Lad de lokale vise vejen i Sverige

I Gøteborg og i Vestsverige er det hverken rejselederen eller turistorganisationen, der viser rundt. Det er såmænd de lokale selv.

Her har man taget konsekvensen af, at mange i dag ønsker rejser med en dybere lokal oplevelse, for deleøkonomi findes i mange varianter. I Skåne ser man et tilsvarende initiativ, og udviklingen går kun i retning af flere lignende muligheder.

Konceptet Meet the Locals er nyt

Det nye koncept, som Turistrådet i Vestsverige har udviklet, har fået betegnelsen ‘Meet the Locals’, hvor rejsende til Gøteborg og Vestsverige får mulighed for at tage del i hverdagen, som den ser ud i storbyen og i regionen, på en mere direkte måde. Bag en kage med en lokal, kør sammen ud i den vestsvenske natur, overnat på sofaen i et privat hjem eller gå på byvandring med en svensker, der virkelig kender sin stad. Der er næsten ingen grænser for, hvad man kan gøre med en lokal, selvom man ikke kender hinanden, for det kan man jo komme til.

Meet the locals
Udendørsoplevelser med en lokal. Foto (c) Turistrådet Västsverige.

Hele Vestsverige er med

Og det er ikke kun i byen Gøteborg, man nu kan komme helt tæt på lokalbefolkningen. ’Meet the Locals’ omfatter hele Vestsverige, for det bagvedliggende ønske er, at hele regionen opleves fra et lokalt perspektiv og på en mere nærværende måde.

Alle enkeltpersoner kan annoncere, hvad de gerne vil dele med besøgende. En ‘fika’-date kunne også være tilfældet, en jagt på spændende kirker eller fællesbagning i det hjemlige køkken. Fællesnævneren for de lokale, der deltager, er, at de skal have lyst til at fremvise deres hjem og invitere ind i den svenske livsstil.

Deleøkonomi er på fremmarch i hele verden. I flere svenske regioner er der mulighed for at møde de lokale og spise et måltid mad eller lave en aktivitet sammen, i Gøteborg og Vestsverige med konceptet ’Meet the Locals’. Skåne har et lignende initiativ, og vi oplever, at det er et fænomen i vækst. De lokale kan give mere autentiske og personlige oplevelser, og det er der efterspørgsel på”, siger Anna Kron Boysen fra Visit Sweden.

Meet the locals
Pluk blåbær med en lokal. Foto (c) Turistrådet Västsverige.

Planen er, at der allerede i slutningen af 2017 vil være omkring 50 lokale, der har tilmeldt sig og vil være med i ’Meet the Locals’.

Skåne er med på bølgen

Også i Skåne er der taget et lignende initiativ. Rejsende har mulighed for at besøge en lokal familie og via portalen www.asliceofswedishhospitality.se bestille en frokost eller middag hos en af de registrerede værtsfamilier. Udover at smage nogle af de svenske delikatesser i en lokal families midte, kan man derved få et indblik i svensk kultur og hverdag og også få insidertips til hvilke butikker, barer eller seværdigheder, man bør tjekke ud i området. Vil man virkelig have et unikt indblik i svenske traditioner, kan man benytte tilbuddet på kendte, svenske mærkedage som “Midsommer” eller benytte lejligheden til at deltage i et festligt krebsekalas over sensommeren eller efteråret.

Meet the locals
Lokal guide i Göteborg. Foto (c) Turistrådet Västsverige.

’Meet the locals’ top-3 over de mest benyttede lokale:

1. Gun – Tag med på tur rundt om ’gårdene ved søen

2. Gunilla – spis kage med Gunilla i kagebyen Alingsås

3. Anna – spadseretur rundt om søen, eller bag boller

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.