Spisestuen, Flynderupgård, Espergærde

Det er den gammeldags, danske mad, som er på menuen i Spisestuen på Flynderupgård i Espergærde ved Helsingør. Mad som den blev serveret for jævne folk, for eksempel Flynderupgårds landarbejdere, i folkestuerne for 100 år siden.

Vi besøgte Spisestuen på Flynderupgård i anledning af en fødselsdag, og menuen var derfor allerede valgt for os. Men kommer du som almindelig gæst, er der nok at vælge imellem på kortet,  blandt meget andet Grosserens tallerken, som meget vel kunne være det, vi blev bespist med til fødselsdagen.

Krustader

En lang række af lækre ting blev båret ind på store tallerkener, og så var det ellers blot at gå i gang. Til at begynde med var der marinerede sild, fiskefileter og – mest imponerende – krustader. Krustaderne var lækre, tynde, sprøde og fyldt med cremede ærter og måske hønsekød? De smagte under alle omstændigheder skønt.

KRUSTADER
Krustader med ærter. Lækkert!

Da sild, krustader og lune fiskefileter med hjemmerørt remoulade var fortæret, kom kødfadet ind med blandt andet leverpostej og lun mørbrad. Til det hele var der godt med brød, smør og fedt. Og ikke mindst øl og snaps. Alt sammen serveret af sødt serveringspersonale i gammeldags tøj. Det var skidehyggeligt.

Billige priser

Spisestuen er en del af Flynderupgårdmuseet, der er et fiskeri- og landbrugsmuseum. Det ligger i smukke omgivelser mellem Helsingør og Espergærde i Nordsjælland tæt på Egebæksvang Skov. Spisestuen, der ligger i fløjen til højre for den hvide hovedbygning, blev brugt til at bespise landarbejderne, som var på kost på gården. I dag skal man selvfølgelig betale for maden, og det er på ingen måde dyrt. Priserne er naturligvis uden drikkevarer, men et par frikadellemadder kan fås for 45 kr., fedtemadder til 10 kr. og en bolle med smør til 15 kr. Dagens ret, der skifter uge for uge koster 65 kr. Priserne er 2016-priser.

Historisk have

Flynderupgård har også en historisk have, som er ført tilbage til sit udseende fra 1920’erne. Alle kan besøge haven, uanset om man også skal besøge museet (som der er entré til) eller spise i Spisestuen. Det er gratis at besøge haven. Der ligger også en stor køkkenhave umiddelbart bag Spisehuset. De afgrøder og krydderurter, der dyrkes her, bliver i det omfang det er muligt, brugt i Spisehusets køkken.

En del af Flynderupgårds køkkenhave.

Praktisk

Adresse: Agnetevej 9, 3060 Espergærde

Telefon: 49 28 19 00

Web

Åbningstider
Mandag lukket, tirsdag – søndag: 12 – 16
Bemærk, at museet kan have andre åbningstider. Ovenstående gælder kun for Spisestuen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.