Opdag Charles Dickens’ England

Charles Dickens England. Han er kendt som en af viktoriatidens største forfattere, og dette år markerer 150 år siden Charles Dickens’ død. Han blev født i Portsmouth på Englands sydkyst, og han tilbragte sine dannelsesår i Chatham og London, inden han fik litterær succes.

Omkring 15 romaner fulgte efter, foruden adskillige kortromaner og hundredvis af noveller. Det gælder blandt andet Et juleeventyr, Oliver Twist og Store forventninger. Alle værker, der er fyldt med humor, satire og unikke iagttagelser af figurer og aspekter fra det victorianske samfund.

Påmindelser om Charles Dickens’ England er at finde overalt i den sydlige del af landet. Og også på det store lærred, da mange af hans værker er omsat til film og tv. Efter sin død i 1870 blev han stedt til hvile på Poets’ Corner i Westminster Abbey, et vidnesbyrd på hans indflydelse på den litterære verden.

The Personal History of David Copperfield

Armando Iannuccis flamboyante bud på Charles Dickens’ klassiker, The Personal History of David Copperfield, har fået et komisk præg. Den kunne man opleve i biografen tidligere i år. Med Dev Patel i titelrollen fandt optagelserne sted rundt omkring i England. Her så man nogle af landets mest naturskønne landskaber og imponerende bygninger. Den episke historie om mod og vedholdenhed, der blev udgivet for første gang i 1850, er muligvis forfatterens mest autobiografiske roman. Man følger David Copperfields liv, mens han forvandles fra et forarmet, forældreløst barn til en succesrig forfatter.

Optagelsessteder

Alle filmens medvirkende er britiske stjerner, heriblandt Peter Capaldi, Ben Whishaw, Morfydd Clark, Hugh Laurie, Tilda Swinton og Gwendoline Christie. Drømmer du om at følge i stjernernes fodspor, er der optagelsessteder over hele det østlige og sydøstlige England. Læs med her om de steder, der inspirerede Dickens.

Bury St Edmunds

Bury St Edmunds i Suffolk er for baggrund i adskillige scener i The Personal History of David Copperfield. Det er for eksempel områderne omkring Angel Hill og Angel Hotel. En blå mindeplade pynter sidstnævntes facade for at fejre mindet om Dickens’ besøg i byen. Han boede på hotellet første gang i 1835, og romanforfatterens citater er at finde på spejle og illustrationer overalt i den georgianske bygning.

Arrangementsstedet The Athenaeum indgår også i den nye film sammen med Chequers Square. Dickens holdt oplæsninger i den fredede Grade I-bygning, som blev bygget til underholdningsformål i den viktoriatiden. Scener fra filmen blev også optaget i Theatre Royal, det sidste teater fra Regency-perioden i England, der stadig er i brug. Det var den kendte arkitekt William Wilkins, der stod bag.

Charles Dickens England
Hestevogn on location ved optagelserne af The Personal History of David Copperfield i Bury St. Edmunds, Suffolk. Foto: PR.

Dickens var en regelmæssig besøgende i byen, som har stærke bånd til Magna Carta samt sin egen sagnhistorie om Sankt Edmund og ulven. Den er hjemsted for flere historiske monumenter for eksempel St. Edmundsbury Cathedral og ruinerne af St Edmund kloster. Klosteret ligger i den imponerende Abbey Gardens. Det var en gang et af de største og mest magtfulde benediktinerklostre i England, og der er adgang til dets ruiner gennem Abbey Gate.

King’s Lynn

Filmoptagelserne satte liv i købstaden King’s Lynn i Norfolk og dens billedskønne strandpromenade ved floden Great Ouse. Både toldbygningen fra det 17. århundrede og Purfleets historiske havn indgår i filmen. Byen var en af landets vigtigste havne i det 12. århundrede, og den er hjemsted for en række historiske bygninger. Her er der mere end 900 års søfartshistorie, fra middelalderkirker og lavshuse, til fine huse, hemmelige gårdspladser og skjulte korridorer.

Weybourne

Det enorme strandområde tæt på kystlandsbyen Weyborne, midt i Norfolk Coast Area of Outstanding Natural Beauty, sørgede for endnu en baggrund til optagelserne. Litteraturentusiaster og fans af filmen kan drømme om at følge i David Copperfields fodspor, når de udforsker stranden fyldt med småsten. Charles Dickens England her er også imponerende klippetoppe og skønne stenhytter. Denne bemærkelsesværdige kyststrækning er hjemsted for Englands største koloni af gråsæler. Her er også sandklitter, odder bestående af småsten, saltvandsmarsk samt et rigt planteliv.

Hull

De brostensbelagte gader i Hulls gamle bydel har også været bagscene for optagelser af David Coppefield-filmen. Her kan man nemt træde tilbage i tiden blandt de historiske bygninger, snævre gyder og den victorianske Hepworth Arcade. Byens Museum Quarter udforsker områdets fascinerende fortid og er også fyldt med periodearkitektur.

The Queens Gardens Water Fountain og Maritime Museum, Hull, East Riding of Yorkshire, England. Foto: Visit Britain og Lee Beel.

Mere af Charles Dickens’ England

Dickens har også tilknytninger til flere steder i London og Kent. Områderne byder på masser af arkitektur og mange steder stærke litterære forbindelser …

Broadstairs

Dickens skrev David Copperfield i Fort House – nu kendt som Bleak House – i Broadstairs. Han tilbragte nemlig mange af sine ferier i denne kystby på Isle of Thanet. Han besøgte stedet første gang i 1837, og skrev flere værker her.

Selvom Broadstairs Dickens Festival ikke finder sted i år (2020), kan man sagtens fortælle lidt om den. Festlighederne begyndete i 1937, da Gladys Waterer, en daværende beboer i Dickens House, arrangerede en produktion af David Copperfield. Det gjorde hun for at markere hundredårsdagen for Dickens’ første besøg i byen. Folk klædte sig ud i viktoriansk tøj for at reklamere for forestillingen. Og det har de faktisk gjort det næsten hvert år siden da. Ja, indtil nu er det kun 2. verdenskrig, der har sat en stopper for aktiviteterne.

Dickens House Museum, Broadstairs, Kent, England. Foto: Thanet District Council.

Dickens House Museum

Dickens House Museum i Broadstairs udstiller breve, tryk, kostumer og andre personlige genstande. Bygningens tidligere ejer, Mary Pearson Strong, gav endda inspirationen til den berømte linje i David Copperfield: “Janet! Æsler!” For Dickens-entusiaster, som er interesserede i at udforske Broadstairs yderligere, er der også en digital rundtur i de områder, der er tilknyttet forfatteren.

48 Doughty Street, London

Dickens og hans kone Catherine flyttede til denne adresse i Camden blot få måneder inden Dronning Victoria kom på tronen i 1837. Her skrev han Oliver Twist, Nicholas Nickleby og Pickwick Klubben. Ejendommen har bevaret sin viktorianske charme som Charles Dickens Museum. De private sovekamre, tjenestefolkenes kamre og forfatterens arbejdsværelse er en påmindelse om livet i Viktoriatidens England. Her er fine ting såsom hans skrivebord, breve, manuskripter og endda Catherines forlovelsesring. Man kan også se tingene, eller i hvert fald mange af dem, på en virtuel omvisning på museet.

Charles Dickens’ Birthplace Museum, Portsmouth

Dickens’ fødested i Portsmouth, på Old Commercial Road, er nu et museum fyldt med møbler og andet memorabilia. Det har spillet en central rolle i festlighederne, der for otte år siden markerede 200 års jubilæet for forfatterens fødsel. Dickens vendte senere tilbage til kystbyen, og han henviste hertil adskillige gange, da han skrev Nicholas Nickleby. Han er heller ikke den eneste berømte person fra litteraturens verden, som kaldte Portsmouth eller den nærliggende Southsea for sit hjem. Både Sir Arthur Conan Doyle og Rudyard Kipling tilbragte tid i området.

Læs mere om rejser til England hos Visit Britain her.

Vi har også næsten lige skrevet denne artikel om det sydøstlige England.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.