Festspillene i Bayreuth 2022. Efter to år med først en corona-aflysning og en festival med halveret kapacitet er festspillene i Bayreuth tilbage på fuld styrke. Programmet for den traditionsrige Wagner-festival er offentliggjort, og opera-fans kan godt begynde at glæde sig.
Festspillene i Bayreuth er operaens svar på Roskildefestivalen
En årlig musikbegivenhed i sværvægtsklassen, som flere tusinde musikfans fra ind- og udland valfarter til. Årets festivalprogram bliver offentliggjort i februar og er ventet med spænding.
Corona’en har de sidste to år spændt ben for Wagner-festivalen. I 2020 blev festspillene i Bayreuth aflyst, og sidste sommer kom kun halvdelen af de normale 2.000 billetter til åbningen til salg, men i år melder Bayreuth alt klar til sommerens festival. Så festspillende i Bayreuth 2022 bliver til noget!

”Festspillene i Bayreuth er en kæmpe begivenhed, der årligt trækker 58.000 besøgende fra hele verden, så det er en stor glæde, at festspillene er tilbage uden restriktioner. Jeg tror, vi kommer til at se et brag af en festival,” siger Bo Schou Lauridsen, turistchef hos Tysk Turist Information.
Wagner valgte Bayreuth
Hver sommer fra juli til august fyldes gaderne i Bayreuth af fans af den store tyske komponist Richard Wagner. Han skrev blandt andet en række kendte operaer som Nibelungens Ring, Tannhaüser, Tristan og Isolde.
Det var komponisten selv, der udvalgte Bayreuth som kulturelt centrum for hans værker. Han havde undersøgt mulighederne for et operahus i andre byer, da han i 1871 besøgte Markgräflichen Opernhaus, som stod tomt. Umiddelbart virkede det lille barokteater ikke stort nok til Wagners storslåede operaer. Wagner ville det således og hyrede Leipzig-arkitekten Otto Brückwald til at virkeliggøre sine visioner. Wagners operahus fik navnet Bayreuth Festspielhaus og blev i 2012 optaget på UNESCO’s liste over verdensarv.
Den første Wagner-festival var den tre dage lange uropførelse af Wagners kendte værk ’Nibelungens Ring’ i 1876. Operaen blev overværet af kejser Wilhelm den 1. og den brasilianske kejser Dom Pedro den 2. Festspillene blev en økonomisk fiasko, og der gik seks år, før den næste festival fandt sted. Richard Wagner døde i 1883 og nåede kun at deltage i de to første festivaler.
Helt særlig lyd
I dag har Bayreuth Festspielhaus ry for at være et af de bedste operahuse i verden og nævnes i samme åndedrag som Operahuset i Sydney og The Metropolitian Opera i New York. Det skyldes auditoriets særlige trækonstruktion, der leder tankerne hen på et amfiteater, hvilket gør, at alle 1.937 pladser vender direkte mod scenen.

Orkestergraven er 12 meter dyb og skjult for publikum. Det giver en indirekte blød og mørk lyd. At orkestret ikke er anbragt mellem sangerne og publikum giver også en mere direkte kontakt mellem scenen og teaterrummet, hvilket betyder, at sangerne er nemmere at forstå.
Wagner selv var så begejstret for lyden i Festspielhaus, at han ikke mente, at hans tidligere operaer var gode nok til at blive opført i operahuset, og derfor er det stadig kutyme, at man kun opfører værkerne fra Den Flyvende Hollænder til Parsifal.
Læs mere om festspillene i Bayreuth og se programmet her.