Hemmelige haver i Storbritannien

Haver i Storbritannien. Storbritannien er fyldt med farverige og naturskønne haver og parker, der kun bliver smukkere, nu hvor foråret melder sin ankomst. Blandt de mindre kendte oaser er fx
en islamisk inspireret have lavet til Dronning Elizabeth II’s mor, en have kendt fra filmen The Secret Garden samt et hemmeligt picnicspot gemt i travle London.

Besøger man Storbritannien dette forår, er det oplagt at lægge vejen forbi en af de mange smukke parker og fredfyldte haver, som gemmer sig både i byerne og på landet. Og mens haverne ved Royal Botanic Gardens og Blenheim Palace and Gardens er kendte og velbesøgte, er der også flere mindre kendte oaser.

Er man vild med haver, er der ikke nogen vej udenom den engelske by Kent. Byen er faktisk kendt som “Englands have”. Ved Walmer Castle and Gardens kan man foruden et historisk slot også gå på opdagelse i flere fortryllende haver. Blandt havehøjdepunkterne er Broadwalk Garden hvor man slentrer langs en sandsti forbi urtelignede planter, farverige blomster og bølgende hække. 

Queens Mother’s Garden

Ved samme slot ligger også Queen Mother’s Garden, der blev givet til Dronning Elizabeth II’s mor på hendes 95-års fødselsdag. Haven er designet af havedesigneren Penelope Hobhouse og afspejler med sit rektangulære design og frodige beplantning hendes interesse for islamiske haver. I forårsmånederne kan man glæde sig til at se farverige tulipaner og iøjnefaldende rødtjørn. Haver i Storbritannien er mere end bare haver. Ved haverne er det nemlig også muligt at deltage i bl.a. yoga, meditation og mindfulness-gåture. 

Haver i Storbritannien
Queens Mother’s Garden. Foto (c) English Heritage.

RHS Garden Wisley

En times kørsel fra Kent ligger haven RHS Garden Wisley i Surrey. Her finder man en af de største plantesamlinger i verden. Et af højdepunkterne er havens glashus, der er på størrelse med ti tennisbaner. Her kan man gå på opdagelse i forskellige klimazoner og vandre mellem palmer, banantræer og sydafrikanske liljer. Ved siden ligger RHS Hilltop – Home of Gardening Science, der er Storbritanniens første gartnervidenskabscenter tilgængeligt for offentligheden og slog dørene op i 2021. Her kan man blive klogere på forskellige planter og forskningsprojekter samt se botanisk kunst.  

Haver i Storbritannien
Udsigt over søen, RHS Garden Wisley.

Drager man mod York i det nordlige England, kan man gå på opdagelse i Halmsley Walled Garden, som er med i filmatiseringen af Frances Hodgsons fortryllende roman The Secret Garden. Haven er fyldt med blomster i sprudlende farver og har adskillige små afkroge, hvor man uforstyrret kan nyde de smukke omgivelser. Haven har også en frugttræer og grøntsager, samt et område fyldt med spiselige blomster.

Flere haver i Storbritannien

Er man på storbyferie i London, er der også rig mulighed for at tage en pause fra byens puls i magiske grønne haver. Man kan fx besøge Phoenix Garden, som ligger skjult bag Charing Cross Road. Denne lille og tilgroede have vedligeholdes af frivillige og bugner af planter og blomster og er samtidig hjemsted for bl.a. spurve og frøer. I nærheden af haven ligger madmarkedet ved St Giles in the Fields, så det er oplagt at bruge haven som et lille picnicspot.

Læs mere her og på www.visitbritain.com

Denne rejseinpiration er fra Visit Britain via Related.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.