Afrikansk-amerikansk kultur i Charleston, South Carolina

Black History Month i USA. Februar måned er Black History Month i USA. Det er der mange forskelligartede meninger om. Nogle er imod, andre synes det er god måde at fremhæve sort, amerikansk kultur og afrikansk-amerikanske personligheder.

Derfor byder februar måned altid på en lang række af seværdigheder, der har forbindelse til det afroamerikanske USA. Man fejrer denne særlige måned i alle stater, men det er ikke alle stater, der er lige rig på seværdigheder.

Det er man i Sydstaterne, hvilket ikke er underligt, når man tænker på, at det var netop her, slaveriet havde sine mest kronede dage. Og at det var til Sydstaterne, at de fleste slaver ankom. Således også til Charleston i South Carolina, der var et knudepunkt for den transatlantiske slavehandel før i tiden.

Derfor præsenterer vi her sammen med Explore Charleston en række spændende seværdigheder i og omkring Charleston. Alle seværdighederne har med den særlige Gullah-kultur at gøre.

Black History Month i USA
Dock Street i Charleston med kig til en af byens utallige kirker. Foto (c) Explore Charleston.

Gullah-kulturen

Alphonso Brown, der er ekspert i Gullah-kultur og sprog og Charlestons afroamerikanske historie, har udpeget 11 historiske og afroamerikanske steder, man kan besøge i Charleston.

Gullah-kulturen er en næsten intakt, kulturel identitet, der (ikke overraskende!) stammer fra Afrika og de afrikanere, der blev bragt til Charleston i 1700- og 1800-tallet som slaver. Den kaldes også nogle gange Gullah-Geechee-kulturen. Kulturen er vævet tæt sammen med byens historie. På denne lille rundtur bliver du lidt klogere på Gullah-kulturens historie, arv og traditioner, og samtidig er der masser af inspiration til steder, du kan besøge, når vi igen kan rejse til Charleston. Alle stederne har på den ene eller den anden måde forbindelse til afroamerikansk kultur.

McLeod Plantation

Denne 37 hektar store plantage hylder Gullah-Geechee-kulturarven og de afrikanske slaver, der boede på plantagen ca. år 1800. Plantagen er meget velbevaret, og i dag anerkender man stedets historiske og kulturelle betydning i forhold til den afroamerikanske historie. Det var ikke kutyme tidligere, hvor man på de store plantager i syden kun beskæftigede sig med det hvide herskabs gøren og laden.

Der er derfor i dag mange muligheder på McLeod for at lære om forholdet mellem herskabet og dem der boede og arbejdede på plantagen. Du kan besøge slavehuse og samtidig se på de kostbare antikviteter, de tidligere slaveejere omgav sig med. Det var sådan et sted som McLeod-plantagen, hvorfra Gullah-kulturen spredte sig i hele Lowcountry. Lowcountry er betegnelsen for en del af kyststrækningen i South Carolina.

Philip Simmons’ House

Mange af Charlestons historiske huse er prydet med støbejernskunst, som blev lavet af Philip Simmons, en legendarisk smed i Charleston. Han fik inspiration fra sit barndomshjem i Lowcountry, og har skabt deciderede kunstværker i hele byen. Mange af dem findes stadig i dag. Sving for eksempel forbi 30 ½ Blake Street, som også er et af de stop, der gøres på Alphonso Brown’s Gullah Tours. Her kan du se, hvor Simmons engang arbejdede, og hvor hans nevøer faktisk arbejder den dag i dag.

Seabrook Brothers Hotel

I 1915 åbnede George Seabrook og hans brødre et hotel på 554 ½ King Street. Det var specielt, fordi det på det tidspunkt var det eneste hotel i byen, hvor farvede måtte indlogere sig. I dag ligger Hyatt samme sted, som George Seabrooks gamle hotel.

Billede fra Alphonso Browns bog om Gullah-kulturen i Charleston.

Mother Emanuel AME Church

Mother Emanuel AME Church ligger på 110 Calhoun Street. Kirken blev grundlagt i 1816 og er den ældste African Methodist Episopal Church i Sydstaterne. Her kan du også besøge Emanuel 9 Memorial, der hylder de ni kirkegængere, der blev dræbt den 17. juni 2015. Drabene var racistisk motiverede. De dræbtes navne er Cynthia Marie Graham Hurd, Susie Jackson, Ethel Lee Lance, Depayne Middleton-Doctor, Rev. Celementa C. Pinckney, Tywanza Sanders, Rev. Daniel Simmons, Rev. Sharonda Coleman-Singleton og Myra Thompson.

Når der ikke er coronarestriktioner, som der er her i 2021, kan man komme til gudstjeneste hver søndag kl. 09.30. Læs mere på hjemmesiden om tidspunkter. Foto (c) Explore Charleston.

Mt. Zion AME Church

Det var Rev. Dr. William Heard, den tredje præst i Mt. Zion AME Church, som inviterede Frederick Douglas (berømt amerikansk borgerrettighedsforkæmper) til at tale den 5. marts 1888. Kirken ligger på 5 Glebe Street. Emanuel AME Church købte Mt. Zion AME Church i 1882. Da et jordskælv ødelagde Emanuel AME, bragte man de gamle kirkebænket til Mt. Zion AME, så der også var plads til sognebørnene fra Emanuel indtil kirken var blevet genopbygget. De gamle kirkebænke kan stadig ses i Mt. Zion.

Bethel United Methodist Church

Kirkegården, der hører til denne kirke, er den eneste, hvor du rent faktisk kan læse, hvad der står på de gamle gravsten. Kirkegården var forbeholdt slaver og frigivne sorte. Kirkegården ligger ved siden af Bethel United Methodist Church på 57 Pitt Street.

College of Charleston Library

Parkeringspladsen og det grønne område ved College of Charleston Library var oprindeligt en særlig kirkegård: The graveyard of the Brown Fellowship Society. Her måtte kun sorte, der var lyse i huden blive begravet. Og hvis man ikke var lys i huden, kunne man betale sig fra at blive begravet på denne lidt finere gravplads.

Charleston City Market

Kurveflet er en kunstart, der kom til Charleston (og mange andre steder) med afrikanerne. Det er samtidig en af de lettest genkendelige Gullah-traditioner. Oprindeligt blev de særlige sweetgrass-kurve brugt i rismarkerne på plantager. I dag er de populære souvenirs (og er de gamle, er de i øvrigt også museumsgenstande). I dag fremstilles kurvene primært i Charleston, og på Charleston City Market syer og sælger utallige talentfulde kurvemagere stadig kurve.

Sweetgrass Basket fra Charleston. Foto (c) Explore Charleston.

Old City Jail

Slavefængslet i Charleston, også kendt som “Work House”, lå øst for byens Old City Jail på 21 Magazine Street. Her sad oprørslederen Denmark Vesey fængslet inden han blev hængt. Denmark Vesey stammede fra den danske koloni på St. Thomas, deraf navnet Denmark. Fængslet blev ødelagt under jordskælvet i 1886.

Cabbage Row

Husnumrene 89 – 91 Church Street kendes lokalt som “Cabbage Row.” Husene stammer tilbage fra tiden omkring Den amerikanske revolution (1775-1783), og her boede frigivne slaver og deres familier. De solgte kål fra vinduerne, og det er altså det, der har givet husrækken sit navn. Forfatteren Dubose Heyward (1885-1940), der kom fra Church Street i Charleston, omdøbte husrækken til Catfish Row i sin roman Porgy fra 1925. Denne roman dannede i øvrigt grundlag for George Gershwins opera “Porgy & Bess.”

Aiken-Rhett House

Huset, der er et af de fornemmeste eksempler på en “by-plantage”, blev bygget i 1820. Huset fylder næsten en hel husblok og tilhørte en af byens rigeste borgere. Før Den amerikanske borgerkrig holdt afrikanske slaver huset i ypperlig stand. Familien Aiken havde en høj levestandard med kuske, kokke, gartnere, syersker og meget mere. Huset var ejet af Aiken-familien indtil 1975. Siden dengang har det været et museum. Man kan blandt andet komme på guidet tur rundt i huset. Se mere på hjemmesiden her.

Aiken-Rhett House. Foto (c) Explore Charleston.

Hvis du er mere til sol og strand end til historie (eller måske er du til en god blanding?), kan du læse mere om lidt mere afslappende ferie ved vandet i og omkring Charleston i vores indlæg her. Vi har også skrevet om det berømte Fort Sumter, der ligger i Charleston havn her.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.