Portrættet af den romerske kvinde Aline befinder sig på Neues Museum i Berlin. Aline var begravet sammen med sin mand og sine tre børn.

Aline og resten af hendes familie blev fundet i en grav i Hawara (i Fayum) i 1892, hvor tyskeren R. von Kaufmann gravede i området. I graven, der blot var en primitiv grube uden nogen overbygning, fandt Kaufmann otte mumier, hvoraf de tre var smykkede med malede portrætter på lærred. De to øvrige mumier, Alines mand og det ene af børnene, var smykket med mumiemasker, og bar ikke malede portrætter. Sammen med mumierne lå der angiveligt også en groft udhugget stele med den inskription, der har givet graven navnet ”Aline-graven,” og som var tilegnet kvinden Aline. Det bør bemærkes, at fundomstændighederne er noget uklare, og at det derfor ikke med sikkerhed kan fastslås, at stelen befandt sig i selve graven og ikke blot i nærheden af graven.

Portrættet er et af de mest kendte af de såkaldte Fayum-portrætter. Dateringen er usikker, men portrættet er formentlig også et af de tidligste portrætter i denne stil, der var i brug under romernes herrredømme i Ægypten. Portrætterne dateres bl.a. ud fra de frisurer og smykker som de døde er afbildet med, og som korresponderer med den mode, der er afbildet på romersk skulptur fra selve Rom.

Aline-portrættet er særdeles udtryksfuldt, og det er derfor nærliggende at tro, at hun selv har siddet model til sit mumieportræt. Læg fx mærke til den lidt deforme næse, antydningen af overskæg på hendes overlæbe og de næsten sammenvoksede øjenbryn. Vi kan desværre ikke sammenligne med Alines legeme, da portrættet er blevet fjernet fra hendes mumie allerede da graven blev fundet.

Se portrættet i Berlin, Neues Museum. Portrættet er udstillet sammen med Alines øvrige familiemedlemmers mumier og masker/portrætter.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.