Flamsk gryderet med øl

Belgiske madtraditioner. Eller flamske rettere sagt, for denne opskrift er på en flamsk gryderet med øl. En god, tung ret, der passer godt til de kolde, mørke måneder.

Denne gamle opskrift på flamsk gryderet med øl, har selvfølgelig ændret sig gennem tiderne. Enhver familie har sin særlige og “hemmelige” opskrift, der går i arv i generationer.

Nogle holder af at tilsætte nyre eller lever til retten, hvilket giver den en noget mere markant smag. Opskrifen har selvfølgelig ændret sig gennem tiderne, og alle synes, at deres er den “rigtige”.

Andre fortrækker at gøre retten mere sød med en honning. Andre igen tilsætter brød med stærk sennep til retten. Både det krydrede og det søde har været en integreret del af det flamske køkken siden middelalderen. Men nu til opskriften på flamsk gryderet med øl.

Du skal bruge

1 kg kød i klumper, fx oksekød
50 g smør
Lidt nelliker
4-5 laurbærblade
Timian
Salt og peber
To løg, finthakkede
Et stykke hvidt brød smurt med sennep
1 dl (belgisk) øl

Husk at vælge en belgisk øl til retten – gerne fra Flandern, når det nu er en flamsk ret. Foto: PR.

Sådan gør du

Svits de finthakkede løg i smør og tilsæt derefter kødstykkerne. Lad dem få farve også. Tilsæt krydderierne inkl. salt og peber. Lad det simre i nogle minutter under låg, men det må ikke brænde på. Hæld derefter øl i retten sammen med brødet, der er smurt med sennep. Lad det koge ved svag varme, til kødet er mørt. Tilsæt vand, hvis nødvendigt. Det må ikke koge tørt.

Selvom vi ikke herhjemme typiske serverer pommes frites til gryderetter, så er det her jo en flamsk/belgisk ret, der naturligvis er bedst med neto fritter. Og et glas belgisk øl også.

Læs mere om det flamske køkken og de belgiske madtraditioner her. Vi har også tidligere skrevet om belgisk øl. Det kan du læse mere om her.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.