Øresvinene i Ho Bugt var fra Skotland

Delfiner i Esbjerg. I august måned 2020 kunne esbjergenserne nyde synet af en flok øresvin i Ho Bugt. Fiskeri- og Søfartsmuseet og hjemmesiden hvaler.dk efterlyste dengang fotos af delfinerne, som ville gøre det muligt af fotoidentificere dem for at finde ud af, hvor de kom fra. Det er nu lykkes for ét af øresvinene.

Med hjælp fra lokale

Udfra fotos, indsendte af lokale, som havde været ude og nyde synet af delfinerne i august, er det lykkedes at identificere ét af de øresvin, som huserede i Ho Bugt i august.

Fiskeri- og Søfartsmuseet i Esbjerg og hjemmesiden hvaler.dk har gennemgået en lang række billeder af de øresvin, der i august dukkede op i Ho Bugt. I samarbejde med hollandske og skotske hvalforskere er rygfinnebilleder af øresvinene fra Ho Bugt blevet nøje gransket.

Foreløbig har et af individerne kunnet identificeres. Den sikre identifikation skete på grundlag af billeder modtaget fra Kathrine Guldberg Knudsen og Sindy Krogsager Lundblad-Thomsen. Det oplyser Charlotte Bie Thøstesen fra Fiskeri- og Søfartsmuseet og Carl Kinze, der sammen koordinerer den danske del af øresvinshistorien.

Der er tale om øresvinshannen ”Mischief”, der i starten af august blev observeret i en øresvinsfolk ud for den hollandske kyst og tilbage i 2019 opholdt sig i Moray Firth ved den skotske nordsø-kyst.

Vi ved endnu ikke om de øresvinsflokke, der blev set i Limjorden, både i Nissum Bredning og ud for Hals også kom herfra, men efterlyser billeder af rygfinnerne på disse dyr for at kunne bekræfte dette” udtaler Carl Kinze, der bestyrer hjemmesiden hvaler.dk.

Delfiner i Esbjerg
Øresvinet Mischief der besøgte Ho Bugt, er blevet identificeret ud fra fotos indsendt af lokale. Foto (c) Niels Husted.

”Mischief” kommer vidt omkring

Der er tale om øresvinshannen ”Mischief”, der i starten af august blev observeret i en øresvinsfolk ud for den hollandske kyst. Tilbage i 2019 opholdt han sig i Moray Firth ved den skotske nordsø-kyst.

Vi ved endnu ikke om de øresvinsflokke, der blev set i Limjorden, både i Nissum Bredning og ud for Hals også kom herfra, men efterlyser billeder af rygfinnerne på disse dyr for at kunne bekræfte dette” udtaler Carl Kinze, der bestyrer hjemmesiden hvaler.dk.

Ikke helt fremmede i danske farvande

Øresvinet er kendt fra danske farvande helt tilbage til Ertebølletiden for 6000 år siden, hvor arten formentlig i længere perioder har taget ophold i danske farvande og Østersøen.

Før 2015 var øresvinet mest dokumenteret fra fangster og strandinger. I 2015 dukkede arten igen op i danske farvande. To hanner, ”Selfi” og ”Delfi”, holdt i adskillige uger til ved lavbroen over Storebælt efter en længere tur rundt i Østersøen.

De jagtede marsvin, men om de også dræbte dem, ved vi ikke. Vi ved ikke, hvor de to øresvin kom fra, og ej heller hvor de tog hen. Et andet øresvin kaldet ”Freddy”/”Fiet” opholdt sig ved Fredericia og var en marsvinedræber. Herefter opholdt delfinen sig i længere tid i Kieler Fjorden for så stikke til af artsfæller i Kielerkanalen.

Der er ikke er delfiner i Esbjerg længere – de er rejst videre. Men Fiskeri- og Søfartsmuseet i byen har åbent året rundt.

Vi har tidligere skrevet om delfiner. Dog ikke i Esbjerg, men i Oman. Læs mere om det her.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.