Jardin Majorelle, Marrakesh, Marokko

Den verdenskendte designer Yves Saint Laurent kunne ikke udholde tanken om, at kunsteren Jacques Majorelles ekstraordinære haveanlæg og huse i den marokkanske by Marrakesh skulle rives ned. Han købte derfor det hele. I dag bliver Jardin Majorelle besøgt af alle slags turister. Haveinteresserede, modeinteresserede, kulturinteresserede og mange andre.

Det er en kostbar affære at holde en have som Jardin Majorelle. De meterhøje kaktus, bassinerne med papyrusplanter, blomsterne, buskene og alle træerne skal passes med professionel hånd. Det fandt Jacques Majorelle hurtigt ud af, og allerede i 1947 blev haven åbnet for offentligheden.

Berbermuseum på stedet

Majorelle havde på det tidspunkt boet mere eller mindre fast i Marrakesh siden 1923, hvor han erhvervede det stykke land, der skulle blive til Jardin Majorelle. Han fik bygget sit hus på stedet og i 1931 også et atelier, som i dag rummer et berbermuseum. Genstandene på museet er samlet af Yves Saint Laurent og hans partner Pierre Bergé.

Den stærke blå farve dominerer i Jardin Majorelle.

Selvom det er først og fremmest haveanlægget, der tiltrækker besøgende fra hele verden, er der også mange, som kommer for at ære den verdenskendte designer Yves Saint Laurent. Det var som sagt ham, der ikke kunne bære, at Jardin Majorelle skulle jævnes med jorden og derfor købte det hele, og det får man som besøgende ikke lov at glemme. Her findes blandt andet et mindesmærke over designeren, som døde i 2008. Saint Laurent havde første gang besøgt haven i 1966, og købte stedet i 1980.

Mindesmærket i Jardin Majorelle over Yves Saint Laurent.

Store kaktus

Vi besøgte haven en forårsdag i begyndelsen af marts. Selvom vi kom inden haven åbnede, måtte vi stå i kø længe for at komme ind. Vi frygtede derfor, at der ville være alt for mange mennesker på stierne i haven. Men Jardin Majorelle er stor, og der var egentlig god plads i det meste af haven. Der kunne godt være lidt trangt ved de allermest fotogene steder. Det lykkedes os da alligevel at få taget de obligatoriske billeder af nogle af de enorme kaktus i haven.

Den første del af haven består af et stort bed med enorme kaktus.
Der er bassiner flere steder i haven. Læg mærke til den blå kant rundt om bassinet og potterne i orange og gul. Der er ikke sparet på farverne i Jardin Majorelle.

Hvis man ikke skal ind at se berbermuseet, kan man i mageligt tempo nyde haven på en times tid (eller mindre). Her er også café og en lille museumsbutik. Haven lægger ikke op til, at gæsterne skynder sig igennem. Tværtimod er der flere steder, man kan sidde ned og nyde synet af palmer, blomster og åkander og lytte til de mange fugle, der bor i haven. Det kostede omkring 70 marokkanske dirham (MAD) pr. person at komme ind i 2016. Det svarer i 2017 til ca. en halvtredser i danske kroner.

Læs mere om Jardin Majorelle, historien bag, museet og meget mere her.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.