Hjemsøgt! Spøgelsestur i New Orleans

På spøgelsestur i New Orleans. Gæsterne, der deltog i Madame Delphine LaLauries store selskaber i New Orleans i 1830’erne, havde ingen anelse om Madames stærkt sadistiske tilbøjeligheder. Først da en lænket slavepige i desperation stak ild til sig selv under en middag, gik det fulde omfang af uhyrlighederne op for LaLaurie-ægteparrets gæster.

Spøgelsestur i New Orleans
Hus med balkoner i New Orleans (ikke hjemsøgt så vidt vi ved).
USA’s mest hjemsøgte by?

New Orleans har ry for at være USA’s mest hjemsøgte by. Hver aften samler turister sig i grupper og går med på spøgelsestur i New Orleans. Det er guidede ture til nogle af de mest hjemsøgte steder i byen. Guiderne fortæller om den ene uhyggelige uhyrlighed efter den anden, og selvom du måske ikke tror på spøgelser, er der også masser af rigtig historie at komme efter.

New Orleans er en gammel by, der har været hærget af sygdomme, pestilenser, oversvømmelser og alskens andre uhyrligheder gennem tiden. Dertil kommer naturligvis krige – særligt Den Amerikanske Borgerkrig. Alt sammen ting, som har været med til at give byen sine mange spøgelser og uhyggelige steder.

Spøgelsestur i New Orleans foregår over det meste af byen, og kan have forskellige afsæt. En af de mest populære er den, der foregår på en ca. to timer lang gåtur rundt i Det Franske Kvarter. Og det er på netop denne tur, at du får den skræmmende historie om det stærkt sadistiske LaLaurie-ægtepar.

Ægteparret torturerede deres slaver og holdt dem indespærrede, lænkede og det, der var værre. Og du vil formentlig også få historierne om, hvordan adskillige amerikanske kendisser (fx Johnny Depp og Nicholas Cage) har måttet opgive at bo i det hjemsøgte hus på 1140, Royal Street. Det er ellers særdeles smukt og har en skøn, central beliggenhed midt i Det Franske Kvarter.

Det er historien om LaLaurie-ægteparret, der er den værste og mest voldsomme historie på turen rundt i kvarteret. Men det er nu også ret uhyggeligt at høre om, hvordan sygdomme i gamle dage florerede i byen. Hundreder af mennesker døde, hver gang, der var en epidemi. Sygdom og død giver ligeså meget næring til uhyggelige historier som et sadistisk overklasseægtepar.

Børn kan også være med

Historierne om de døde, der hjemsøger huse og smalle gyder i New Orleans er spændende og uhyggelige, men større børn kan sagtens være med på det meste. Så er historierne heller ikke værre. Det er nok mere de mørke gyder og guidens fortælleevne der afgør, om det for alvor er for uhyggeligt eller ej. Men vær alligevel opmærksom på, at nogle af turene også kommer forbi den hjemsøgte smedje Lafitte’s Blacksmith Shop. I dag er smedjen nemlig et værtshus. Nogle af turene, der foregår om aftenen, holder drikkepause på Lafitte’s Blacksmith Shop, og børn har ingen adgang på barer i New Orleans.

Spøgelsestur i New Orleans
St. Louis Cemetery #1 i New Orleans, voodoodronningen Marie Laveaus’ gravsted.
Voodoo i New Orleans

Du kan også vælge at tage med på en spøgelsestur i New Orleans, der går til en af byens store kirkegårde. Den mest kendte er St. Louis Cemetary #1, der ligger lige uden for Det Franske Kvarter. Her er Marie Laveau begravet. Altså måske … Hun var New Orleans’ mest kendte voodoodronning.

New Orleans er i det hele tage kendt for voodoo, og nogle spøgelsesture har også indlagt besøg hos en nulevende voodoo-præstinde. Det er ikke sådan, at de døde bliver vækket til live eller der bliver udført voodoo på nogen under besøget. Snarere får man et indblik i denne religion og hvordan den praktiseres i dag. Og så kan man passende slutte af med at smide en skilling i souvernirshoppen!

Begravelser over jorden

I New Orleans gravsættes de døde ikke under jorden, men over jorden i små mausoleumlignende bygninger. Hvis de døde gravsættes under jorden, flyder de  ovenpå og ud af deres grave ved kraftige regnskyl og oversvømmelser.

Liget i kisten skubbes ind på en slags hylde, og efter nogen tid er den døde rådnet væk og kun knoglerne og evt. kisten er tilbage. Knoglerne kan da fjernes og lægges fx i bunden af det lille mausoleum og et nyt lig kan skubbes ind på hylden.

På den måde kan hele familier være begravet i et enkelt, ganske småt mausoleum. De må bare ikke være afgået ved døden alt for tæt på hinanden. Det tager op til to år, nogle gange længere, for et lig at forgå på denne måde.

Mausoleerne var for de velhavende. Mindre bemidlede blev gravsat på samme måde, men i brede murkonstruktioner.

Gå ikke på kirkegården alene

Bemærk, at det ikke er alle spøgelsesture i New Orleans, der kommer helt ud til kirkegården. Du skal ikke besøge kirkegården på egen hånd. Udover spøgeri, kan du være uheldig at rende ind i et røveri eller andre ubehageligheder. Og du skal slet ikke besøge dem om aftenen på egen hånd.

Der er andre lignende kirkegårde i New Orleans, men denne ligger tættest på Det Franske Kvarter. Siden vi besøge kirkegården første gang og siden dette indlæg blev skrevet, er der nu lukket for offentligheden med mindre man kommer i en gruppe med en guide. Før i tiden kunne man selv stikke forbi St Louis Cemetery #1, men det kan man altså ikke længere (2022).

Hjemsøgt - spøgelsestur i New Orleans
Det er stadig muligt at besøge de andre store kirkegårde i New Orleans uden at være i en gruppe. Det er tillige gratis og kirkegårdene er knapt så overrendte af turister. Dette billede er fra Lafayette Cemetery #1, der ligger i byens Garden District.
Haunted History Tours

En spøgelsestur  i New Orleans varer omkring to timer. Turen kan bookes masser af steder i New Orleans, fx hos Haunted History Tours. Hvis det bliver for uhyggeligt at gå ud om aftenen (måske har du børn med), kan du booke den tur, der begynder midt på eftermiddagen.

Haunted History Tours tilbyder også ture, som foregår i andre dele af byen, for eksempel vampyrture. Byen er nemlig også kendt som vampyrforfatteren Anne Rice’s (der blandt andet skrev Interview with a Vampire) hjemby. Anne Rice døde 11. december 2021. For tiden (2022) er man i gang med at optage en ny Interview with a Vampire-serie. Hvornår den får premiere ved vi ikke endnu, men mange af optagelserne foregår i New Orleans.

Spøgelsesture begynder her

Mødestedet for spøgelsesturene er ved Reverend Zombies Voodoo Shop. Det er en sjov butik fyldt med alskens mystik, voodoo, røgelse, zombiefigurer, spirituelle bøger med meget mere. Rev. Zombie ligger på 723 St. Peter Street mellem Bourbon & Royal Streets over for musikstedet Preservation Hall.

Leder du efter hotel i New Orleans? Så se vores anmeldelse af et dejligt hotel midt i byen her. Vi har skrevet om andre aktiviteter i New Orleans her.

Indlægget er oprindeligt udgivet 28. juni 2016. Det er opdateret med nye oplysninger 22. maj 2022.

9 Kommentarer on “Hjemsøgt! Spøgelsestur i New Orleans

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.