Karl Marx Allee Berlin. Tag med på en gåtur ad Berlins bredeste boulevard. Med sin særlige arkitektur, socialistisk nyklassicisme, er den forlængst blevet fredet som kulturarv.

Der er faktisk både lys og luft hele vejen ad Karl Marx Allee i Berlin. Præcis det, som det socialistisk-kommunistiske styre ønskede for sine arbejdere, da man i 1951 begyndte at anlægge de store beboelseskarreer langs boulevarden i Berlin i det næsten nyfødte DDR. Her skulle der bygges “paladser til arbejderne” med god plads til hele familien og med lys og luft. Arbejderne selv blev sat i sving med byggeriet af de mange boligblokke, opført i pompøs bryllupskagestil.
Juniopstanden
I 1953 kom det dog til en opstand blandt arbejderne, der blandt andet gik i strejke mod en nedgang i reallønnen. Flere blev dræbt, da opstanden bredte sig over hele DDR. Du kan læse mere om Juniopstanden 1953 her.

Opstand eller ej, Karl Marx Allee, der dengang hed Stalin Allee, blev færdig. Den strækker sig som en af Berlins vigtigste færdelsårer 2.5 kilometer fra Alexanderplatz til Frankfurter Tor. Med god tid samt et smut på café og få kaffe, kan turen sagtens gøres på en times tid. Men du kan også tage U-bahn og stå af på et af de stop, der er på alleen og så gå den strækning, der passer dig.
Ikoniske bygninger


Af-staliniseringen begyndte i 1960’erne
På begge sider af Karl Marx Allee Berlin kan du se de omtalte “arbejderpaladser”, der ser ganske pompøse ud. De fleste bygninger på alleen er fredede som kulturarv, og er også blevet sat i stand og renoverede siden genforeningen af Tyskland. Som nævnt hed alleen tidligere Stalin Allee, men da DDR skulle af-staliniseres i begyndelsen af 1960’erne, valgte man altså at omdøbe til Karl Marx Allee. Det har den så heddet siden. En stor statue af Stalin blev ved samme lejlighed revet ned, og en (noget mindre) buste af Karl Marx blev sat op i stedet. Dog ikke på samme sted.

Alleen brydes sådan cirka på midten (men ikke helt) af Strausberger Platz, der markerer grænsen mellem bydelene Mitte og Friedrichshain. Tårnene på pladsen er tegnet af arkitekten Herman Henselmann, der i øvrigt også har tegnet flere af beboelsesblokkene samt tårnene på Frankfurter Tor, der markerer slutningen af alleen. Alle tårnene er fredede.

Trafikknudepunktet Frankfurter Tor
Frankfurter Tor er også et trafikknudepunkt med både busser, sporvogne og u-bahn, og herfra kan du tage tilbage til Alexanderplatz, hvis du da ikke vil spadsere tilbage ad Karl Marx Allee. Du kan også nemt komme til den funky bydel Kreutzberg, der grænser op til Friedrichshain. Uanset hvad du vælger, er en spadseretur ad Karl Marx Allee en sjov og lærerig oplevelse – og det er interessant at se den pompøse, socialistiske arkitektur, som den står langs hele alleen.
Læs mere om Karl Marx Allee Berlin
Du kan også læse mere om nogle af de mennesker, der bor på Karl Marx Allee i denne artikel fra det tyske tidsskrift Zeit. Artiklen er på tysk og publiceret i 2013, så nogle af de medvirkende lever muligvis ikke længere. Men under alle omstændigheder bor der mennesker her, som har oplevet det hele. De har set bygningerne blive opført, opstanden i 1953, murens fald i 1989 og genforeningen. God fornøjelse. Og husk, at der er mange andre bygninger, parker og spændende ting at kigge på, end hvad vi har nævnt her.
3 Kommentarer on “Karl Marx Allee, Berlin”