De stående Memnon-kolosser

De “nye” Memnonkolosser. I slutningen af 2014 blev den første af to stående kolossalstatuer af Amenhotep III rejst ved hans dødetempel. I dag står der to stående kolossalstatuer ved det, der var templets nordlige del.

De “nye” Memnonkolosser, som man kan kalde dem, hørte til Amenhotep III’s tempel. Selve templet – som der ikke er helt så meget tilbage af som andre af de store templer samme sted – lå på Luxors vestlige bred.

De nye Memnon-kolosser
De “gamle” kolosser har længe været et af Luxor Vestbreds mest kendte kendetegn.

Det var et af de største templer i Ægypten, og indgangen var flankeret af de to tronende statuer af kongen, der ses på billedet ovenfor. Kolosserne kaldes Memnonkolosserne. Men de har intet med Memnon (den græske morgenrødes søn) at gøre.

De nye Memnonkolosser
Her ses de to “nye” Memnonkolosser, der blev rejst i 2014.

Igennem flere år har den armenske arkæolog Hourig Sourouzian stået i spidsen for store udgravninger på lokaliteten. Denne artikel fra Smithsonian (fra 2007) giver et godt indblik i udgravningerne. De har blandt meget andet afsløret de stående kolosser, der nu er restaurerede og rejst ved templet. Hourig Sourozian optræder her på en lille film om projektet.

Læs mere om det gamle Ægypten og dets bygningsværker her.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.