Kroning i London

Den 6. maj 2023 bliver Kong Charles III kronet som Storbritanniens konge ved en historisk ceremoni i Westminster Abbey. Og skulle man selv drømme om at blive royal for en weekend, findes der i Storbritannien adskillige oplevelser, som næsten giver blåt blod i årerne. Man kan fx slå et slag i en historisk royal golfklub, overnatte på et middelalderligt kongeslot, drikke afternoon tea i en kongelig pavillon og gå på kulinarisk opdagelse efter royale retter. Det skriver Visit Britain i en pressemeddelelse.

Går man rundt med en royalist i maven, er der i Storbritannien adskillige muligheder for at lade denne springe ud i fuldt flor. Og det er ikke kun den kommende kroning i London, der giver royalister mulighed for at slå sig løs.

Eksempelvis kan man i Kensington Palace Pavilion i Hyde Park drikke traditionel afternoon tea på royal grund – som det eneste sted i London. Her er man omgivet af 300 års kongelig historie og smuk natur i haven. En komplet traditionel engelsk afternoon tea koster 42 GBP per person. Fra marts til oktober har stedet åbent onsdag til søndag kl. 10-18.

Golffans kan slå sig løs på golfbanen Royal Ascot, der blev navngivet og tildelt royal status af Dronning Victoria i 1887 og igen af Dronning Elizabeth II i 1977. Siden da er golfbanen blevet udviklet, så man i dag kan spille her året rundt. Banen er den næstældste og eneste kongelige golfklub i Berkshire og er jævnligt vært for anerkendte turneringer. Gæster er velkomne i klubben og greenfee koster 60 GBP. Hvis man kommer 4 timer før solnedgang, får man halv pris.

Sov fyrsteligt før eller efter kroning i London

Vil man sove fyrsteligt, kan man på Peckforton Castle i Cheshire, der ligger en times kørsel fra både Liverpool og Manchester, tjekke ind på et filmagtigt middelalderslot fra 1876. Her venter charmerende værelser og kreative madoplevelser samt mulighed for at tage på udflugter til nærliggende Beeston Castle, hvis historie går over 4.000 år tilbage i tiden. Her er også en enorm park med vandreruter.

Kroning i London
Peckforton Castle ligger ganske vist ikke i eller ved London, men er oplagt, hvis man gerne vil prøve at bo på et slot. Vil du læse mere om den kongelige familie i England, så se mere her. Foto (c) VisitBritain.

Sultne folk med royale tendenser bør klart kigge efter Coronation Chicken på de britiske menukort. Retten blev kreeret til Dronning Elizabeth II’s kroningsfrokost i 1953 og er i dag en klassiker i en britisk picnic. Retten består af kylling med et hint af karry og andre krydderier og fungerer godt i både salater og sandwicher. Når den søde tand skal stilles, kan man i stedet kigge efter kagen Victoria Sponge. Det er en kage, navngivet efter Queen Victoria, som gerne nød en svampet kage med sin afternoon tea. Dessertkokkene på Buckingham Palace har delt denne traditionelle opskrift.

Blenheim Palace

Er man glad for kunst, skal man fra den 19. marts slå vejen forbi Blenheim Palace, der åbner en særudstilling om stedets århundreder lange relation med den royale familie – med hidtil usete genstande, fotoalbummer, kroner og rober. Blenheim Palace blev bygget i 1705 og kom i 1987 på UNESCO-verdensarvslisten. Bygningen råder over 800 hektar jord med smukke haver og parker. Stedet var også fødested for en af Storbritanniens mest berømte ledere, Sir Winston Churchill, hvis far mente, at Blenheim Palace havde “Englands smukkeste udsigt”. Særudstillingen kan opleves indtil den 30. juli.

Kroning i London
Kongelig udstilling på Blenheim Palace. Foto (c) VisitBritain.

Praktisk info om kroningen

Kroningen af Kong Charles III fejres over tre dage; først med en ceremoni i Westminster Abbey den 6. maj, efterfulgt af en koncert på Windsor Castle den 7. maj. Den 8. maj er blevet gjort til en helligdag for at ære kongen. Dette er første gang, en kroningsceremoni finder sted i en weekend, siden Edward VII blev kronet i 1902.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.