller ikke til resten af familien.

Begge prøver at have nogenlunde normale liv, men det står ret hurtigt klart, at ingen nogensinde rigtigt er kommet sig over Julias forsvinden tyve år tidligere.

Da en ung kvinde igen forsvinder, minder det lidt for meget om de omstændigheder, der var ved Julias forsvinden, og Claire begynder som at grave i sagen, da hun er overbevist om, at der er en forbindelse.

Måske kan hun på den måde endelig få lukket nogle af de åbne sår, hele familien stadig går rundt med. Det viser sig selvfølgelig, at Claire skulle have holdt nallerne væk fra den nye sag. Der dukker nemlig ting op, hun ikke havde regnet med og som kommer til at ændre alt for altid.

De smukkeste er en isnende krimi fyldt med meget udpenslede voldsepisoder, masser af mystik og et fint plot, der ikke er til at regne ud med det allerførste. Et rigtig godt bud på en gåsehudsfremkaldende og overraskende krimi.

Ekstra tip!

Synes du Karin Slaughter skriver godt? Så tjek hendes to andre serier ud, Grant County-serien med børnelægen Sarah Linton og Atlanta-serien med Will Trent. På et tidspunkt smelter de to serier sammen, og alle bøger i begge serier er oversat til dansk.

Hyggelæseren: Feriegæsterne af Emma Straub

En amerikansk familie fra New Yorks kreative klasse lejer et hus på Mallorca i sommerferien for at fejre en række mærkedage. Franny og Jim er ægteparret, der har holdt sammen i 35 år, og udadtil går det godt. Det vil de gerne fejre med familien og med Frannys bedste venner, bøsseægteparret Lawrence og Charles.

Men det går ret hurtigt op for læseren, at der også er tale om en let dysfunktionel familie. Sønnen Bobby har en ulidelig kæreste, som er ældre end ham og lidt for trashy ifølge Franny. Der er kurrer på tråden i forældrenes tilsyneladende solide ægteskab, pengeproblemer og noget med noget utroskab. Datteren Sylvia vil egentlig bare miste sin mødom og være i fred. Og Lawrence og Charles er ved at adoptere et barn, og har svært ved at rumme familiens forskellige problemer, selvom de prøver.

Det gør aldrig rigtig ondt i Feriegæsterne, og læseren kommer aldrig til at støde sig på personerne, der er fint beskrevne, men ikke med den superskarpe kant, man fornemmer forfatteren har været ude efter at give dem.

Men som ferielæsning i hængekøjen eller på stranden – måske endda på Mallorca, hvor bogen foregår – er det en bog, der er lige, som den skal være. Den er udmærket skrevet og let at læse.

Feriegæsterne Emma Straub
Feriegæsterne af Emma Straub. Denne forside er fra en af de engelske udgaver, men den er oversat til dansk.

Ekstra tip!

Hvis du elsker bøger som denne, der handler om den der sommer, hvor der sker noget afgørende, så vil du måske også synes om Sommersøstre af Judy Blume. Meget hyggelig læsning til sommerhus eller stranden. Den er oversat til dansk, men fås kun brugt. Se mere om den engelske udgave her.

Litteraten: Kongens fald af Johannes V. Jensen

Mikkel Thøgersen er den gennemgående karakter i Kongens Fald, men læseren følger også andre karakterer, der på den ene eller den anden måde fletter sig ind i Mikkel Thøgersens liv. Det gælder blandt andet den danske konge, Christian II.

Bogen, der er blevet udnævnt til at være århundredets danske roman, foregår i 1500-tallet, og kan godt læses som en slags historisk roman, der er for eksempel handler om det stockholmske blodbad i 1520 og kong Christian II’s afsættelse i 1923.
Men den handler mest Mikkel Thøgersen og hans liv og hvordan de personer, han møder undervejs i livet, spiller en rolle for hans handlinger og tanker. Det er ikke altid for det gode.

Romanens sprog er fyldigt og meget beskrivende med naturbeskrivelser og malende udpenslinger af hestedrab og andre voldsomme ting.

Kongens Fald er som sådan ikke svær at læse, og slet ikke, når man lige vænner sig til det gammeldags sprog. Den er heller ikke lang, selvom den nok tager lidt længere tid at læse end en hurtig krimi. Om den er århundredets danske roman må hver læser selv bedømme, men den er under alle omstændigheder svær at komme udenom, hvis det er de danske klassikere, man går efter at få læst.

Kongens Fald Johannes V. Jensen
Kongens Fald kan fås i en let paperback fra Gyldendal. Den hører til en af de helt store læseoplevelser, hvis man kan lide klassiske værker.

Ekstra tip!

Interesseret i danske klassikere? Så kan den lange novelle Ved Vejen af Herman Bang måske følge efter Kongens Fald. Ved Vejen handler om den forsømte stationsforstanderfrue Katinka Bai, der sygner hen et sted i den jyske provins.

Poeten: Samlede Thomsen af Søren Ulrik Thomsen

Indrømmet, Samlede Thomsen er måske lidt for meget af en moppedreng at ligge at rode med på stranden eller i hængekøjen. Om ikke andet så størrelsesmæssigt.

Indholdsmæssigt er det selvfølgelig noget andet, for her er for første gang alle Søren Ulrik Thomsens digte, essays og artikler samlet, og der er læsestof nok at kaste sig over.

Samlede Thomsen kan læses fra ende til anden, og på den måde får man et godt overblik over forfatterskabet, men det er ligeså fornøjeligt at lave nedslagslæsning og snuppe et digt her og der og så fordybe sig i et erindringsstykke bagefter.

Få fat på den seneste udgave, den er fra december 2017, som også indeholder Thomsens nyeste tekster fra En hårnål klemt inde bag panelet.

Ekstra Tip!

Flere danske digte? Du kan også kaste dig over Samlede Strunge, som er Michael Strunges samlede digte, der udkom for nogle år siden.

Non-fiktionsnørden: Ind i vildmarken af Jon Krakauer

Hvad får en ung mand fra en velstående familie til at stikke af fra det hele efter veloverstået eksamen med livet liggende for fødderne af sig?

Det bestemmer journalisten og forfatteren Jon Krakauer sig til at finde ud af, da han hører om Christopher Johnson McCandless. McCandless som blev fundet død i Alaskas vildmark efter at have levet som vagabond og rejset gennem USA.

Jon Krakauer rejser så at sige i McCandless’ fodspor i bogen Ind i vildmarken. Undervejs møder han folk, der havde kontakt med ham på den rejse han foretog som vagabonden Alex Supertramp.

Jon Krakauer skriver forrygende godt, og selvom der er passager i bogen, som er præget af en vis forfatterfrihed, er det en meget velresearchet non-fiktions-bog, der fortæller en masse om det moderne, amerikanske samfund (i 1990’erne).

Interessant og velskrevet sommerlæsning, der minder om at se en rigtig god dokumentarudsendelse på tv.

Ekstra Tip!

Mere non-fiktion? Jon Krakauer er også kendt som bjergbestiger, og han var med på den ekspedition til Mount Everest i 1996, hvor flere mennesker omkom i forsøget på at nå toppen. Det har han også skrevet en bog om. Den hedder Op i det blå.

Young Adult-fan: Knivens stemme af Patrick Ness

Det går stærkt i denne ungdomsroman af Patrick Ness. Så stærkt, at man indimellem får en smule åndenød af at læse den. Også fordi det er sindssygt spændende.

Knivens stemme foregår i en anden verden, en ny verden, hvor alle kan høre hinandens tanker og hvor intet derfor er hemmeligt.

Drengen Todd, der er lige ved at blive teenager, og hunden Manchee opdager, at der findes et sted, hvor der hersker stilhed. Selvom det skulle være umuligt, så er den god nok.

Denne opdagelse bliver starten på et regulært kapløb mellem det gode og det onde. Som læser kommer man nogle gange selv lidt i tvivl om, hvem der egentlig er god og ond. Dybest set holder man dog med Todd og Manchee på deres hæsblæsende tur gennem denne nye, anderledes verden.

Knivens stemme er skrevet for store børn og er derfor ret let at læse, men den kan nu også sagtens underholde voksne. Især dem, der allerede er velbevandrede i Young Adult-genren.

Ekstra tip!

Forkærlighed for Young Adult? Der er nok at tage fat på. Fortsættelsen til Knivens stemme af Patrick Ness er også oversat til dansk og hedder Fjendens ansigt. Nummer tre er så vidt vides endnu ikke oversat.

Tegneseriefreaken: Til døden os skiller af Robert Kirkman

Da politimanden Rick vågner efter at have ligget i koma, er verden gået under. Eller i hvert fald overtaget af levende døde – zombier – the walking dead. Deres bid slår enten en ihjel eller smitter, så man selv bliver en zombie, der må vakle evigt sulten rundt i en post-apokalyptisk og ødelagt verden.

The Walking Dead var en tegneseriesucces i utallige bind længe inden tv-serien så dagens lys, og selvom tv-seriens handling i de første afsnit følger tegneserien ret nøje, er der alligevel en del personer og handlingstråde i tegneserien, vi ikke kender fra tv. Efterhånden som tegneserien skrider frem, bliver der mere og mere forskel på tegneserie og tv-serie.

Hvert bind i serien er en samling af hæfter, der er udkommet siden 2003, og som nu også kommer i samlede bind. Til døden os skiller er det allerførste bind i serien Her følger vi Rick, som desperat og forvirret bevæger sig mod storbyen Atlanta i håbet om at finde sin kone og søn, som der ingen spor er af i deres hjem.
Undervejs møder Rick andre overlevende, der forsøger at hjælpe hinanden i denne nye verden og finde midler til at bekæmpe de levende døde.

Foregår i staterne Georgia og Virginia

Serien foregår i de første bind i staten Georgia, senere rykker scenen nordpå mod Virginia og Washington, DC. De første bind er tegnet af Tony Moore, der senere bliver erstattet af Charlie Adlard. Den er skrevet af Robert Kirkman. De er stort set alle sammen gode læseoplevelser for dem, der er til den slags tegneserier.

The Walking Dead er ikke for børn og sarte sjæle, og der er scener i tegneserien, der er mere voldelige end i tv-serien. Tegningerne er flotte i sort/hvid, og det er kun forsiderne, der er i farve. De første seks bind er udkommet på dansk, muligvis flere.

Walking Dead tegneserie
Forsiden af den engelske udgave af Til døden os skiller / Walking Dead 1.

Ekstra tip!

Vild med Walking Dead? Så kunne du måske også fristes til at læse The Rise of the Governor. The Governor er en af skurkene i både tv-serien og tegneserien, og denne roman fortæller historien om, hvordan han endte med at bliver The Governor. Det er ikke en tegneserie, men en roman, og den findes ikke på dansk. Ikke desto mindre er den sammen med de andre bøger fine læseoplevelser til ferien.

Ferieoplevelser hjemme i Danmark kunne for eksempel være en tur til København. Vi har skrevet lidt om det populære kvarter Vesterbro her.

2 Kommentarer on “Syv læseoplevelser til ferien

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.