Sæson for jagten på det røde guld

Krebsegilde i Sverige

Så går sæsonen for jagten på det røde guld ind. Det sker i nabolandet, og vi danskere kan nemt være med. Krebs i alle afskygninger og i store mængder kan fanges. Ledsaget af fest, højt humør, snapseviser og sensommersol. Kom med til krebsefangst og festligt krebsegilde i Sverige.

Så er det tid til at hente det røde guld op fra dybet – og sætte tænderne i det lækre, fine kød. I Sverige inviteres man med på båd, hvor der fanges og tilberedes på dæk. Nogle steder kan krebsefangsten også ske fra broer. Som prikken over I’et er det sæson for de sjove krebsegilder, hvor krebsedyrene traditionen tro sættes til livs i festligt lag.

Krebsegilde Sverige
Friske skaldyr omkring bordet i Bohuslän.

Et krebsegilde er en traditionel svensk sensommerfest i august eller september, hvor krebsedyrene for alvor kommer i centrum. Som oftest samles familie og venner i en miniferie på landet til en lang festlig nat, hvor der ikke bare spises krebs i store mængder men også festes med hagesmæk og specielle krebsehatte på. De glade snapseviser er naturligvis et fast indslag. Hele vejen rundt om bordet synges med uanset sangkvalitet, og der skåles løbende.

Krebsegilderne er et vigtigt indslag i den svenske festkalender og en væsentlig del af svenskernes folkesjæl og kulturhistorie. De fejres og nydes over hele landet, og der er også mange hoteller og restauranter, som sætter krebsene i højsædet i sensommeren, siger Anna Kron Boysen fra Visit Sweden.

Svenskerne har svælget i krebs siden 1600-tallet. I store dele af Sverige spises krebs især på denne tid, og på vestkysten er det hovedsageligt jomfruhummer, der stilles på bordet. Der er delte meninger om, hvilke af dem, der smager bedst, og ofte hænger det sammen med, hvor man er vokset op i Sverige. Der er forskellige måder at tilberede dyrene på, men det mest almindelige er, at krebs koges i saltet vand, evt. med øl, dild og andre krydderier.

Krebsegilde Sverige
Kräftskiva på Knistad Herrgård 2014.

Jomfruhummer – Nephrops norvegicus: Jomfruhummer er et langstrakt krebsedyr med ti tornede ben, fem på hver side. De forreste ben er lange og smalle med kløer foran. Jomfruhummer lever for det meste nedgravet på havbunden og har en lyserød skal. Dens føde består af forskellige mindre krebsdyr, orme og mikroskopiske dyr. Dens længde varierer mellem 8 og 24 cm.

Signalkrebs – (Pacifastacus leniusculus): Signalkrebsen blev indført til Sverige fra Nordamerika og er i øjeblikket den mest almindelige krebs i det sydlige Sverige. Krebs bevæger sig normalt som en slags fodgænger hen over søbunden. Røde sumpkrebs vokser hurtigt, og voksne dyr kan nå en vægt på 50 g og være 5,5 til 12 cm lange.

Læs med når vi i de kommende dage skriver mere om de svenske krebsegilder. Du kan i mellemtiden tjekke disse specielle overnatningssteder i Sverige.

Middelalder – by fejrer Michelin – mad – festival

Kookeet Brügge Belgien

Den sidste weekend i september kan besøgende i den belgiske middelalderby Brügge smage gastronomi i topklasse, når den årlige madfestival Kookeet løber af stablen den 29. september-1. oktober.

Konceptet for festivalen er simpelt: gastronomiske oplevelser til demokratiske priser. Her vil 31 af byens bedste kokke samt en gæstekok tilberede forskellige kulinariske mesterværker, som de mere end 100.000 madelskere, der hvert år besøger festivalen, kan kombinere, som de vil – i eget tempo.

Samtidig byder festivalprogrammet på madlavnings-demonstrationer og pop-up-optrædener.

Kookeet Brügge Belgien
Foto fra Kookeet i Brügge i 2016. Det er Kevin Vandeplassche, der har fotograferet

De 31 Brügge-kokke, der deltager på festivalen, har enten en eller flere
Michelin-stjerner, en Bib Gourmand-udmærkelse eller en høj GaultMillau-score.

Det er gratis at deltage i festivalen – man betaler blot for den mad, man ønsker.

Læs mere om festivalen her og husk, at vi tidligere har skrevet flere indlæg om Belgien. Læs for eksempel om ølfestivaler her.

Fun Facts Dubai

Dubai

Dubai er kendt som et rejsemål med noget for alle: Her kan man på en og samme ferie både lade sig forføre af byens moderne og futuristiske arkitektur, udforske nogle af de mange kunstneriske nabolag eller nyde godt af ørkenmetropolens mange gastronomiske muligheder. Her er en række af tallene bag ørkenmetropolens succes og storslåethed.

15 – Antal kunstgallerier i Alserkal Avenue

Midt i industriområdet Al Quoz ligger Alserkal Avenue, der er regionens førende kunst- og kulturmidtpunkt. Her finder man bl.a. 30 kreative værksteder, 15 moderne gallerier og et privatejet museum. Området blev grundlagt i 2007 for at bakke op om regionens blomstrende og moderne kunstscene, og gallerierne her huser både kunstnere på vej op ad karrierestigen samt nogle, der allerede er på toppen.

Udover forskellige udstillinger, byder Alserkal Avenue også på arrangementer som menings- og idéudvekslinger, auktioner og lokale festivaler, hvor kunst, mad og kreativitet er i højsædet.

Al Serkal Avenue Dubai
Al Serkal Avenue i Dubai. Foto (c) Dubais Turistråd og www.related.dk.
78,6 – Antal kilometer kystlinje ved Palm Jumeirah

På øen Palm Jumeirah, der stod færdig i 2011, finder man nogle af Dubais mest eftertragtede ferieresorts som Atlantis The Palm, Jumeirah Zabeel Saray og One&Only The Palm Resort.

Samtidig er her mange forskellige muligheder for gastronomiske oplevelser – på eksempelvis på Nobu, der serverer autentiske japanske retter, eller på den kinesiske restaurant Maiden Shanghai. Er man på udkig efter en middag i et afslappende strandmiljø, bør man besøge Club Mista Vare, der huser syv restauranter på en 120 meter lang strand.

Palm Jumeirah er også et ideelt sted for fitness-entusiaster, der langs palmens “stamme” finder en løberute på næsten 3 kilometer samt en cykelsti på 11 kilometer langs kysten ved Boardwalk Palm Jumeirah.

The Palm Jumeirah
The Palm Jumeirah er nok Dubais mest kendte, kunstige ø. Foto (c) Dubais Turistråd og www.related.dk.
86 – Antal kilometer cykelsti i Al Qudra-ørkenen

Den 86 kilometer lange cykelsti i ørkenområdet Al Qudra er populær blandt både øvede ryttere og nybegyndere.  Undervejs på turen kan man nyde udsigten over ørkenlandskabets sanddyner og måske endda få et glimt af de vilde dyr som fx oryx-antiloper og heste langs ruten.

164 – Antal etager i Burj Khalifa

Med sine mere end 828 meter er Burj Khalifa verdens højeste bygning. Den slog dørene op i 2010 og huser både lejligheder, kontorer, to observations-platforme, et hotel samt verdens højest beliggende restaurant og bar.

Burj Khalifa Dubai
Burj Khalifa ligger ved Dubai Mall. Foto (c) Dubais Turistråd og www.related.dk.
200+ – Antal forskellige nationaliteter, der bor i Dubai

Både dengang Dubai var en attraktiv handelsby og i dag, hvor byen er en af verdens førende rejsemål, har Dubai budt velkommen til folk fra hele verden, der kommer for at leve og arbejde i byen. I dag bor der mere end 200 forskellige nationaliteter i Dubai, hvilket bl.a. afspejles i byens enorme kulinariske udbud.

1833 – Dubais fødselsår

Det anslås, at Bur Dubai-området syd for Dubai Creek er den ældste del af Dubai. Her finder man i dag en lang række historiske steder, museer og gamle bygninger. Området opstod i 1833, da 800 medlemmer af Bani Yas-stammen (forfædre til den kongelige Al Maktoum-familie) kom til byen anført af Hans Højhed Sheik Maktoum bin Butti Al-Falasi, som havde erklæret sit folk uafhængigt fra Abu Dhabi. Denne migration menes at markere “fødslen” af det moderne Dubai.

Dubai Creek
Sejl ud på Dubai Creek og nyd at det lufter lidt mere her end midt inde i byen. Fra den ene side af Creek’en til den anden tager det med abra kun få minutter. Foto (c) Dubais Turistråd og www.related.dk.
2000+ – Antal restauranter i Dubai

De mange forskellige nationaliteter og kulturer i Dubai har medført, at byens gastronomiske udbud har udviklet sig i alle tænkelige og utænkelige retninger – til alle budgetter. I Dubai finder man alt fra glamourøse restauranter, der serverer pompøs haute cuisine, til skjulte, lokale perler – der har været de lokales favoritter i årtier – og nyere streetfood-steder.

88,2 millioner – Antal passagerer, der rejste gennem Dubais lufthavn i 2017

Dubai International Airport er blandt verdens travleste lufthavne og tog sidste år imod mere end 88 millioner rejsende. Og de nyligt indførte ændringer i reglerne om transitvisum har gjort det endnu mere attraktivt at vælge Dubai som stop-over – enten til et kort ophold på fx 48 timer eller som et led i en større rejse.

Vi elsker Dubai og synes, det er en spændende by på både godt og ondt. Mulighederne er mange, også for at bruge penge. Se for eksempel lidt om Dubai Mall her.

Val Gardena varmer op til skisæsonen 2018

Val Gardena

Er man til den aktive vinterferie, er Val Gardena i Dolomitterne i det nordlige Italien den oplagte destination. Her er man konstant omgivet af uforlignelig, snedækket natur, der blot venter på at blive taget i brug. Få indblik i områdets skifaciliteter her.

Val Gardena / Alpe di Siusi

Val Gardena er en del af Dolomiti Superski, et verdensberømt netværk af 12 skiområder i Dolomitterne, som man kan få adgang til med blot ét enkelt skipas. Området er ideelt for skiløbere, der er på udkig efter forskelligartet skiterræn, da området tilgodeser både børnefamilierne og World Cup-stjernerne.

Med sine grønne og blå løjper, er skiområdet Alpe di Siusi i Val Gardena et særligt populært startpunkt for begyndere og familier, hvis børn skal på ski for første gang. Fra den smukke landsby Selva Val Gardena, kan du også tage direkte til den berømte rundstrækning Sellaronda, som giver dig en uforglemmelig tur rundt om Sella-bjerget.

Sellarondaen

Sellarondaen er en af de bedste skiruter i Dolomitterne, og den ligger kun et stenkast fra Val Gardena. Skiløbere på alle niveauer kan færdiggøre den 40 kilometer lange rute takket være kabelbanerne – forudsat at man planlægger en hel dag dedikeret til denne ekstraordinære oplevelse.

Man kan opleve Sellaronda og regionens 12 store skiområder med Dolomiti Superski-passet.

Højdepunkterne for skiferien i Val Gardena

• Vinder af flere priser og kåret til bedste skiområde i Dolomitterne
• Dolomiti Superski råder over mere end 1200 kilometer pister
• Sellarondaen er den smukkeste panorama-rute i Alperne
• 100% snegaranti takket være teknisk programmeret snowmaking
• Områdets nye skilifte giver en behagelig og hurtig opstigning
• Skiløjper på verdensmesterskabsniveau i Dolomitterne, der er på UNESCOs verdensarvsliste
• Nybegynder eller professionel skiløber: Skiløb for alle niveauer
• Mere end 60 hyggelige bjerghytter inviterer til ophold og nydelse
• Südtirol Gardenissima: Den længste, sværeste og største slalombane i Dolomitterne

Syv læseoplevelser til ferien

Søren Ulrik Thomsen

Der er ikke noget så herligt som at have noget at læse i, når man er på ferie, og mange, der ikke rigtig når at få læst nok i den travle hverdag, kaster sig over bøger, når ferien banker på.

Nogle er til en god krimi, nogle vil fordybe sig i en klassiker og nogle vil helst have nyere litteratur.

Her guider vi til syv vidt forskellige læseoplevelser til ferien.

Krimielskeren: De smukkeste af Karin Slaughter

Selvom det er mange år siden, er familien aldrig kommet sig over datteren Julias forsvinden. Den er gået i opløsning, og de to tilbageværende søstre Lydia og Claire har ikke verdens bedste forhold, heller ikke til resten af familien.

Begge prøver at have nogenlunde normale liv, men det står ret hurtigt klart, at ingen nogensinde rigtigt er kommet sig over Julias forsvinden tyve år tidligere.

Da en ung kvinde igen forsvinder, minder det lidt for meget om de omstændigheder, der var ved Julias forsvinden, og Claire begynder som at grave i sagen, da hun er overbevist om, at der er en forbindelse.

Måske kan hun på den måde endelig få lukket nogle af de åbne sår, hele familien stadig går rundt med. Det viser sig selvfølgelig, at Claire skulle have holdt nallerne væk fra den nye sag, for der dukker ting op, hun ikke havde regnet med og som kommer til at ændre alt for altid.

De smukkeste er en isnende krimi fyldt med meget udpenslede voldsepisoder, masser af mystik og et fint plot, der ikke er til at regne ud med det allerførste. Et rigtig godt bud på en gåsehudsfremkaldende og overraskende krimi.

Ekstra tip!

Synes du Karin Slaughter skriver godt? Så tjek hendes to andre serier ud, Grant County-serien med børnelægen Sarah Linton og Atlanta-serien med Will Trent. På et tidspunkt smelter de to serier sammen, og alle bøger i begge serier er oversat til dansk.

Hyggelæseren: Feriegæsterne af Emma Straub

En amerikansk familie fra New Yorks kreative klasse lejer et hus på Mallorca i sommerferien for at fejre en række mærkedage. Franny og Jim er ægteparret, der har holdt sammen i 35 år, og udadtil går det godt. Det vil de gerne fejre med familien og med Frannys bedste venner, bøsseægteparret Lawrence og Charles.

Men det går ret hurtigt op for læseren, at der også er tale om en let dysfunktionel familie. Sønnen Bobby har en ulidelig kæreste, som er ældre end ham og lidt for trashy ifølge Franny. Der er kurrer på tråden i forældrenes tilsyneladende solide ægteskab, pengeproblemer og noget med noget utroskab. Datteren Sylvia vil egentlig bare miste sin mødom og være i fred. Og Lawrence og Charles er ved at adoptere et barn, og har svært ved at rumme familiens forskellige problemer, selvom de prøver.

Det gør aldrig rigtig ondt i Feriegæsterne, og læseren kommer aldrig til at støde sig på personerne, der er fint beskrevne, men ikke med den superskarpe kant, man fornemmer forfatteren har været ude efter at give dem.

Men som ferielæsning i hængekøjen eller på stranden – måske endda på Mallorca, hvor bogen foregår – er det en bog, der er lige, som den skal være. Den er udmærket skrevet og let at læse.

Feriegæsterne Emma Straub
Feriegæsterne af Emma Straub. Denne forside er fra en af de engelske udgaver, men den er oversat til dansk.

Ekstra tip!

Hvis du elsker bøger som denne, der handler om den der sommer, hvor der sker noget afgørende, så vil du måske også synes om Sommersøstre af Judy Blume. Meget hyggelig læsning til sommerhus eller stranden. Den er oversat til dansk, men fås kun brugt. Se mere om den engelske udgave her.

Litteraten: Kongens fald af Johannes V. Jensen

Mikkel Thøgersen er den gennemgående karakter i Kongens Fald, men læseren følger også andre karakterer, der på den ene eller den anden måde fletter sig ind i Mikkel Thøgersens liv. Det gælder blandt andet den danske konge, Christian II.

Bogen, der er blevet udnævnt til at være århundredets danske roman, foregår i 1500-tallet, og kan godt læses som en slags historisk roman, der er for eksempel handler om det stockholmske blodbad i 1520 og kong Christian II’s afsættelse i 1923.
Men den handler mest Mikkel Thøgersen og hans liv og hvordan de personer, han møder undervejs i livet, spiller en rolle for hans handlinger og tanker, og det er ikke altid for det gode.

Romanens sprog er fyldigt og meget beskrivende med naturbeskrivelser og malende udpenslinger af hestedrab og andre voldsomme ting.

Kongens Fald er som sådan ikke svær at læse, og slet ikke, når man lige vænner sig til det gammeldags sprog. Den er heller ikke lang, selvom den nok tager lidt længere tid at læse end en hurtig krimi. Om den er århundredets danske roman må hver læser selv bedømme, men den er under alle omstændigheder svær at komme udenom, hvis det er de danske klassikere, man går efter at få læst.

Kongens Fald Johannes V. Jensen
Kongens Fald kan fås i en let paperback fra Gyldendal.

Ekstra tip!

Interesseret i danske klassikere? Så kan den lange novelle Ved Vejen af Herman Bang måske følge efter Kongens Fald. Ved Vejen handler om den forsømte stationsforstanderfrue Katinka Bai, der sygner hen et sted i den jyske provins.

Poeten: Samlede Thomsen af Søren Ulrik Thomsen

Indrømmet, Samlede Thomsen er måske lidt for meget af en moppedreng at ligge at rode med på stranden eller i hængekøjen, i hvert fald størrelsesmæssigt.

Indholdsmæssigt er det selvfølgelig noget andet, for her er for første gang alle Søren Ulrik Thomsens digte, essays og artikler samlet, og der er læsestof nok at kaste sig over.

Samlede Thomsen kan læses fra ende til anden, og på den måde får man et godt overblik over forfatterskabet, men det er ligeså fornøjeligt at lave nedslagslæsning og snuppe et digt her og der og så fordybe sig i et erindringsstykke bagefter.

Få fat på den seneste udgave, den er fra december 2017, som også indeholder Thomsens nyeste tekster fra En hårnål klemt inde bag panelet.

Ekstra Tip!

Flere danske digte? Du kan også kaste dig over Samlede Strunge, som er Michael Strunges samlede digte, der udkom for nogle år siden.

Non-fiktionsnørden: Ind i vildmarken af Jon Krakauer

Hvad får en ung mand fra en velstående familie til at stikke af fra det hele efter veloverstået eksamen med livet liggende for fødderne af sig?

Det bestemmer journalisten og forfatteren Jon Krakauer sig til at finde ud af, da han hører om Christopher Johnson McCandless, som fire måneder efter han var rejst fra den amerikanske østkyst blev fundet død i Alaskas vildmark på den anden side af kontinentet.

Jon Krakauer rejser så at sige i McCandless’ fodspor i bogen Ind i vildmarken og møder folk, der havde kontakt med ham på den rejse han foretog som vagabonden Alex Supertramp.

Jon Krakauer skriver forrygende godt, og selvom der er passager i bogen, som er præget af en vis forfatterfrihed, er det en meget velresearchet non-fiktions-bog, der fortæller en masse om det moderne, amerikanske samfund (i 1990’erne).

Interessant og velskrevet sommerlæsning, der minder om at se en rigtig god dokumentarudsendelse på tv.

Ekstra Tip!

Mere non-fiktion? Jon Krakauer er også kendt som bjergbestiger, og han var med på den ekspedition til Mount Everest i 1996, hvor flere mennesker omkom i forsøget på at nå toppen. Det har han også skrevet en bog om. Den hedder Op i det blå.

Young Adult-fan: Knivens stemme af Patrick Ness

Det går stærkt i denne ungdomsroman af Patrick Ness. Så stærkt, at man indimellem får en smule åndenød af at læse den. Også fordi det er sindssygt spændende.

Knivens stemme foregår i en anden verden, en ny verden, hvor alle kan høre hinandens tanker og hvor intet derfor er hemmeligt.

Drengen Todd, der er lige ved at blive teenager, og hunden Manchee opdager, at der findes et sted, hvor der hersker stilhed, og selvom det skulle være umuligt, så er den god nok.

Denne opdagelse bliver starten på et regulært kapløb mellem det gode og det onde. Som læser kommer man nogle gange selv lidt i tvivl om, hvem der egentlig er god og ond, men dybest set holder man med Todd og Manchee på deres hæsblæsende tur gennem denne nye, anderledes verden.

Knivens stemme er skrevet for store børn og er derfor ret let at læse, men den kan nu også sagtens underholde voksne, især dem, der allerede er velbevandrede i Young Adult-genren.

Ekstra tip!

Forkærlighed for Young Adult? Der er nok at tage fat på. Fortsættelsen til Knivens stemme af Patrick Ness er også oversat til dansk og hedder Fjendens ansigt. Nummer tre er så vidt vides endnu ikke oversat.

Tegneseriefreaken: Til døden os skiller af Robert Kirkman

Da politimanden Rick vågner efter at have ligget i koma, er verden gået under. Eller i hvert fald overtaget af levende døde – zombier – the walking dead. Deres bid slår enten en ihjel eller smitter, så man selv bliver en zombie, der må vakle evigt sulten rundt i en post-apokalyptisk og ødelagt verden.

The Walking Dead var en tegneseriesucces i utallige bind længe inden tv-serien så dagens lys, og selvom tv-seriens handling i de første afsnit følger tegneserien ret nøje, er der alligevel en del personer og handlingstråde i tegneserien, vi ikke kender fra tv. Efterhånden som tegneserien skrider frem, bliver der mere og mere forskel på tegneserie og tv-serie.

Hvert bind i serien er en samling af hæfter, der er udkommet siden 2003, og som nu også kommer i samlede bind. Til døden os skiller det allerførste bind i serien, og her følger vi Rick, som desperat og forvirret bevæger sig mod storbyen Atlanta i håbet om at finde sin kone og søn, som der ingen spor er af i deres hjem.
Undervejs møder Rick andre overlevende, der forsøger at hjælpe hinanden i denne nye verden og finde midler til at bekæmpe de levende døde.

Serien foregår i de første bind i staten Georgia, senere rykker scenen nordpå mod Washington, DC. De første bind er tegnet af Tony Moore, der senere bliver erstattet af Charlie Adlard. Den er skrevet af Robert Kirkman.

The Walking Dead er ikke for børn og sarte sjæle, og der er scener i tegneserien, der er mere voldelige end i tv-serien. Tegningerne er flotte i sort/hvid, og det er kun forsiderne, der er i farve. De første seks bind er udkommet på dansk, muligvis flere.

Walking Dead tegneserie
Forsiden af den engelske udgave af Til døden os skiller / Walking Dead 1.

Ekstra tip!

Vild med Walking Dead? Så kunne du måske også fristes til at læse The Rise of the Governor. The Governor er en af skurkene i både tv-serien og tegneserien, og denne roman fortæller historien om, hvordan han endte med at bliver The Governor. Det er ikke en tegneserie, men en roman, og den findes ikke på dansk.

Ny våd legeplads i Dubai

Laguna Water Park Dubai

Nu har besøgende i Dubai endnu en mulighed for at blive kølet ned i varmen. Ørkenbyen har nemlig fået et nyt vandland ved navn Laguna Water Park.

Her kan adrenalinjægere suse ned ad adskillige rutsjebaner, mens familiens mindste kan boltre sig i vandlegelandets børnevenlige rutsjebaner.

Derudover har stedet en surf-simulator, hvor øvede såvel som nybegyndere kan afprøve deres surf-talent – og når batterierne skal lades op, kan familien smide sig i pool-loungen, på stranden eller i en af de charmerende cabanas.

Laguna Water Park har ligeledes et væld af restauranter, caféer og isboder. Med en dagsbillet har man også mulighed for at forlade parken for at spise frokost andetsteds og komme tilbage senere på dagen.

Prisen for en heldagsbillet begynder ved 99 AED (cirka 170 kroner), hvis man bestiller online på forhånd.

Læs mere om vandlandet her.

Laguna Water Park Dubai
Laguna Water Park i Dubai, Forenede Arabiske Emirater. Billedet er et PR-billede udlånt af Related.

Vil du bo på et forholdsvis billigt hotel i Dubai? Så læs vores anmeldelse af Hotel Ibis Mall of the Emirates her.