Portugal vil være blandt verdens mest bæredygtige rejsemål

Bæredygtige rejsemål i verden. Portugal, der flere gange er kåret som verdens bedste rejsemål, vil nu også være blandt verdens førende inden for bæredygtighed. Det skal ske med udgangspunkt i FN’s verdensmål samt med fokus på cirkulær økonomi og involvering af interessenter og ansatte i branchen. Målet er bl.a. at øge antallet af energieffektive turismevirksomheder i Portugal med 50 pct. samt at uddanne 50.000 rejsebranche-ansatte i bæredygtighed inden 2023. Det skriver Portugals Turistbureau i en pressemeddelelse.

Portugal har flere gange vundet prisen som verdens bedste rejsemål ved den internationale rejsebranches svar på Oscar-uddelingen. Og nu har landet netop offentliggjort en ny, treårig plan, der skal sætte Portugal i førersædet inden for en anden kategori. Landet vil nemlig være blandt verdens mest bæredygtige rejsemål i 2023. Planen er at positionere Portugal som et af verdens mest konkurrencedygtige, sikre og bæredygtige rejsemål gennem økonomisk, social og bæredygtig udvikling.

– Områder som klimaændringer, energiomstilling, digitalisering og bæredygtighed har længe fyldt meget i det politiske billede i Portugal. Kvalitet og sikkerhed har samtidig være nøgleord i Portugals turistindustri. Nu tager man skridtet videre og definerer nogle meget ambitiøse mål for turistsektoren i én samlet plan, der inkluderer alle de nævnte elementer. Turismen har stor betydning for Portugals økonomi, og der er stor enighed om, at begrebet konkurrenceevne fremover vil bevæge sig tættere og tættere på bæredygtighed. Det forklarer Stig Kaspersen, nordisk turistdirektør for Visit Portugal.

Bæredygtige rejsemål
Algavekysten. Foto: Turismo de Portugal.

Direkte kobling til verdensmålene

Turisme bidrager direkte og indirekte til opfyldelse af alle FN’s 17 verdensmål. Særligt mål 8 (anstændige jobs og økonomisk vækst), 12 (ansvarligt forbrug og produktion) og 14 (livet i havet) hænger tæt sammen med turismebranchen. Desværre er turisme en af de økonomiske sektorer, der lider mest som følge af klimakrisen. Og samtidig er turisme paradoksalt nok med til at intensivere krisen. Derfor er det afgørende, at turismebranchen tilpasser sig, så branchens påvirkning på klimaet mindskes mindst muligt. Altså ved at udnytte ressourcerne bedst muligt og reducere CO2-udledningen.

Pandemi giver anledning til nytænkning

Samtidig har corona-pandemien i år ændret mange dynamikker i samfundet – og både skabt økonomisk krise og været med til at lette “miljø-presset” på jorden. Faktisk peger undersøgelser på, at modsat hvad man har set i andre økonomiske kriser, vil genoprettelsen af økonomien denne gang ikke skubbe miljøspørgsmål og sociale aspekter i baggrunden. Tværtimod betragtes pandemien i flere sammenhænge som en mulighed for at accelerere implementering af bæredygtige praksisser og principper i forretningsudvikling. Og altså også bæredygtige rejser. På samme måde giver krisen turismebranchen mulighed for at revurdere praksisser og komme stærkere og mere bæredygtig ud på den anden side – ifølge World Tourism Organization (UNWTO).

Portugisisk landskab med solsikker. Foto: Joao Paulo.

Fokus på cirkulær økonomi og uddannelse

For at blive blandt verdens mest bæredygtige destinationer vil Portugal især fokusere på at implementere en cirkulær økonomi inden for turismebranchen – med fokus på reduktion, genbrug og genanvendelse af materialer og energi.

Konkret har landet udpeget følgende fokuspunkter:

  1. Agér med fokus på FN’s 17 verdensmål
  2. Minimer påvirkning af klimaforandringer
  3. Sæt cirkulær økonomi på dagsordenen
  4. Involver turismebranchens interessenter i fælles forpligtelser
  5. Bidrag til at nå målene i Portugals turismestrategi 2027
  6. Afstem med UNWTO’s vision for ansvarlig genopretning af turismesektoren efter covid-19-krisen

Der er opstillet følgende mål, som skal være opfyldt i 2023:

  • 50 pct. stigning i antal turismevirksomheder med energieffektivitet samt systemer til bæredygtig håndtering af vand og affald.
  • Bortskaffelse af engangsplastik i 20 pct. af alle 4- og 5-stjernede turismevirksomheder.
  • 25.000 medlemmer af Clean & Safe-programmet – samt 30.000 trænede og 1.000 certificerede i Clean & Safe-stemplet.
  • 50.000 ansatte i rejsebranchen skal være uddannet i bæredygtighed.

Læs om restauanter i Portugal her. Og se landets officielle turismehjemmeside her.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.