Child of God af Cormac McCarthy foregår i Tennessee. Og et eller andet sted i det kuperede Øst-Tennessee kan man møde Lester Ballard, hovedpersonen i Cormac McCarthys roman fra 1975.
Child of God er ikke noget rart bekendtskab
Han er netop blevet løsladt fra et fængelsophold, og da han vender hjem finder han ud af, at hans hus er blevet solgt. Han er nu hjemløs, og det gør ikke hans sind mere mildt.
Det var ikke mildt til at begynde med, men nu bobler og brænder frustration, had og råddenskab i ham for alvor. Da han finder en forladt og forfalden hytte ude i skoven, flytter han ind i den. Her lever han sit ensomme, ækle, rådne undskyldning af et liv og går mere og mere i opløsning.
Menneskelig forråelse
Der er snavs, skrald, vold og had, og en ætsende menneskelig forråelse flyder gennem Lester Ballards liv. Child of God er så ubehagelig at læse, at det næsten ikke er til at bære.
Men der er noget med den måde, Cormac McCarthy skriver på. Der er noget med den måde, menneskets mest afskyelige bagside bliver beskrevet. Det rå og beskidte bliver poetisk, og det er svært ikke at sluge denne bog i ét hug.
Bogen er kun på 185 sider og er som sådan hurtigt læst, men den sidder i ens krop meget længe efter. Det er også en bog, der sagtens tåler en eller flere genlæsninger. For denne læser er der ikke nogen tvivl om, at Cormac McCarthy er en af de vigtigste, amerikanske forfattere i vores dage.
Bøger, der foregår i Sydstaterne
Child of God foregår i Tennessee (se mere om den her), men det er ikke den bog, man skal have fat i, hvis man ønsker den mere Borte med blæsten-agtige sydstatsstemning. Et kendetegn ved bøger, som foregår i Sydstaterne, er, at de ofte er fortællinger om dysfunktionelle familier. Det gælder for eksempel Dorothy Allisons Bastard out of Carolina, som vi har skrevet om her.
Opdateret med nye links m.v. d. 20. marts 2019.
1 Kommentar on “Child of God af Cormac McCarthy”