Kongeligt jubilæum i England 2022

Dronning Elizabeths jubilæum. Dronning Elizabeth II er den første britiske monark, som kan fejre platinjubilæum efter 70 år på tronen. Ingen anden britisk regent har siddet så længe på tronen. For at fejre denne usædvanlige begivenhed vil der være talrige foranstaltninger, højtideligheder og særudstillinger overalt i Storbritannien i hele 2022. Specielt vil den forlængede weekend fra den 2. til den 5. juni 2022 være centrum for festlighederne. Briterne har i den anledning fået en ekstra fridag “forærende”.

Fra Visit Britain har vi fået en række gode tips til sit eget kongelige besøg i England – plus tips til passende souvenirs.

Jubilæumsweekenden 2. til 5. juni 2022

Den 2. juni 2022 finder den officielle fødselsdagsparade for dronningen sted (Trooping the Colour): Mere end 1400 soldater, 200 heste og 400 musikere deltager i det traditionelle optog. Paraden starter ved Buckingham Palace og bevæger sig ned ad The Mall til Horse Guard’s Parade. Medlemmerne af den kongelige familie vil også deltage i dette til hest eller i karet. Til sidst viser dronningen og medlemmer af den kongelige familie sig på balkonen på Buckingham Palace.

Platinum Party på slottet den 4. juni er med en speciel live-koncert fra Buckingham Palace med en af verdens største stjerner. Billetter har kun kunnet fås ved lodtrækning. Men BBC One transmitterer koncerten live.

Den 5. juni slutter den kongelige weekend med et spektakulært festoptog, som skal visualisere dronningens 70-års jubilæum. Der forventes tusindvis af mennesker i Londons gader for at fejre denne historiske milepæl. Kunstnere, dansere, musikere og frivillige i historiske dragter og køretøjer viser stadier i dronningens regeringsperiode, kæmpestore corgi-dukker (corgier er dronningens yndlingshunderace) vil overalt være en del af showet. Mange detaljer af den sidste del af arrangementet hemmeligholdes den for at kunne overraske tilskuerne på stedet og medlemmerne af den kongelige familie, der følger arrangementet fra Buckingham Palace. Optoget er gratis for besøgende langs The Mall, der kræves ingen billet. Yderligere informationer her.

Superbloom

Fra juni til september forvandler fæstningsgraven omkring Tower of London sig til et blomsterhav i anledning af jubilæet. Der er sået over 20 millioner frø, “Superbloom”, som også er et symbol for mere natur i byrummet. Allerede indgangen er en særlig oplevelse. Besøgende snupper en måtte ved indgangen og kan rutsje på den ned i fæstningsgraven via Superbloom-rutsjebanen. Derfra går turen videre ad en sti, der slynger sig forbi et hav af farvestrålende, duftende blomster. Der er også sørget for en mere konventionel adgang til blomsterne. En specielt bestilt lydinstallation og skulpturelementer sørger for afslappende øjeblikke blandt bier og sommerfugle.

En såkaldt beefeater ved blomsterfloret i Tower of London. Foto (c) Visit Britain/PR.

Kjoler, kapper og fotografier – særudstillinger i anledning af Dronning Elizabeths jubilæum

Tre af de kongelige slotte kan man ikke alene besøge; man kan også se de særudstillinger, der er indrettet i forbindelse med platinjubilæet.

Buckingham Palace

Her kan man se fotos fra den bemærkelsesværdige portrætserie taget af fotografen Dorothy Wilding. Indtil 1971 tog hun de billeder, der dannede grundlag for billedet af dronningen på frimærker og i de britiske ambassader overalt i verden. Her udstilles også diademet “The Girls of Great Britain and Ireland”. Dronning Mary gav tiaraen til sit barnebarn prinsesse Elizabeth i anledning af hendes bryllup med prins Philip den 20. november 1947. Fra juli til oktober med en entré på 30 GBP. Yderligere informationer om udstillingen her.

Windsor Castle

Windsor Castle er en af det britiske kongehus’ hovedresidenser. Her har generationer af monarker traditionelt opholdt sig i weekenden. Elisabeth II flyttede efter sin 80 års fødselsdag permanent til Windsor Castle. Dette “engelske Versailles” har desuden verdensrekorden som det største, konstant beboede slot. I år udstilles kroningskjolen og den tilhørende kappe. Kjolen blev skabt af den britiske modeskaber Sir Norman Hartnell og var fremstillet i den fineste hvide duchesse-satin med et mønster af nationale og Commonwealth-symboler, rigt broderet i guld- og sølvtråde samt pastelfarvet silke og besat med perler, pailletter og krystaller.

Den purpurfarvede kroningskappe blev fremstillet af den kongelige kappemager Ede & Ravenscroft af silkefløjl broderet hos Royal School of Needlework. 12 brodøser brugte mere end 3.500 timer på at skabe værket mellem marts og maj 1953 og brugte 18 forskellige guldtråde til det.  Guldbroderiet viser hvedeaks og olivenkviste, som symboliserer velstand og fred og omgiver det kronede, slyngede monogram EIIR. Fra juli til september, entré til slottet og udstillingen 26,50 GBP. Informationer her.

Sådan kommer man dertil: Den hurtigste måde at komme fra London til Windsor på er med tog fra London, Paddington Station til Windsor Central Station. Turen tager cirka 30 minutter, og Windsors banegård ligger direkte nedenfor slottets mure. 

Dronning Elizabeths jubilæum
Windsor Castle. Foto (c) Visit Britain/Peter Packer.
Palace of Holyroodhouse

I anledning af det historiske jubilæum rummer Holyroodhouse-slottet en udstilling med et tilbageblik på majestætens tidligere jubilæer. Her vises kjoler, som dronning Elisabeth II har båret ved festlige lejligheder ved sølv-, guld- og diamantjubilæerne. Entré til slottet og udstillingen fra juli til september fra 17,50 GBP. Yderligere informationer her.

Afternoon tea for Elizabeth – og alle os andre

Hvis men er så heldig at hedde Elizabeth, kan man i juni nyde en gratis Afternoon Tea i luksuriøse omgivelser på London Marriott Hotel County Hall. Hotellet med den perfekte udsigt over Themsen samt Big Ben, Parlamentet og London Eye har i århundreder modtaget delegerede, politikere og konger på samme måde og byder på en ægte kongelig atmosfære. Betingelser og bookinger på hotellets restaurantside.

London Marriott Afternoon Tea. Foto (c) Visit Britain/PR.

Ligeledes i anledning af jubilæumsåret tilbyder det femstjernede hotel Taj 51 Buckingham Gate Suites & Residences en “Platinum Jubilee Afternoon Tea”. Fra kongelige minikareter, som rummer fint bagværk til vidunderlige håndlavede borddekorationer i den kongelige farve purpur er denne eftermiddagste en usædvanlig oplevelse. Med dets beliggende i det kongelige kvarter er hotellet ikke alene bare et stenkast fra den kongelige residens Buckingham Palace, men også kun en kort spadseretur fra St James’ Palace, hvor prinsesse Elizabeth i 1952 blev officielt udråbt til dronning. Yderligere informationer og bookinger.

Til Afternoon Tea på Taj 51 Buckingham Gate Suites & Residences. Foto (c) Visit Britain/PR.

Souvenirs til ære for Dronning Elizabeths jubilæum

Royal Collection tilbyder samlere og kongehus-fans en række special editions i år i anledning af jubilæet. Det bedste udvalg i elegante, kongelige gaver og souvenirs finder man i den officielle gavebutik i Buckingham Palace. Passende til lejligheden har de tilmed en “Platinum Jubilee Sparkling Wine”. Designet af jubilæumsflasken er inspireret af det gyldne broderi på kroningskappen og viser EIIR-monogrammet omgivet af gyldne olivenblade og hvedeaks. For gin-entusiasterne findes der også Buckingham Palace Dry Gin, som indeholder planter fra den kongelige have. Til shoppen.

Platinum Jubilee Sparkling Wine, Buckingham Palace, London. Foto (c) Visit Britain/PR.
Fint porcelæn til hjemmet

Det officielle porcelænssortiment i anledning af platinjubilæet, som udgives via Royal Collection Trust, omfatter krus, en tekop med underkop, en sidetallerken, en kande og en pilleæske. Hvert eneste stykke fint engelsk porcelæn fremstilles manuelt på pottemagerværksteder i Stoke-on-Trent efter metoder, som ikke har ændret sig i 250 år. Stoke-on-Trent ligger i Midtengland mellem Birmingham i syd og Manchester i nord og regnes for verdens keramik-hovedstad. Siden det 18. århundrede har Stoke været berømt for sin porcelæns- og stentøjsproduktion, som regionen blev kendt for under navnet “The Potterie”. Kaffekrus fra 25 GBP i slotsbutikkerne. Yderligere sortiment her.

En duft for dronningen

I Jermyn Street i London ligger de kongelige hofleverandører på stribe. En af dem er parfumeproducenten Floris, der har fremstillet dufte i næsten 300 år. Som verdens ældste uafhængige familie-parfumier og eneste hofleverandør af parfumer til Hendes Majestæt Dronning Elizabeth II har Floris en tæt forbindelse til kongehuset. Allerede i 1920’erne blev der kreeret en første duft med navnet “Royal Arms” til Elizabeth II. Siden da er der jævnligt opstået nye specialversioner til jubilæerne, således også til platinjubilæet. Navnet holdes dog stadig strengt hemmeligt. Hvis man ikke vil vente til lanceringen og søger et kongeligt minde, kan man trygt gå efter “White Rose” i butikken. Det formodes, at dronningen valgte denne duft til sin bryllupsdag, og at den lige siden har ligget hendes hjerte (og håndled) nær. Adresse: 89 Jermyn St, St. James’s, London SW1Y 6JH. Pris for 50 ml ca. 60 euro. Til hofleverandøren Floris, London.

Med Drag Queens gennem London

Hvis man ønsker at se en anden side af London, bør man booke sig ind på en byrundtur hos “Dragged Around London“. På to timers “West Mincer Tour” kommer du rundt til nogle af de mest besøgte seværdigheder i det centrale London under ledsagelse af en Drag Queen. Det bliver med garanti ikke nogen helt almindelig spadseretur, men en usædvanlig, lidt skør rejse gennem storbyens gader.

Bliv “Dragged Around London” på en utraditionel bytur. Foto (c) Visit Britain/PR.

Vil du læse lidt mere om London og hvad byen har at byde på? Så læs for eksempel vores artikel om Afternoon Tea i London lige her.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.