Interaktive ægyptiske samlinger

Interaktive ægyptiske samlinger. Amerikanerne kan bare det der med museer og formidling. Ikke blot rent fysisk, men også i den virtuelle verden, hvor Web 2.0 (blogs, sociale netværkssider, Facebook, wiki’er mm) har holdt sit indtog på flere store museers hjemmesider. Brooklyn Museum New York er bare et eksempel.

Her er museets hjemmeside interaktiv på den måde, at man kan oprette en profil, chatte med kuratorerne, tagge genstande, opbygge sin egen favoritsamling, skrive indlæg mm. Det er nemt at oprette en profil, og det er langt fra forbeholdt fagfolk.

Brooklyn Museum har bl.a. en meget fin ægyptisk samling. Den behøver man ikke at oprette en profil for at besøge. Brooklyn Museum er selvfølgelig også på Facebook, YouTube, Twitter mm.
 

Sfinxhovedet

Et af de flotteste stykker på museet er et hoved fra en sfinx. Se afbildning af hovedet øverst i indlægget. Hovedet måler 38.9 x 33.3 x 35.4 cm. Det må have været en pænt stor sfinx, hvis proportionerne har passet med kroppen. Hovedet er fundet i Rom, hvor det menes at have været en del af kejser Hadrians ægyptiske samling. Hovedet er fra Mellemste Rige, og man mener, at de ødelæggelser, der er på skulpturen, er sket da man transporterede det fra Ægypten til Rom. Det gjorde man allerede i oldtiden. Besøg selv samlingen og opret evt. en profil ved at klikke på linket ovenfor.

Brooklyn Museum er også i gang med at publicere en del af deres fotos fra arkiverne på foto-siden flickr. Her er de offentliggjorte fotos til fri afbenyttelse. De er nemlig så gamle, at der ikke længere er nogen kendt copyright på dem. Se blandt andet de interessante fotos fra Ægypten omkring år 1900.
 
 

Ovenfor ses fx et foto af Trajans Kiosk på Philae-øen taget ca. 1900 og nedenfor ses et billede af Trajans Kiosk, taget i 2004. Billedet fra 2004 er vores eget.

Sfinxhovedet på Brooklyn Musuem er gengivet med Creative Commons licens.

Læs om et andet museum, Glyptoteket, med ægyptisk samling her.

NB. 17. juli 2020. Indlægget er oprindeligt udgivet den 25. maj 2009. Der er på de 11 år, der er gået, sket meget, også hvad angår interaktive ægyptiske samlinger. Da indlægget blev skrevet, var det naturligvis heller ikke kun Brooklyn Museum, der tilbød interaktivitet på sin hjemmeside. Det gjorde andre også allerede på det tidspunkt. Men der er kommet mange flere nu, ligesom der også er kommet nye sociale medier. Flickr-siden er heller ikke eksisterende længere, så linket ovenfor linker blot til den overordnede flickr-side. Vi har dog valgt at beholde billedet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.