Begyndelsen til det hele af Mogens Jørgensen, ægyptolog på Glyptoteket i 42 år, handler om brygger Carl Jacobsen og grundlæggelsen af museets ægyptiske samling, der er en af de fineste.

Glyptoteket
Dette hoved i rød kvartsit var Valdemar Schmidts yndlingsstykke i samlingen. Han erhvervede det i Cairo i 1894 via kunsthandleren Alexander Dingli.

Sammen med Glyptotekets første ægyptolog Valdemar Schmidt skabte bryggeren en samling, der kunne og kan måle sig med de fineste og største i Europa. Bryggeren manglede ikke penge, og var derfor i stand til dels at overbyde andre købere på de store kunstauktioner i Europa, dels at forsyne Valdemar Schmidt med rigelige midler, når han for eksempel rejste til Ægypten og krejlede med både arabere og europæere på det ægyptiske kunstmarked.

Dengang var der heller ikke de samme skrappe regler for handel med antikke genstande som der er i dag, og på den måde kunne mange ting lovligt bringes fra Ægypten til Danmark.

Desuden sponsorerede bryggeren udgravninger i Ægypten, og fik på denne måde ofte førsteret til de udgravede genstande efter at museet i Cairo og de ægyptiske antikvitetsmyndigheder havde valgt det, de mente, der skulle blive i Ægypten. Det gjaldt for eksempel genstande, der var af unik karakter.

Indimellem kom også internationale kunsthandlere forbi København for at præsentere bryggeren for genstande, han kunne investere i til Glyptoteket og samlingerne.

Begyndelsen til det hele fortæller i det lette og elegante sprog, der er typisk for Mogens Jørgensen, hele historien fra det første køb af en mumiekiste pr. postordre til de sidste ting erhvervet via sponsorering af udgravninger i 1925. Begyndelsen til det hele er god at have ved hånden ved et besøg i den ægyptiske samling på Glyptoteket.

Bogen kan købes i Glyptotekets museumsbutik enten personligt eller via nettet. Glyptotekets hjemmeside finder du her. Vi har skrevet om Glyptoteket flere steder, blandt andet her, hvor vi besøger den ægyptiske samling.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.