Glyptotekets egyptiske samling, København

Glyptotekets egyptiske samling rummer genstande fra alle tider af det gamle Egyptens historie. Her er små og store skulpturer af konger, dronninger og guder, smukt udhuggede relieffer og fint forarbejdet gravudstyr. Og glem ikke den mørke mumiekælder, hvor to af museets mumier hviler er udstillet sammen med sarkofager og portrætmalerier af mennesker, der levede for 2000 år siden.

De egyptiske genstande på Glyptoteket befinder sig i den bygning, som også huser skulptur fra det gamle Grækenland, det gamle Rom og det store udstillingsområde Middelhavshorisonten, som ligger i stueetagen.

Samlingen er grundlagt i 1800-tallet af brygger Carl Jacobsen, og spænder over hele det gamle Egyptens mere end 3000 år lange historie. Hovedparten af genstandene er skulpturer – fra tonstunge kolossalstatuer til små lerfigurer. Desuden kan du finde steler og andre arkitektoniske elementer med indskrifter, modeller, som den døde fik med i graven, bemalede sarkofager og ikke mindst mumier.

VINTERHAVEN_GLYPTOTEKET
Inden du kommer til den egyptiske samling skal du huske at nyde vinterhaven med palmer, skulpturer og guldfisk. Den brede granittrappe over for forhallen fører op til bl.a. den egyptiske samling.

Gode historier i Glyptotekets egyptiske samling

Hvad skete der egentlig med dronning Kiya, den ene af den kætterske farao Akhenatens to hustruer (den anden var Nefertiti)? Hvad skal en såkaldt falsk dør bruges til, når man hverken kan komme ind eller ud ad den? Hvor længe regerede Ramses 2. i Egypten? Der er gode historier til hver eneste ting – stor som lille – i den egyptiske samling på Glyptoteket. Du kan for eksempel hyre en af museets omvisere til at give en guidet tur rundt i samlingen, hvis du vil til bunds i nogle af mysterierne. Se kontaktinfo nedenfor.

Relieffet forestiller Kiya, farao Akhenatens ene hustru. Hun forsvinder på mystisk vis ud af historien, og vi ved ikke helt præcis, hvad der skete med hende.
Relieffet forestiller Kiya, farao Akhenatens ene hustru. Hun forsvinder på mystisk vis ud af historien, og vi ved ikke helt præcis, hvad der skete med hende.

Amarnaperioden

Relieffet med Kiya finder du i sal 3. Det er der, samlingens mindre genstande er udstillet i montrer, der dækker alle salens fire vægge. Kiya er udstillet sammen med en lang række andre genstande fra den samme periode. Den tid, der kaldes Amarnaperioden, ca 1353 – 1333 f. Kr. Det er også her, du finder Kiyas mand, den kætterske farao Akhenaten, som afskaffede mere eller mindre alle de egyptiske guder, Nefertiti, hans hustru og de berømte små hoveder, der forestiller Akhenaten og Nefertitis døtre. Sal 3 rummer også et stort udvalg af gudefigurer i bronze, terakottafigurer fra Egyptens græsk-romerske tid og en masse andre spændende genstande.

Glyptotekets sal 3 med de små genstande fra det gamle Egypten.

I den store sal 1 – den med de grønne vægge – kan du hilse på bl.a. Ramses 2. Han regerede i øvrigt i mere end 60 år fra ca. 1279 – 1213 f. Kr., og han holdt af at sætte store statuer op af sig selv over hele landet. Det var der nu ikke noget mærkeligt i, det gjorde de fleste faraoner med respekt for sig selv. Men Ramses 2. gjorde det i stor stil – og havde også mange år til at gøre det i.

Mumiekælderen

I museets mumiekælder er der let dunkelt, og et føles næsten som om du går ned i en grav fra det gamle Egypten, når du går ned ad trappen til kælderen. Her ligger to af museets mumier udstillet. De ser meget forskellige ud, og især den ene, ham med maleriet der næsten ligner et fotografi, vækker nysgerrighed. Hvem var han? Hvorfor ser han så moderne ud? Så han sådan ud mens han levede? Vi ved ikke rigtigt noget om ham, men vi ved, at han må have været velhavende for at kunne blive balsameret og få et så smukt malet portræt. Han stammer fra romertiden i Egypten ca. 50 e. Kr. I hans tid og i århundrederne efter fik fornemme folk sådanne malede portrætter over deres mumie, og et udvalg af dem kan ses i montrer på væggen på hver sin side af indgangen til gravkammeret.

Katalogserien

Glyptoteket har udgivet en stor serie af kataloger, som kan købes i museumsbutikken, hvis man vil mere i dybden med samlingen. Men mindre kan selvfølgelig også gøre det. Museet råder over et stort omviserkorps, og flere af omviserne er eksperter i netop det gamle Egypten. Det er ikke gratis at få en omviser med rundt. Prisen afhænger af om man er en skoleklasse, en privat gruppe, om det skal være på dansk eller fremmedsprog og endelig af ugedag og tidspunkt. Medarbejderne på Glyptotekets bibliotek kan hjælpe – og det er også der, du bestiller en omvisning.

For bestilling og information om omvisningerne skriv til omvisning@glyptoteket.dk eller ring på 33 41 81 18 mandag til fredag kl. 14-16.

Endelig er der også året rundt adskillige offentlige omvisninger i samlingen. Det er gratis, men der skal betales entré til museet. Tjek Glyptotekets kalender for at se, hvornår der er offentlig omvisning i den egyptiske samling.

ÅBNINGSTIDER
Tirsdag – søndag 11-18
Torsdag 11-22
Mandag lukket

Lukket flg. dage:
1. januar, 5. juni, 24. og 25. december.

Husk også at læse vores artikel om Sønder Boulevard på Vesterbro i København. Det er kun en kort gå-tur på ca. 10 minutter fra Glyptoteket.

5 thoughts on “Glyptotekets egyptiske samling, København

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.