Klassisk køretur USA: Highway 1, Californien

Klassisk køretur USA. Lige over duften af saltvand og tang vibrerer pludselig en anden, mere sødlig lugt, der får dig til at tænke på en zoologisk have. Den stammer fra søelefanterne, der i store flokke ligger bjæffende og møffende på stranden ved San Simeon og hygger sig. Vi er på Highway 1, Californien. Hele strækningen er ikonisk, men nogle stop på ruten er mere ikoniske end andre. Læs med her og se vores bud på klassisk køretur USA og superfede stop på Highway 1.

Havgus og høje bjerge

Pludselig er den der, havgusen. Et gråligt tæppe former sig om bjergene på vores ene side og Stillehavets kyst på den anden. Det er ærtesuppe; vi kan stadig se, hvor vi kører, men udsigten, som er en attraktion i sig selv langs Highway 1 er det så som så med.

Vi er kommet til den del af kyststrækningen, der hedder Big Sur. Et stort naturområde med skove, bjerge og hav, som hører med til en klassisk køretur USA. Big Sur begynder i følge nogle omtrent ved byen Carmel (også kaldet Carmel-by-the-Sea) og slutter – sådan uofficielt i hvert fald – ved San Simeon.

Og det er umiddelbart ved San Simeon, at vi endelig kan gøre holdt. Havgusen er lettet, men hænger stadig i luften og gør den en smule kølig. Og pludselig er det, at vi kan lugte og høre søelefanterne på stranden ved Piedras Blancas Elephant Seal Rookery. Her holder hundredevis af søelefanter til for at parre sig og føde. Stanken er intens og de store dyr larmer ret meget, især hannerne, der brøler op og bjæffer ad hinanden.

Klassisk køretur USA
Søelefanter i lag på stranden ved San Simeon langs Highway 1. Du må ikke gå ned på stranden til dem, men skal blive på vejen.
Klassisk køretur USA
Lidt af en klassisk og ikonisk kliché

Turen ad Californiens Highway 1 langs Stillehavets kyst er som sagt både klassisk køretur USA og ret ikonisk. I rejsemæssig forstand måske også lidt af en kliché.

“Åh, du har været i Californien, kørte I så en tur ad Highway 1?” er et ganske typisk spørgsmål, når du fortæller, at du har været i Californien. Og der er mange, som har taget turen eller drømmer om den. Highway 1 uden tvivl en attraktion af de helt store, og her kommer mange turister, særligt omkring de klassiske stop.

Highway 1 begynder allerede nordpå i staten Oregon og ender syd for Los Angeles. Har man ikke lige tid til at tage den helt store tur, fx fra San Francisco til Los Angeles, kan man sagtens nøjes med bare en del af ruten.

På denne rejse boede vi i San Francisco og valgte at bruge et par dage (eller mindst to overnatninger) på at udforske Highway 1 så langt, vi nu orkede. Der er mange flere stop, end dem, vi skriver om her.

På et roadtrip er det heldigvis en selv, der bestemmer farten. Hvis du vil overnatte i højsæsonen langs Highway 1, er det en god ide at bestille hotel/motel i god tid inden rejsen. Vi rejste på denne tur uden for højsæsonen, og havde ikke svært ved at finde (billige) værelser på moteller.

Klassisk køretur USA
Klipperne går helt ned til kysten langs Highway 1. Billedet er lånt af Visit California
Fem fede steder på klassisk køretur USA

Vi synes, at disse fem steder langs Highway 1 er fede steder at stoppe. Vi gjorde på vores tur en del andre stop, som ikke er nævnt her.

Vores udgangspunkt var San Francisco, og vi kørte mod syd. Der er hurtigere motorveje inde i landet, men nu er det jo Highway 1 det handler om, så det er den, vi regner afstanden ud fra.

  1. Santa Cruz, ca. 125 km syd for San Francisco
  2. Monterey, ca. 68 km syd for Santa Cruz
  3. Carmel-by-the-Sea, ca. 6 km syd for Monterey (her går Highway 1 ind i landet)
  4. Big Sur (de næste ca. 150 km langs kysten til San Simeon)
  5. Hearst Castle i San Simeon
Santa Cruz

Santa Cruz er en universitetsby, en surferby og en by, hvor indbyggerne generelt har en afslappet og liberal livsstil. Vejret er glimrende i Santa Cruz næsten hele året, og kommer du om sommeren, kan du sagtens bade fra den store sandstrand med den berømte boardwalk, der er mere end 100 år gammel.

Boardwalken er som taget ud af en amerikansk film og emmer af lige dele candyfloss, Tivoli, popcorn og sommerferie. Her kan du godt få nogle timer til at gå, men downtown Santa Cruz er også fin med små butikker og restauranter.

Santa Cruz er helt i front når det gælder økologisk landbrug, og mange af restauranterne i byen er økologiske. Læs mere om Santa Cruz på Visit Californias webside her.

Rutsjebanen på boardwalken i Santa Cruz, Californien.
Monterey

Syd for Santa Cruz ligger Monterey. Her finder man gaden Cannery Row, der blev udødeliggjort af John Steinbeck i romanen af samme navn. I gaden, der på John Steinbecks tid hed Ocean View Avenue, lå utallige sardinfabrikker. De led hårdt under depressionen i 1930’erne.

I dag er Cannery Row et velbesøgt sted for turister, og her ligger både fine butikker, dyre restauranter og hoteller. Her er også mange souvenirbutikker.

Monterey er også byen med et af USA’s mest berømte akvarier (der er i parentes bemærket et utal af flotte akvarier i USA), som du ikke må gå glip af. Jeps, billetkøen er lang og der er mange mennesker, men besøg det alligevel. Det hører med klassisk køretur USA.

Tanken med de store vandmænd er legendarisk, men også akvariets arbejde med oddere er absolut værd at se nærmere på.

Carmel

Carmel-by-the-Sea eller bare Carmel, er en sød lille kystby med en dejlig sandstrand, sjove og yndige huse og gode spisesteder.

Carmel er tæt på mange fine udkigssteder mod havet, hvor du kan se oddere og andre dyr. Og så er Carmel så også den by, hvor Clint Eastwood engang var borgmester og ejede restauranten Hog’s Breath Inn.

Maden er udmærket på Hog’s Breath Inn, men – indrømmet – nok mest kendt for sin tidligere ejer!

Læs historien om Clint Eastwood og Carmel-by-the Sea her.

Klassisk køretur USA
Aftenstemning på stranden i Carmel.
Klassisk køretur USA: Hearst Castle

Heart Castle er et pompøst sted, der balancerer lige på kanten til at være total kitsch.

Slottet, der blev bygget af bladkongen William Randolph Hearst, ligger et par kilometer fra søløverne i Piedras Blancas, og kan kun besøges på en guidet tur.

Du parkerer nedenfor det bjerg, slottet ligger på, køber billet og kører med turbussen op til slottets indgang.

Her tager særlige guider imod, og fører dig og resten af gruppen gennem værelser og sale på slottet alt imens du får fortalt historien om Hearst, hans familie, bladimperium, politiske overbevisninger og meget mere.

Det er interessant og som sædvanlig kan guiderne deres kram, men man har ikke indtryk af, at man som almindelig gæst skal sætte (kritiske) spørgsmålstegn ved noget som helst, der angår William Randolph Hearst.

Med til slottet hører blandt andet gæstehuse, hvor filmstjerner og andre berømtheder har overnattet og de store pools, indendørs og udendørs. Du kan læse mere om Hearst Castle her.

Klassisk køretur USA
Udendørs pool på Hearst Castle.

Dette er blot et ganske lille udpluk af nogle af de seværdigheder, der er værd at opleve på klassisk køretur USA langs Highway 1 i Californien. Vi brugte tre dage på de ovenstående seværdigheder plus en masse andre, overnatninger og kørsel frem og tilbage til San Francisco. Tilbageturen tog vi dog ad motorvejene inde i landet.

Læs mere om steder i Californien. Vi har for eksempel skrevet om Bodega Bay her.

Indlægget er oprindeligt udgivet den 17. august 2016. Det er redigeret og opdateret med bl.a. nye billeder den 23. maj 2022.