Historien om Halloween: Fem ting, du måske ikke vidste om den (u)hyggelige højtid

Halloween 2020 bliver nok lidt anderledes end hvad vi er blevet vant til. Men vidste du, at højtiden slet ikke er amerikansk? Mange tror, at Halloween er en amerikansk tradition – men faktisk stammer begivenheden oprindeligt fra Irland. Her er fem andre ting, du måske ikke vidste om den (u)hyggelige højtid.

  • Traditionerne og ritualerne omkring Halloween går mere end 3000 år tilbage. Nærmeste bestemt til oldtidsfestivalen Samhain, der markerer begyndelsen på den kolde og mørke vinter. I denne overgangsperiode troede kelterne på, at der var en interaktion mellem de levendes og de dødes verden og at ånder kunne rejse mellem de to verdener.
Halloween 2020
Medlemmer af Samhain i optog forud for den kommende Samhain. Billedet er taget vedPuca Halloween Festival i 2019. Foto: Mick O’Neill
Også græskarhovederne er en tradition, der stammer fra Irland. Og netop græskarhovederne kan man sagtens lave til Halloween 2020. Foto: PR.

Udskårne græskarhoveder og udklædning

  • Traditionen med at klæde sig ud til Halloween stammer derfor også fra denne tid. For at forvirre og skræmme spøgelserne, feerne og dæmonerne, klædte kelterne sig nemlig ud i kostumer – så de undgik at blive trukket ind i de dødes verden før tid.
  • De udskårne græskarlanterner har også rødder i Irland. Her var det oprindeligt roer og store kartofler, der blev skåret ud som de såkaldte “Jack-o-lanterns”. Navnet på den efterhånden ikoniske Halloween-udsmykning stammer fra et irsk folkeeventyr om en mand ved navn Stingy Jack, der narrede djævlen. Som straf for hans bedrageri dømte djævlen Jack til at vandre i evighed med kun en brændende glød fra helvedes flammer – placeret indeni en roe – til at lyse vej for ham. Irske emigranter bragte sidenhen denne tradition til Amerika, der er græskarrets hjemland, og derfor er de udskårne græskar nu blevet en fast del af Halloween-fejringen.
  • “Trick-or-Treat”-traditionen, hvor man går udklædt fra dør til dør og beder om slik og søde sager, kan ligeledes føres tilbage til Irland. Oprindeligt var det børn og fattige, der gik fra dør til dør og bad om mad eller penge. De sang sange eller bad bønner for de døde i bytte for mad – typisk en såkaldt “sjælekage”, der var en slags småkager med søde frugtstykker i. Derfor var traditionen dengang kendt som “souling”.
Halloween 2020
Uhyggelige udklæsninger til Halloween. Foto: ©/Lorcan Doherty Photography
  • Den dag i dag fejres Halloween stadig i stor stil rundt omkring i Irland med forskellige festivaler. Blandt de største er Púca Festival, der hylder den oldgamle keltiske festival Samhain. I år fejres festivalen virtuelt – bl.a. med livestreaming af Samhain-bålet, der tændes den 31. oktober. En anden stor festival er nordirske Derry Hallowe’en, der er Europas største Halloween-fest. Her er hvert år aktiviteter for alle aldre – bl.a. uhyggelige madmarkeder, lysoptog, fantastisk fyrværkerishow, forlystelser, guidede byvandringer og ikke mindst en enorm parade igennem byen med cirkusartister, musik, dans og lysskulpturer. I år har de dog også været nødsaget til at flytte festlighederne online. Det foregår den 28. oktober til 1. november.

Noget helt andet

Det her er også lidt uhyggeligt, nemlig det hjemsøgte New Orleans. Mange siger, at byen er fyldt med spøgelser. Læs væres artikel om hjemsøgte steder i byen her.

1 Kommentar on “Historien om Halloween: Fem ting, du måske ikke vidste om den (u)hyggelige højtid

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.