Kender du disse irske juletraditioner?

Jul i Irland. Det bliver selvfølgelig ikke denne jul – 2020 – at nogen af os kan rejse til Irland og opleve julen der. Så med udsigt til en jul, hvor mange formodentlig vil tilbringe mere tid hjemme end normalt, er der god grund til at skrue op for hyggen og traditionerne. Vil man krydre de velkendte danske juletraditioner med lidt nyt, kan man overveje at kigge mod naturskønne Irland. Du har nemlig en lang række både hyggelige og særegne juletraditioner.

Stil et lys i vinduet

Blandt Irlands mest ikoniske juletraditioner er dét at sætte et lys i vinduet. Lyset er en velkomsthilsen til Maria, Josef og baby Jesus. Men det er også er en hilsen til de venner og fremmede, der måtte passere forbi ens vindue på juleaften.

Pynt op med kristtorn og vedbend

Irerne har “pyntet til jul” med bundter af kristtorn (ofte kaldet kristtjørn) i århundreder. I dag hænger mange irlændere både kristtorn, vedbend og mistelten inden i og uden på deres huse et par uger før jul. Eksempelvis hænger man ofte en krans af krisstorn på hoveddøren. Og en mistelten i døråbninger siges at give chance for et kys, når man står under den. En tradition, vi også har taget til os i Danmark.

Skift mandlen ud med en mønt

Mange af os er vant til at slutte julemiddagen af med at spise sig gennem adskillige portioner risalamande i jagten på mandlen. I Irland jagter de i stedet en mønt. Det er en gammel irsk skik at lægge en sølvmønt i den traditionelle Christmas pudding. Det siges at bringe sundhed, rigdom, lykke og held til den person, der finder den. Desuden indeholder en traditionel, irsk Christmas pudding 13 ingredienser (for at repræsentere Jesus og hans tolv disciple) som alle i husholdningen skal hjælpe med at røre rundt i dejen – for at bringe lykke og held til familien.

Foto: PR.

Husk snacks til Rudolf

Normalt er irske kirker fyldt til bristepunktet juleaften, når familier tager til midnatsmesse. Denne tradition vil ikke kunne holdes i hævd på samme måde i år, hvor mødet i kirken er erstattet med virtuelle gudstjenester. Én tradition kan dog forblive uændret: Efter midnatsmessen stiller irske familier tærtestykker og Guinness-øl ud til julemanden sammen med et par gulerødder til Rudolf og hans venner.

Start juledagen med en svømmetur

Mange irere, der bor langs kysten, starter juledagene med et dyp i det kolde hav. Faktisk har det i de seneste år udviklet sig til at blive store begivenheder, hvor folk møder op med nissehuer og/eller julekostumer og bruger anledningen til at samle ind til forskellige velgørende formål.

Foto: PR.

Er julemanden begravet i Irland?

En sidste fun fact: Vidste du, at selveste julemanden menes at ligge begravet i en forladt middelalderlandsby på en gård ved navn Jerpoint Park i Irland? Det siges nemlig, at St Nicolas – en kristen helgen og inspirationen til det, vi i dag kender som julemanden – er begravet ved siden af ruinerne af St Nicholas-kirken i Kilkenny.

Læs mere om Irland og landets traditioner her. Måske du er så inspireret, at du vil fejre jul i Irland næste år. Vi har skrevet flere indlæg om Irland, læs for eksempel her om Dublin.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.